Limpa (Splen, Lien): Struktur dan Penyakit

Apa itu limpa?

Limpa (limpa, lien) adalah organ limfoid terbesar dalam tubuh manusia. Ia menempatkan satu pertiga daripada jumlah tisu limfoid. Tidak seperti nodus limfa, bagaimanapun, ia tidak terlibat dalam peredaran limfa, tetapi dalam peredaran darah.

Organ berbentuk biji kopi adalah kira-kira tiga belas sentimeter panjang, lapan sentimeter lebar, dan tiga hingga empat sentimeter tinggi. Apabila kosong daripada darah, beratnya kira-kira 160 gram.

Limpa dikelilingi oleh kapsul tisu penghubung yang nipis, ketat, seperti mesh. Banyak bar tisu (trabeculae) memanjang dari kapsul ini ke bahagian dalam organ. Ini mewujudkan bar tiga dimensi yang mengelilingi tisu splenik sebenar (pulpa).

Pulpa merah dan putih

Permukaan potongan limpa segar menunjukkan tisu merah gelap yang luas, pulpa merah. Diselangi dengan pulpa merah adalah pulpa putih. Ini boleh dilihat sebagai bintik putih sebesar kepala jarum yang bertaburan di seluruh pulpa merah.

Pulpa putih terdiri daripada tisu limfa. Ini merebak di sepanjang saluran arteri dan membentuk apa yang dipanggil sarung limfatik periarterial (PALS) dan folikel limfa sfera. Pulpa putih menyumbang kira-kira 15 peratus daripada jumlah isipadu organ.

Arteri dan urat limpa

Organ ini dibekalkan dengan darah oleh arteri splenik (arteri lienal, arteri splenik). Ini bercabang menjadi saluran darah kecil dan kecil yang membawa darah melalui tisu. Darah mengalir keluar dari organ semula melalui saluran vena halus yang akhirnya bersatu membentuk vena lienal (urat limpa).

Hilus splenik ialah titik pada organ di mana arteri lienal masuk dan vena lienal keluar.

Limpa sampingan

Kebanyakan orang hanya mempunyai satu limpa. Kira-kira satu daripada lima orang mempunyai seorang tambahan atau lebih. Ia dipanggil limpa aksesori atau limpa sekunder dan lebih kecil daripada organ utama.

Bukan organ penting

Pembedahan sedemikian adalah perlu, contohnya, jika organ itu koyak atau pecah sepenuhnya (pecah) apabila cedera di rongga perut. Kerana ia dibekalkan dengan baik dengan darah, pecah ini boleh membawa kepada pendarahan dan kejutan yang mengancam nyawa.

Splenektomi boleh mempunyai satu kelemahan, bagaimanapun: Penghidap selalunya lebih terdedah kepada jangkitan dan keracunan darah (sepsis) dan mempunyai peningkatan risiko perkembangan penyakit yang teruk jika dijangkiti bakteria tertentu. Oleh itu, mereka yang terjejas menerima vaksin pencegahan terhadap Streptococcus pneumoniae (agen penyebab radang paru-paru biasa), Haemophilus influenzae (bertanggungjawab untuk pelbagai penyakit) dan meningokokus (agen penyebab meningitis).

Apakah fungsi limpa?

Baca lebih lanjut mengenai pelbagai fungsi organ, seperti pertahanan imun dan penyimpanan darah, dalam artikel Fungsi Limpa.

Di manakah terletaknya limpa?

Perut dan usus besar terdapat di kawasan berhampiran. Kedua-dua organ disambungkan ke limpa dan diafragma oleh ligamen.

Lokasi tepat organ bergantung pada pernafasan, kedudukan badan, keadaan pengisian organ jiran dan bentuk dada.

Apakah masalah yang boleh menyebabkan limpa?

Limpa yang berpenyakit selalunya membesar (splenomegaly) dan kemudiannya boleh diraba di bawah gerbang kosta kiri (ia tidak dapat diraba dalam keadaan sihat). Ia sendiri dan tisu sekeliling mungkin lembut kepada tekanan, menunjukkan keadaan berpenyakit.

Penyakit utama limpa termasuk:

  • Splenomegaly: biasanya disebabkan oleh jangkitan atau leukemia. Ia boleh mengakibatkan kedua-dua hypo- dan hypersplenism.
  • Kesesakan limpa: stasis darah dalam organ yang disebabkan oleh sirosis hati atau kegagalan jantung kanan.
  • Keradangan organ
  • Hiposplenia (Hyposplenisums): Kurang berfungsi organ; mempunyai kesan ke atas sistem imun, terutamanya pada kanak-kanak dan remaja
  • Asplenia: kekurangan fungsi organ - dalam kes kongenital atau diperoleh (splenektomi) ketiadaan organ atau kehilangan total organ (dalam pelbagai penyakit)
  • Hipersplenisme: hiperfungsi organ: peningkatan pecahan sel darah, biasanya dikaitkan dengan splenomegali dan kekurangan sel darah dalam badan
  • Sista limpa: kapsul berisi cecair pada atau dalam organ
  • Abses limpa: rongga berisi nanah pada atau dalam organ
  • Pecah limpa: pecah limpa akibat trauma tumpul (seperti selepas kemalangan). Ia boleh membawa kepada pendarahan besar-besaran yang mengancam nyawa ke dalam rongga perut.