Spirometri: Definisi, Sebab, Prosedur, Analisis

Spirometri: Bilakah perlu?

Sebab untuk ujian spirometri termasuk:

  • Penjelasan punca batuk kronik atau sesak nafas (dispnea)
  • Kecurigaan terhadap penyakit saluran pernafasan, paru-paru atau jantung
  • Kecurigaan terhadap penyakit otot pernafasan
  • penggunaan tembakau kronik
  • ujian fungsi pulmonari sebelum pembedahan
  • penjagaan kesihatan pencegahan am
  • pemeriksaan kesihatan pekerjaan untuk pencegahan dan diagnosis penyakit pekerjaan

Spirometri: Perlaksanaan

Semasa spirometri, pesakit diberi corong, yang menjadi alat pengukur dan yang harus dipegangnya erat dengan kedua-dua bibir. Hidungnya ditutup dengan penyepit hidung. Atas arahan doktor, pesakit kini bernafas masuk dan keluar melalui corong selama kira-kira lima hingga sepuluh minit: Selepas menarik nafas sedalam mungkin, pesakit harus menghembus nafas secepat dan sekuat mungkin.

Agar penemuan itu bermakna, amat penting pesakit mengikut arahan doktor dengan tepat semasa pemeriksaan dan memberi kerjasama yang baik.

Ujian bronkospasmolisis

Dalam sesetengah kes (cth untuk diagnosis COPD atau asma) doktor menggabungkan spirometri dengan ukuran lain:

Membandingkan bacaan sebelum dan selepas pentadbiran ubat membantu doktor mengecilkan diagnosis gangguan pernafasan. Jika kapasiti satu saat telah bertambah baik pada tahap tertentu dalam pengukuran kedua berbanding dengan ukuran pertama, bronkodilator telah melebarkan saluran udara yang sebelumnya menyempit - pesakit mungkin menghidap asma.

Spirometri: penilaian

Penyakit dengan saluran udara yang sempit, contohnya, menunjukkan pernafasan yang berpanjangan dan berkurangan. Indeks Tiffeneau (= nisbah antara kapasiti satu saat dan kapasiti penting) kemudiannya diturunkan.

Jika kapasiti vital berkurangan, ini mungkin disebabkan oleh pengurangan distensibiliti paru-paru (sekatan) atau hiperinflasi pulmonari (emfisema). Penyiasatan lanjut diperlukan untuk membezakan antara dua kemungkinan penyebab ini.

Spirometri: Apakah risikonya?

Spirometri ialah prosedur yang mudah dan hampir tanpa risiko. Pernafasan dalam kadangkala boleh menyebabkan batuk yang merengsa dan mulut kering atau sedikit pening. Walau bagaimanapun, kedua-dua ini cepat hilang.