Pecah Limpa (Splenic Rupture): Gejala, Punca, Terapi

Gambaran ringkas

 • Simptom: sakit atau kelembutan di bahagian atas abdomen kiri, kadangkala memancar ke rusuk kiri atau bahu; dinding perut yang keras; kemungkinan dyspnea dan kejutan
 • Rawatan: selepas penstabilan peredaran darah, sama ada pemerhatian di hospital atau pembedahan untuk menghentikan pendarahan atau mengeluarkan sebahagian daripada semua limpa
 • Diagnosis: Sejarah perubatan, pemeriksaan fizikal dan ujian darah; juga prosedur pengimejan (ultrasound, tomografi komputer), jika perlu disokong oleh medium kontras.
 • Perjalanan penyakit dan prognosis: Biasanya pemulihan dalam beberapa minggu; komplikasi mungkin berlaku terutamanya selepas penyingkiran sepenuhnya limpa (asplenia)

Apakah limpa pecah?

Perbezaan dibuat antara pecah satu peringkat dan dua peringkat limpa: Dalam satu peringkat pecah limpa, kapsul dan tisu limpa koyak pada masa yang sama. Dalam pecah limpa dua peringkat, sebaliknya, hanya tisu limpa yang cedera pada mulanya, dan kapsul tidak pecah sehingga beberapa jam atau bahkan minggu kemudian.

Limpa: anatomi dan fungsi

Limpa mempunyai pelbagai tugas: Di satu pihak, ia membentuk dan menyimpan jenis sel darah putih tertentu - limfosit yang dipanggil. Pada masa yang sama, ia memecahkan sel darah merah yang digunakan (eritrosit) dan platelet (trombosit). Kerana tugas-tugas ini, saluran darah khas limpa sentiasa dipenuhi dengan banyak darah.

Limpa pecah: Apakah simptomnya?

Jika luka splenik disebabkan oleh trauma, kesan lebam atau patah tulang rusuk di bahagian atas abdomen kiri akan ketara. Dalam kemalangan jalan raya, kadangkala lebam di sepanjang tali pinggang keledar di bahagian atas abdomen kiri menunjukkan trauma yang teruk pada limpa.

Jika ia adalah apa yang dipanggil pecah limpa dua peringkat, sakit awal mungkin reda pada mulanya, hanya untuk kembali lebih teruk selepas rehat ("selang senyap").

Pecah limpa: Bagaimana ia dirawat?

Selepas pemeriksaan awal, doktor membuat keputusan sama ada pembedahan kecemasan perlu atau sama ada menunggu untuk sementara waktu. Dalam kes itu, orang yang cedera dipantau dengan teliti dari segi perubatan. Lebih teruk kecederaan, lebih besar kemungkinan profesional perubatan akan membuat keputusan untuk beroperasi dengan segera. Ini benar, sebagai contoh, jika mereka mengesyaki pendarahan dalam perut dan peredarannya tidak stabil.

Rawatan konservatif

Pembedahan

Terdapat banyak teknik yang berbeza untuk beroperasi pada limpa yang pecah. Sedangkan pada masa dahulu doktor selalu membuang limpa sepenuhnya (splenektomi), hari ini mereka kebanyakannya cuba untuk memelihara organ itu selengkap mungkin. Ini terutama berlaku untuk limpa yang pecah pada kanak-kanak, kerana bagi mereka limpa masih memainkan peranan yang agak penting dalam sistem imun.

Dalam kes khas, adalah mungkin untuk menutup saluran individu limpa dengan kateter yang dimasukkan ke dalam saluran inguinal (embolisasi) untuk menghentikan pendarahan aktif.

Selepas pembedahan limpa, individu tersebut biasanya berada di hospital untuk pemantauan selama satu hingga dua minggu, bergantung kepada tahap keterukan kecederaan, jenis pembedahan dan risiko pendarahan.

Komplikasi pembedahan

Lawatan susulan yang kerap adalah penting untuk hasil selepas pembedahan. Sakit perut sehingga beberapa minggu selepas pembedahan perut adalah mungkin.

Di samping itu, setiap operasi dalam rongga perut memerlukan risiko umum. Ini termasuk kecederaan pada organ perut lain, pendarahan, jangkitan dan tindak balas alahan. Di samping itu, pankreatitis atau trombosis vena portal kadang-kadang berlaku selepas splenektomi.

Komplikasi lain yang mungkin termasuk pseudocysts, abses, dan apa yang dipanggil arteriovenous shorts (hubungan yang tidak diingini antara arteri dan vena).

Asplenia

Komplikasi yang teruk dalam asplenia adalah apa yang dipanggil "OPSI" (jangkitan selepas splenektomi yang luar biasa), yang membawa kepada keracunan darah yang teruk (sepsis). Bayi dan kanak-kanak yang tidak mempunyai limpa amat berisiko mendapat jangkitan yang teruk.

Di samping itu, penyingkiran platelet (trombosit) oleh limpa ditinggalkan. Akibatnya, bilangan platelet meningkat dalam tiga bulan pertama selepas penyingkiran limpa sehingga badan telah menyesuaikan diri. Oleh itu, terdapat peningkatan sementara risiko trombosis, tetapi ini boleh dikurangkan dengan rawatan dengan asid acetylsalicylic dan, jika perlu, heparin.

Sebab dan faktor risiko

Pada kanak-kanak, tulang rusuk lebih lembut dan otot perut lebih lemah daripada orang dewasa, menjadikannya lebih mudah terdedah kepada limpa yang pecah. Khususnya, tali pinggang keledar di dalam kereta kadangkala mencetuskan pecah limpa akibat tarikan teguh semasa kemalangan jalan raya.

Dalam kes yang jarang berlaku, daya terang-terangan adalah punca pecah limpa, seperti tembakan atau tikaman.

Jarang sekali, terdapat pecah limpa yang bukan disebabkan oleh kecederaan. Biasanya, penyakit yang mendasari pada mulanya membawa kepada pembesaran limpa (splenomegaly), yang meningkatkan ketegangan kapsul limpa. Ini seterusnya meningkatkan risiko pecah splenik spontan.

Jangkitan

Jangkitan lain dengan peningkatan risiko pecah limpa termasuk malaria dan demam kepialu.

Keradangan

Keradangan yang teruk atau berpanjangan juga kadangkala menyebabkan sistem imun menjadi terkawal dan limpa membesar akibatnya. Ini termasuk pankreatitis kronik, keradangan hati, penyakit autoimun, dan amiloidosis. Ini biasanya adalah deposit protein yang diubah secara tidak normal yang menjejaskan seluruh badan.

Tumor

Penyakit darah

Penyebab kongenital dan struktur

Gangguan dalam struktur limpa, contohnya, membawa kepada tunggakan darah, juga meningkatkan risiko splenomegali dan pecah limpa. Ini selalunya termasuk tumor kongenital saluran darah (hemangioma) atau sista limpa. Tumor sedemikian kadang-kadang menyebabkan pendarahan besar-besaran dan dengan itu pecah limpa.

Pembedahan perut

Semasa pembedahan abdomen, terdapat risiko kecederaan pada limpa atau salurannya. Seberapa tinggi risiko untuk pecah limpa semasa pembedahan bergantung kepada banyak faktor. Antaranya ialah anatomi individu, seberapa dekat kawasan pembedahan dengan limpa, dan sejauh mana pengalaman pakar bedah.

Pemeriksaan dan diagnosis

 • Adakah anda baru-baru ini mengalami kecederaan perut (seperti pukulan atau jatuh)?
 • Adakah anda merasakan sakit di perut anda?
 • Adakah anda mengalami demam atau anda berasa sakit?
 • Adakah anda mempunyai sebarang syarat sedia ada?
 • Apakah ubat yang anda ambil?

Ultrasound

Pemeriksaan ultrabunyi adalah kaedah terpantas dan paling mudah untuk mengecualikan pendarahan akut dalam rongga perut sekiranya berlaku kecemasan (FAST-Sono). Dalam kes keraguan, ia diulang secara berkala. Ejen kontras semasa pemeriksaan ultrasound meningkatkan ketepatan diagnosis.

Tomografi yang dikira

Ujian makmal

Jika pecah limpa disyaki, doktor akan mengambil darah untuk ujian darah. Antara lain, parameter untuk menilai kehilangan darah (hemoglobin, hematokrit, kiraan darah) boleh ditentukan di makmal. Jika sampel darah diulang semasa kursus, nilai juga berfungsi sebagai parameter kemajuan.

Pecah limpa: keterukan

 1. Pecah tempatan kapsul atau hematoma di bawah kapsul
 2. Koyakan kapsul atau tisu (salur limpa besar tidak termasuk).
 3. Air mata yang dalam juga melibatkan saluran limpa yang besar
 4. Pecah limpa sepenuhnya

Terdapat beberapa sistem lain untuk menilai laserasi splenik, beberapa daripadanya melibatkan penilaian teliti imej CT.

Laserasi splenik: perjalanan penyakit dan prognosis

Jika hanya sebahagian daripada limpa dikeluarkan, terdapat kemungkinan bahawa limpa yang selebihnya akan "tumbuh semula" dan organ akan berfungsi semula sepenuhnya.

Dalam sehingga empat peratus pesakit yang limpa telah dikeluarkan, apa yang dipanggil keracunan darah (sepsis) berlaku dengan kadar kematian yang tinggi.