Spiroergometri

Sinonim: Ergospirometry, engl: ujian senaman kardiopulmonari (CPX)

definisi

Spiroergometry adalah prosedur perubatan yang merupakan gabungan spirometri dan ergometri. Ergo bermaksud sama seperti kerja. Ergometri dicirikan oleh fakta bahawa subjek melakukan kerja fizikal sementara parameter penting tertentu direkodkan.

Spiro bermaksud sama bernafas. Ini bermaksud bahawa spirometri digunakan untuk mengukur paru-paru jilid dan mengaitkannya antara satu sama lain. Tujuan spiroergometry adalah untuk menguji fungsi jantung dan paru-paru (prestasi kardiopulmonari) serta metabolisme pada waktu rehat, di bawah peningkatan beban dan pada beban tertinggi. Spiroergometry adalah prosedur yang digunakan dalam sukan dan perubatan prestasi, tetapi juga dalam kardiologi, pulmonologi dan perubatan pekerjaan. Ia berfungsi sebagai ukuran objektif prestasi fizikal yang tidak invasif.

Fisiologi

Semakin banyak tenaga yang dihasilkan tubuh, semakin banyak oksigen yang diperlukannya. Tubuh memerlukan tenaga sepanjang hayatnya. Tenaga ini diperoleh secara besar-besaran dari pemecahan gula (glukosa), yang disebut glikolisis.

Semasa latihan fizikal yang sederhana, badan berada dalam mod pengeluaran tenaga aerobik. Terdapat cukup oksigen untuk metabolisme karbohidrat (gula) sepenuhnya, gula dipecah menjadi produk akhir. Sekiranya beban meningkat sehingga otot dan seluruh badan memerlukan lebih banyak oksigen daripada yang dapat dibekalkan, ambang anaerobik, juga dipanggil laktat ambang batas, terlampaui dan badan berada dalam mod pengeluaran tenaga anaerobik.

Karbohidrat masih dimetabolisme, tetapi ia tidak lagi dapat dipecah menjadi produk akhir, hanya kepada bahan pemecahan laktat. Lactate juga dihasilkan sebelum mencapai ambang anaerobik tetapi dalam jumlah yang lebih kecil. Prestasi anaerobik hanya dapat dicapai dalam jangka waktu yang singkat, biasanya dalam beberapa minit, sedangkan prestasi aerobik adalah ketahanan prestasi, contohnya dalam a maraton. Pembekalan oksigen serta prestasi di kawasan aerobik dan anaerobik memainkan peranan penting dalam spiroergometri.