Tulang belakang: Struktur dan fungsi

Apa itu tulang belakang?

Tulang belakang ialah rangka paksi tulang yang menyokong batang dan membolehkan pergerakannya. Ia lurus apabila dilihat dari hadapan. Dilihat dari sisi, sebaliknya, ia mempunyai dua bentuk S:

Berapa banyak vertebra yang ada pada manusia?

Tulang belakang manusia terdiri daripada 33 hingga 34 vertebra. Ia dibahagikan kepada lima segmen tulang belakang, masing-masing terdiri daripada beberapa vertebra:

Tulang belakang serviks (C-spine).

Ia terdiri daripada tujuh vertebra serviks (vertebra serviks, C1- C7). Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai bahagian paling atas tulang belakang ini dalam artikel Tulang belakang serviks.

Tulang belakang toraks (BWS)

Tulang belakang lumbar (LWS)

Bahagian ketiga tulang belakang terdiri daripada lima vertebra (vertebra lumbar, L1 - L5). Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ini dalam artikel Lumbar spine.

Sakrum (Os sakrum)

Semasa pembangunan, lima vertebra sakral (vertebra sakral, S1 - S5) tumbuh bersama untuk membentuk satu tulang. Baca lebih lanjut mengenai ini dalam artikel Sacrum.

Coccyx (Os coccygis)

24 vertebra serviks, toraks dan lumbar kekal bergerak sepanjang hayat - kecuali dalam kes penyakit atau kecederaan.

Struktur vertebra berbeza-beza

Atas sebab ini, vertebra tulang belakang serviks, yang perlu menanggung berat yang agak kecil dengan kepala tetapi membenarkan julat pergerakan yang besar, berbentuk berbeza dan lebih kecil daripada vertebra lumbar. Yang terakhir mesti menyokong berat yang lebih besar dan oleh itu menjadi lebih kuat, tetapi membenarkan hanya julat pergerakan yang lebih kecil.

Badan vertebra

Badan vertebra sebenarnya adalah bahagian yang menanggung beban dan menyokong tulang belakang. Ia mempunyai lapisan luar yang padat nipis dan tulang cancellous yang kuat di dalam, sistem span dari bellicles tulang halus yang dipenuhi dengan sumsum tulang merah. Kawasan tengah permukaan atas dan bawah badan vertebra berliang, dan hanya rabung marginal dibina daripada tulang pepejal.

Cakera intervertebral

Di antara setiap dua badan vertebra bersebelahan terletak cakera intervertebral tekanan-anjal yang diperbuat daripada tisu rawan, cakera intervertebral. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ini dalam artikel Cakera intervertebral.

Gerbang vertebra dan prosesnya

Bahagian belakang setiap vertebra ialah gerbang vertebra (arcus vertebrae), yang lebih sempit dan lebih lemah daripada badan vertebra. Beberapa proses meluas dari gerbang vertebra:

Proses berputar

Baca lebih lanjut mengenai proses vertebra ini dalam artikel proses spinous.

Ligamen untuk penstabilan

Di antara gerbang vertebra - dari vertebra serviks kedua hingga ke vertebra sakral pertama - terdapat ligamen tisu penghubung elastik (ligamenta flava), yang bersama-sama dengan otot menstabilkan tulang belakang. Ketebalan mereka meningkat dari atas ke bawah.

Terusan vertebra

Lubang dalam cincin tulang vertebra ialah lubang vertebra. Semua lubang vertebra bersama-sama membentuk saluran vertebra (canalis vertebralis), di mana saraf tunjang (medulla spinalis) dengan meninges tulang belakang di sekeliling berjalan dari otak ke kawasan sakral. Saluran tulang belakang menjadi lebih sempit dan lebih sempit dari atas ke bawah kerana saraf tunjang di dalam juga menjadi lebih sempit dan lebih sempit ke arah bawah.

Apakah fungsi tulang belakang?

Pampasan yang diperlukan, apabila perut menjadi terlalu gemuk dan berat dan dengan itu lordosis lumbar meningkat, boleh diperhatikan pada wanita hamil, yang mengalihkan bahagian dada, leher dan kepala ke belakang untuk mengimbangi.

Ligamen antara gerbang vertebra (ligamenta flava) diregangkan apabila tulang belakang dibengkokkan, dan ketegangan yang telah ditetapkan membantu otot belakang untuk meluruskan tulang belakang semula.

Mobiliti tulang belakang

Kecondongan sisi adalah mungkin pada tahap yang sama dalam tulang belakang serviks dan lumbar. Ia paling besar dalam tulang belakang toraks dan hanya terhad oleh ligamen tulang belakang dan tulang rusuk.

Di manakah terletaknya tulang belakang?

Tulang belakang terletak di bahagian belakang badan apabila dilihat dalam keratan rentas batang tubuh. Proses-proses vertebra individu terletak berdekatan di bawah kulit belakang, di mana ia boleh dilihat dan dirasai pada orang yang langsing.

Apakah masalah yang boleh menyebabkan tulang belakang?

Jika, sebagai contoh, vertebra serviks pertama bercantum dengan tulang oksipital, ini dipanggil asimilasi atlas. Sekiranya terdapat vertebra lumbar tambahan (keenam), ini dipanggil lumbarization. Jika vertebra lumbar terakhir (kelima) bersatu dengan sakrum, ini dipanggil sakralisasi.

Disebabkan oleh ketegangan otot atau sebab lain, vertebra individu mungkin tersekat dalam pergerakannya.

Kelengkungan sisi tulang belakang, yang mungkin berpintal dengan sendirinya, dipanggil scoliosis.

Penyakit Bekhterev (ankylosing spondylitis) adalah penyakit reumatik kronik yang progresif di mana sendi tulang belakang dan sendi sacroiliac khususnya meradang.