Limpa: Penyakit limpa

Sama seperti organ lain, yang limpa boleh menjadi berpenyakit atau cedera. Sekiranya anda merasa kesakitan di bawah lengkungan kostum kiri, bengkak limpa disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus mungkin penyebabnya. Sekiranya kesakitan terpancar ke bahu kiri atau sebelah kiri leher, ada kemungkinan pecahnya limpa berada di sebalik ketidakselesaan. Cedera seperti itu boleh disebabkan oleh kemalangan, misalnya. Ketahui lebih lanjut mengenai penyakit khas dan kecederaan limpa di sini.

Penyakit apa yang boleh mempengaruhi limpa?

Kemungkinan penyakit limpa termasuk:

  • Pembengkakan limpa
  • Pecah splenik
  • Kesesakan limpa
  • Sindrom OPSI
  • Penyakit autoimun
  • Kerosakan sel darah merah
  • Tumor

Berikut ini, kami memperkenalkan penyakit limpa dengan lebih terperinci.

Pembengkakan limpa

Sekiranya limpa membengkak dengan teruk, ia disebut splenomegaly. Limpa dapat diraba di bawah lengkungan kostum kiri ketika membengkak hingga dua kali berat normal - pembengkakan limpa ini dapat menyakitkan. Biasanya, pembengkakan limpa adalah tanda jangkitan yang disebabkan oleh bakteria, virus atau parasit, seperti kelenjar demam, batuk kering or malaria. Aktiviti peningkatan sistem imun, yang akhirnya ingin melawan penyerang, membawa kepada pembesaran limpa. Pembengkakan limpa adalah perkara biasa, ia juga boleh disebabkan oleh kesesakan (lihat di bawah). Sebagai tambahan, leukemia, perubahan malignan pada warna putih darah sel, juga boleh menyebabkan splenomegali. Dalam penyakit Gaucher, penyakit penyimpanan lemak, zat lemak tidak dipecah kerana enzim yang cacat, tetapi sebaliknya disimpan di organ, misalnya juga di limpa. Hasilnya, limpa dapat membengkak hingga 20 kali ganda dari ukuran normalnya.

Limpa pecah

Penggunaan kekuatan yang besar, misalnya dalam kemalangan, atau patah tulang rusuk boleh menyebabkan lusuh di limpa. Kerana limpa dibekalkan dengan baik darah, kecederaan dengan cepat menyebabkan kehilangan darah tinggi. Dalam banyak kes, pembedahan hemostasis adalah satu-satunya yang mungkin terapi, dan kadang-kadang limpa mesti dikeluarkan sepenuhnya (splenektomi) untuk menghentikan darah kerugian. Apa yang ditakuti adalah apa yang disebut dua peringkat pecah splenik, di mana bahagian dalam limpa pecah terlebih dahulu dan pendarahan berat kemudian menyebabkan limpa, yang dipenuhi dengan darah, pecah kapsulnya pada suatu ketika.

Pecah splenik

Penyakit hati, Sebagai contoh sirosis hati, atau betul jantung kegagalan menukar darah peredaran antara usus dan hati, sebuah portal yang dipanggil tekanan darah tinggi boleh berkembang. Oleh kerana limpa juga terlibat dalam sistem ini, darah dapat masuk kembali ke limpa - yang menghasilkan pembesaran limpa. Ini seterusnya mengakibatkan peningkatan kerosakan sel darah merah.

Sindrom OPSI (jangkitan postplenektomi yang luar biasa).

Pada orang yang mengalami gangguan fungsi splenik atau tidak ada limpa, hipersensitiviti terhadap patogen bakteria tertentu seperti pneumokokus (agen penyebab radang paru-paru and meningitis) mungkin berlaku. Dalam kes yang jarang berlaku, jangkitan dengan ini bakteria kemudian membawa kepada penyakit yang sangat serius dengan sepsis (keracunan darah) dan kadar kematian yang tinggi. Pemvaksinan tepat pada masanya dapat melindungi dari ini.

Penyakit Autoimun

Apabila organisma kita menyerang komponen badannya sendiri, penyakit autoimun berkembang. Bahan pertahanan, dikenali sebagai autoantibodies, mencetuskan kronik keradangan di sana. Dalam kolagenosis seperti sistemik lupus erythematosus (SLE), yang tisu penghubung adalah sasaran serangan, termasuk limpa. Dalam rheumatoid artritis, yang autoantibodies terutamanya memusnahkan rawan dan struktur tulang. Walau bagaimanapun, tindak balas imun yang kuat pada tubuh juga menyerang dan merosakkan organ dalaman seperti limpa.

Kerosakan sel darah merah

Sel sickle anemia adalah kerosakan bentuk pigmen darah merah yang diwarisi di mana hemoglobin mengambil bentuk seperti sabit. Dalam bentuk yang sangat teruk (homozigot), hanya sel sabit hemoglobin telah ditubuhkan; dalam bentuk yang agak lebih ringan (heterozigot), sebahagian hemoglobin juga mempunyai bentuk normal. Sel sickle hemoglobin menyumbat darah kecil kapal dan lebih senang terperangkap di tisu penghubung rangkaian limpa, di mana ia dipecah. Thalasemia juga merupakan penyakit yang diwarisi di mana pengeluaran hemoglobin terganggu. Pigmen darah merah mengikat oksigen kurang baik, sehingga organ kekurangan oksigen. Di sini juga, cacat erythrocytes terjebak dengan lebih mudah dalam rangkaian limpa dan semakin rosak di sana. Dalam kedua penyakit, limpa dikeluarkan secara pembedahan dalam beberapa kes untuk mencegah peningkatan kerosakan sel darah merah.

Tumor

Agak jarang, kedua-dua tumor jinak dan ganas terbentuk pada limpa. Metastasis tumor ganas juga kadang-kadang menetap di limpa.

Bagaimana saya dapat melindungi dan menyokong limpa saya?

Oleh kerana limpa adalah bahagian dari sistem imun, secara tidak langsung dapat disokong dengan seimbang diet dan sebarang peraturan tingkah laku yang menyokong sistem imun - namun, tidak ada saranan khusus mengenai diet atau tingkah laku. Pada Zaman Pertengahan, sulfur wap disyorkan untuk membersihkan hati dan limpa: Nasib baik ini terapi kini tidak lagi "terkini". Dalam perubatan Cina tradisional, limpa memainkan peranan utama dalam kesejahteraan kita: Ia adalah penguasa cecair badan. Bahan pahit yang terkandung dalam endive atau chicory, misalnya, menguatkan limpa. Untuk menguatkan sistem kekebalan tubuh kita, yang mana bahagiannya adalah limpa, Ahli diet Cina mengesyorkan bawang putih, bawang and adas, lobak dan lobak. Oleh itu, anda boleh melakukan sesuatu tambahan untuk anda kesihatan dengan makan makanan yang sedap.