Dinamika Spiral

Spiraldynamics adalah konsep pergerakan dan terapi yang dikembangkan di Switzerland. Menurut konsep Spiral Dynamics, rancangan bangunan tubuh manusia membolehkan susunan tiga dimensi dikenali, yang secara konsisten berjalan ke seluruh tubuh. Lingkaran adalah elemen statik asas dalam konsep, yang digunakan untuk menjelaskan urutan pergerakan, kerana prinsipnya dapat dijumpai di semua bahagian tubuh.

Spiral Dynamics percaya bahawa corak lingkaran ini bersifat evolusi dan dapat diterapkan secara automatik pada bayi baru lahir dan dipelajari semula oleh orang dewasa. Dengan bantuan Spiral Dynamics adalah mungkin untuk meningkatkan pergerakan dan postur tubuh untuk mengelakkan kehausan dan kecederaan. Lingkaran diambil sebagai leitmotif untuk urutan pergerakan yang berbeza.

Pengetatan individu sendi dan unit fungsional badan antara satu sama lain di bawah beban, membolehkan kestabilan pergerakan orang. Sekiranya kepincangan berlaku dalam proses ini, ini adalah titik permulaan untuk dinamik spiral. Ini memberikan persepsi tubuh yang lebih baik, sehingga kerja aktif dapat dilakukan terhadap kepincangan.

Terapi

Terapi Spiral Dynamics adalah tentang melatih persepsi seseorang terhadap tubuh melalui latihan mobilisasi dan pengukuhan yang disasarkan, supaya kesilapan dalam urutan pergerakan dapat ditangani secara aktif. Prinsip asas terapi Spiral Dynamics adalah bahawa semua urutan pergerakan mengikuti prinsip spiral. Contohnya ialah putaran kaki semasa pergerakan: Titik permulaan pergerakan adalah bahagian luar tumit di bahagian belakang kaki, kemudian melintasi metatarsus ke bahagian depan kaki di dalam.

Prinsip ini berlari melalui lingkaran boleh didapati di semua penyelarasan unit badan. Sebahagian besar antara dua titik permulaan (dalam tumit dan kaki contoh kita) dalam dinamik spiral juga disebut tiang. Contohnya adalah pelbagai: bahu-siku, kaki lutut, lutut-pinggul atau pelvis-bahu.

Spiral Dynamics dapat digunakan untuk membetulkan dan melatih kesalahan dalam urutan pergerakan ke seluruh tubuh. Kos untuk rawatan adalah antara 50-80 € dan harus ditanggung sendiri oleh pesakit. Dalam artikel berikut latihan getaran anda boleh memberitahu diri anda mengenai latihan yang serupa.