Spondylarthrosis: Gejala dan Rawatan

Gambaran ringkas

  • Punca dan faktor risiko: Haus dan lusuh berkaitan usia; penggunaan berlebihan daripada sukan, kerja fizikal berat, atau obesiti meningkatkan risiko
  • Simptom: Sakit belakang yang tidak dapat disetempat dengan tepat, selalunya lebih teruk pada siang hari dan dengan tenaga; kekakuan pagi tulang belakang, kemungkinan radiasi ke kaki atau leher
  • Diagnosis: Sejarah perubatan, pemeriksaan fizikal, kemungkinan X-ray, resonans magnetik atau tomografi komputer (MRI atau CT)
  • Rawatan: Ubat tahan sakit, fisioterapi, latihan belakang. Dalam keadaan tertentu, skleroterapi saraf atau pembedahan.
  • Prognosis: Terapi berterusan sering melegakan simptom, terutamanya kesakitan; jarang, sakit kekal kronik
  • Pencegahan: Senaman teratur yang seimbang menghalang masalah belakang sedikit sebanyak; teknik kerja yang lembut boleh mengelakkan penyakit pekerjaan

Apa itu spondyloarthritis?

Sendi vertebra kecil (sendi facet) haus dan kehilangan struktur semula jadinya. Spondyloarthritis oleh itu juga dipanggil sindrom facet. Dalam kebanyakan kes, tiada pencetus khusus untuk spondyloarthritis: sendi vertebra "umur" disebabkan oleh tekanan semula jadi yang kekal.

Seseorang bercakap tentang spondyloarthritis diaktifkan apabila keradangan (arthritis) ditambah kepada haus dan lusuh sendi.

Kekerapan

Perubahan degeneratif seperti spondyloarthritis secara praktikal tidak dapat dielakkan apabila seseorang semakin tua. Sudah pada usia 40 tahun, setiap penduduk kedua di Jerman terjejas. Pada usia 60 tahun, X-ray menunjukkan tanda-tanda usia tua di tulang belakang pada kira-kira 90 peratus orang. Walau bagaimanapun, tidak setiap orang yang mempunyai sinar-X yang mudah dilihat mengalami aduan.

Spondylarthrosis digabungkan dengan tanda-tanda penuaan yang lain

Pada dasarnya, setiap elemen sistem muskuloskeletal semakin tua. Dalam kebanyakan kes, beberapa elemen juga terlibat dalam arthrosis belakang. Masalah yang paling serius memberikan nama penyakit itu. Oleh itu, sebagai tambahan kepada spondyloarthritis, terdapat chondrosis, osteo-chondrosis dan spondylosis. Bentuk perubahan degeneratif yang berbeza dalam tulang belakang ini biasanya tidak dapat dipisahkan dengan jelas antara satu sama lain. Dalam kes "tulang belakang osteoartritis", mereka sering bergabung antara satu sama lain dan saling bergantung.

Chondrosis: Jika cakera intervertebral kehilangan sebahagian daripada cecairnya, ia kurang elastik. Tulang belakang menjadi lebih tidak stabil. Akibatnya, cakera intervertebral diletakkan di bawah lebih tekanan setiap kali ia digoncang. Mereka mengalami rekahan dan celah dan kemudiannya sering akhirnya musnah sepenuhnya. Apa yang dipanggil chondrosis intervertebralis ini menyumbang sebahagian kepada "arthrosis belakang".

Spondylosis: Untuk mengimbangi kestabilan tulang belakang yang berkurangan, tonjolan tulang terbentuk pada bahagian luar vertebra (spondylophytes). Inilah yang doktor panggil spondylosis. Spondylophytes kadang-kadang merapatkan sepenuhnya jurang antara dua vertebra bersebelahan. Selalunya, ini menyebabkan tulang belakang berubah bentuk dan kaku (spondylosis deformans).

Di manakah spondyloarthritis boleh berlaku?

Spondyloarthrosis mungkin berlaku di seluruh kolum tulang belakang. Perbezaan dibuat antara kawasan yang paling kerap terjejas pada tulang belakang lumbar (LWS), kawasan tulang belakang serviks (HWS) dan kawasan tulang belakang toraks (BWS). Sehubungan itu, seseorang bercakap tentang lumbar (tulang belakang lumbar), serviks (tulang belakang serviks) atau toraks (tulang belakang toraks) spondylarthrosis (atau sindrom facet).

Haus dan lusuh pada sendi vertebra mungkin bukan sahaja pada satu titik (satu segmen) tulang belakang, tetapi juga pada beberapa pada masa yang sama (spondyloarthritis multisegmental).

Tidak mungkin untuk menyatakan secara umum sama ada atau berapa lama seseorang yang menghidap spondyloarthritis tidak dapat bekerja atau mengalami kecacatan yang teruk. Ini bergantung pada kes individu, keparahan gejala dan aktiviti pekerjaan masing-masing.

Di bawah keadaan tertentu - terutamanya dalam kes kerja fizikal yang berat - pengiktirafan sebagai penyakit pekerjaan adalah mungkin. Dalam keadaan tertentu, aktiviti pekerjaan tertentu mungkin tidak boleh dilakukan dalam bentuk biasa.

Dengan rawatan yang sesuai, tahap hilang upaya (GdB) – iaitu hilang upaya yang teruk – biasanya tidak perlu diiktiraf. Ini hanya perlu dalam kes individu dan sangat jarang jika spondyloarthritis berterusan secara kronik dengan kesakitan yang berterusan.

Sebab dan faktor risiko

Ramai orang yang lebih tua mengalami spondyloarthritis pada satu ketika kerana sendi vertebra mereka haus dari masa ke masa. Terdapat juga punca lain spondyloarthritis.

Ia berlaku, sebagai contoh, apabila tulang belakang dikenakan beban berat, seperti dalam sukan atau profesion tertentu. Pendandan rambut atau guru tadika kadangkala mengalami spondyloarthritis di tulang belakang serviks kerana mereka sering terpaksa menundukkan kepala. Berat badan yang berlebihan, seterusnya, memberi tekanan tertentu pada tulang belakang lumbar.

Scoliosis, tulang belakang berongga (hiperlordosis lumbar), cakera hernia dan penyakit reumatik adalah punca lain yang mungkin.

Gejala

Sendi vertebra terletak berdekatan dengan saraf yang berjalan di saluran tulang belakang di dalam tulang belakang. Sekiranya saluran tulang belakang disempitkan oleh spondyloarthrosis, gejala mungkin berlaku.

Mereka yang terjejas sering juga mengalami sensasi kesemutan yang tidak menyenangkan. Aduan ini biasanya hilang dari semasa ke semasa atau jika pesakit tidak bergerak. Dalam kes yang melampau, ada kemungkinan kerosakan saraf yang disebabkan oleh spondyloarthritis malah boleh menyebabkan lumpuh.

Di samping itu, spondyloarthritis sering menjadikan tulang belakang lebih tidak bergerak. Individu yang terjejas mengalami kesukaran membongkok atau bersandar ke satu sisi. Biasanya, tulang belakang lumbar (LS) paling banyak terjejas oleh osteoarthritis. Tulang belakang serviks (HWS) dan tulang belakang toraks (BWS) perlu menahan tekanan yang lebih sedikit dan oleh itu tidak mengalami spondylarthrosis dengan cepat.

Osteoartritis tulang belakang serviks sering mengakibatkan sakit leher yang juga kadang-kadang memancar ke lengan.

Baca lebih lanjut mengenai gejala umum osteoarthritis dalam artikel Gejala Osteoartritis.

Diagnosa

Baca lebih lanjut mengenai diagnosis haus dan lusuh sendi dalam artikel Arthrosis.

Rawatan

Doktor biasanya merawat spondyloarthritis secara konservatif pada mulanya, contohnya dengan ubat-ubatan (ubat penahan sakit, pelega otot), terapi pekerjaan dan terapi fizikal. Terapi manual seperti rawatan titik pencetus juga sering melegakan gejala.

Di samping itu, suntikan yang mengandungi analgesik membantu. Ini selalunya melibatkan anestetik tempatan, digabungkan dengan "kortison" jika perlu.

Dalam kes kesakitan yang berterusan, doktor juga menggunakan prosedur yang mematikan saraf yang bertanggungjawab untuk sensasi kesakitan. Untuk tujuan ini, mereka menggunakan gelombang radio, sebagai contoh. Haba yang dihasilkan menyebabkan saraf binasa. Terapi frekuensi radio yang dipanggil ini (juga neurotomi radiofrequency) secara saintifik adalah yang terbaik dikaji.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai terapi konservatif untuk haus dan lusuh sendi dalam artikel mengenai osteoarthritis.

penyahmampatan

Semasa laminektomi, doktor mengeluarkan kepingan tulang individu dari vertebra. Ini penting apabila struktur tulang menyempitkan saluran tulang belakang dan bukaan yang melaluinya saraf. Saraf yang tersepit dilegakan dengan cara ini.

Intervensi tanpa gabungan

Untuk menstabilkan tulang belakang yang tidak stabil, doktor mungkin memasukkan skru pedicle yang dipanggil ke dalam beberapa vertebra. Ini amat berguna apabila pesakit mengalami kesakitan apabila bergerak. Skru mempunyai lampiran khas dan boleh disambungkan antara satu sama lain melalui rod. Dengan cara ini, mereka membawa vertebra ke kedudukan yang betul. Untuk memastikan bahawa sendi vertebra masih kekal bergerak, doktor menggunakan rod boleh alih. Dengan cara ini, dia menstabilkan tulang belakang tetapi tidak menyekat fungsinya.

Gabungan badan vertebra

Di samping itu, cakera intervertebral yang musnah boleh digantikan dengan sangkar yang dipanggil. Ini adalah bakul kecil yang diperbuat daripada logam, plastik atau seramik. Dalam sesetengah kes, doktor juga "membina" bahan tulang badan sendiri ke dalam tulang belakang. Lama kelamaan, ia tumbuh menjadi vertebra dan menghubungkannya dengan kuat.

Tulang belakang menjadi stabil di kawasan yang dibedah dan saraf yang tersepit mendapat lebih banyak ruang. Walau bagaimanapun, rawatan ini juga membuat tulang belakang menjadi kaku. Oleh itu, mereka biasanya hanya dipertimbangkan dalam kes spondyloarthritis lanjutan.

Kursus penyakit dan prognosis

Dalam kes spondyloarthritis, kelegaan kesakitan yang berterusan selalunya boleh dicapai melalui terapi yang konsisten. Ini dan kualiti hidup yang baik adalah matlamat utama rawatan.

Untuk mencapai matlamat ini, adalah penting untuk membina otot yang menstabilkan. Terapi fisio menawarkan arahan untuk bantuan diri dalam hal ini.

pencegahan

Haus dan lusuh berkaitan usia hanya boleh dielakkan pada tahap tertentu. Ia berguna, sebagai contoh, untuk mengelakkan berat badan berlebihan dan tekanan berat sebelah.

Senaman yang kerap dan seimbang yang menguatkan belakang adalah cara yang baik untuk mencegah spondylarthrosis dan banyak gangguan belakang yang lain.

Mereka yang menggunakan teknik dan bantuan yang melegakan ketegangan dan mudah pada sendi apabila membawa beban berat dan melakukan kerja fizikal yang berat sering menghalang penyakit pekerjaan dan kehilangan waktu bekerja.