Sukan: Penting untuk Kesihatan

Berkali-kali anda mendengar dan membacanya: senaman berkala penting untuk kesihatan. Tetapi adakah itu benar? Dan jika demikian, apa kesan latihan atletik biasa pada tubuh kita? Kami mendedahkan sama ada sukan itu sihat atau tidak sihat dan apa kesan latihan sukan kepada kita sistem kardiovaskular, otot kita, kita tulang dan metabolisme kita.

Mengapa senaman penting?

Pada masa ini, hampir setiap detik Jerman melakukan sukan sedikit atau tidak. Terdapat banyak sebab mengapa tidak ada masa untuk program sukan biasa: Kehidupan bekerja sering tertekan dan masa lapang yang tersisa lebih banyak dihabiskan untuk keluarga, rakan atau hobi lain dan bukannya sukan. Tetapi sukan adalah bahagian penting dalam gaya hidup sihat. Dan dengan bersukan, kita tidak bermaksud berjalan kaki singkat di sekitar blok atau perjalanan ke pasar raya terdekat: anda harus melakukan sekurang-kurangnya 30 minit latihan sekurang-kurangnya sederhana - idealnya tiga hingga empat kali seminggu.

Senaman: sihat atau tidak sihat?

Sukan dianggap sihat, dan ia - sekurang-kurangnya jika ia dilakukan dengan betul. Ini kerana latihan atletik biasa

  • Menguatkan, antara lain, sistem imun
  • Menjaga sistem kardiovaskular agar tetap dan
  • Dapat mencegah pelbagai penyakit.

Tetapi jika anda berlebihan dengan beban fizikal, sukan ini juga tidak sihat. Hasilnya terlalu banyak tekanan boleh sakit otot, Tetapi juga kecederaan sukan seperti meniskus kerosakan, ligamen cruciate tangisan air mata atau ligamen. Sukan juga tidak sihat jika badan tidak mendapat cukup masa untuk tumbuh semula setelah bersenam. Untuk memastikan sukan itu sihat dan tidak sihat, anda harus melakukan pemeriksaan rapi dengan doktor keluarga anda setelah berehat lama dari sukan sebelum anda mula bersenam lagi. Dia dapat memeriksa seberapa baik anda kesihatan keadaan juga sukan mana yang sesuai untuk anda dan yang mana tidak. Sekiranya anda mempunyai penyakit yang ada, dia juga boleh memberi anda petua untuk mendapatkan akal pelan latihan.

Senaman sihat untuk jantung

Biasa ketahanan latihan menguatkan jantung otot - jantung dapat berfungsi dengan lebih ekonomi. Terima kasih kepada otot yang diperkuat, yang jantung boleh iaitu mengepam lebih banyak darah ke dalam badan dengan setiap rentak dan dengan itu perlu lebih kerap mengalahkan. Ini melindungi jantung dan otot jantung dapat dibekalkan dengan lebih baik darah dalam jeda antara dua rentak. Bersenam secara teratur juga menjaga kebiasaan darah kapal elastik - daya tahan di dalam kapal berkurang dan risiko berkembang tekanan darah tinggi diturunkan. Sekiranya anda sudah mempunyai tekanan darah tinggi, senaman dapat membantu mengurangkan tahap peningkatan semula. Di sini, bagaimanapun, anda harus menyusun yang sesuai pelan latihan berunding dengan doktor anda. Sebagai tambahan kepada sistem kardiovaskular, latihan atletik juga memberi kesan positif terhadap kolesterol tahap: Walaupun "buruk" LDL kolesterol diturunkan oleh senaman, yang "baik" HDL kolesterol meningkat. Ini dapat mengelakkan arteriosclerosis dan dengan itu juga penyakit sekunder seperti a strok atau serangan jantung.

Mencegah diabetes dengan bersenam

Semasa latihan sukan, tenaga - dalam bentuk gula, antara lain - semakin banyak dimakan. Proses ini menyebabkan gula darah tahap untuk turun. Di samping itu, kurang insulin diperlukan kerana glukosa diserap oleh pengangkutan yang sesuai protein pada serat otot semasa bersenam. Oleh itu, sukan dapat mencegah kencing manis mellitus. Latihan fizikal secara berkala juga boleh memberi kesan positif kepada orang yang sudah kencing manis. Senaman menurunkan darah glukosa tahap pada pesakit kencing manis seperti yang berlaku pada orang yang sihat. Sama seperti dengan tekanan darah tinggi, bagaimanapun, perkara berikut juga berlaku untuk kencing manis: bincangkan rancangan senaman anda dengan doktor terlebih dahulu untuk mengelakkan kemungkinan risiko atau kerosakan.

Tulang kuat melalui senaman

Latihan merangsang kita tulang untuk membentuk bahan tulang baru. Proses ini menjadi semakin penting seiring bertambahnya usia ketumpatan tulang perlahan-lahan menurun dari usia 35 hingga 40 tahun, meningkatkan risiko osteoporosis. Kehilangan zat tulang dapat dicegah dengan latihan sukan yang betul. Sukan yang sesuai merangkumi:

  • Jogging
  • berjalan
  • kembara Berjalan Kaki
  • Latihan kekuatan

Penting bahawa set rangsangan tidak terlalu lembut. Mungkin, misalnya, berenang atau berbasikal sahaja belum memberi kesan positif pada tulang.

Penurunan berat badan yang sihat melalui sukan

Bersenam secara berkala memberi kesan positif pada berat badan kita dengan dua cara: Di satu pihak, banyak kalori dibakar semasa bersenam. Tepat berapa banyak kalori dibakar bergantung kepada pelbagai faktor. Selain jenis sukan, berat badan serta jangka masa dan intensiti latihan juga menentukan. Sebaliknya, senaman secara berkala juga meningkatkan kadar metabolisme basal. Ini menunjukkan berapa banyak tenaga yang digunakan oleh badan ketika berehat. Semakin banyak otot yang anda miliki, semakin tinggi kadar metabolisme basal anda. Sekiranya anda terlatih, anda membakar lebih banyak tenaga ketika berehat daripada orang yang tidak terlatih. Oleh itu, untuk menurunkan berat badan, ia bernilai bukan sahaja ketahanan latihan, tetapi juga disasarkan secara berkala latihan kekuatan untuk membina otot.

Lawan lemak perut

Latihan atletik secara berkala dapat mengurangkan berat badan - dan oleh itu juga lemak perut yang berbahaya (lemak viseral). Ia terletak jauh di rongga perut, di mana ia melapisi organ dalaman. Ia berbahaya kerana ia merupakan tempat pembiakan yang ideal untuk pelbagai bahan pemesejan pro-radang. Dari rongga perut, ini dapat disebarkan ke seluruh badan dan, dalam jangka masa panjang, meningkatkan risiko penyakit vaskular atau diabetes. Untuk mengurangkan lemak perut, ketahanan sukan seperti berjoging, berjalan, berenang atau berbasikal sangat sesuai. Sekiranya anda melakukan sukan ini, bersenam sekurang-kurangnya setengah jam, atau lebih baik lagi, sedikit lebih lama. Kerana hanya itu pembakaran lemak benar-benar berjalan.

Cergas dari segi mental kerana sukan

Sukan memberi kesan kepada fizikal kita kecergasan: apabila melihat parameter fisiologi seperti fungsi kardiovaskular, orang yang bersukan kelihatan lebih muda daripada rakan sebayanya yang tidak bersenam. Selain fizikal kecergasan, bagaimanapun, senaman secara berkala juga memberi kesan kepada kecergasan mental kita. Di satu pihak, sukan dikatakan dapat meningkatkan prestasi mental kita melalui peningkatan darah peredaran. Jika otak lebih baik dibekalkan dengan darah, ia dibekalkan dengan lebih banyak nutrien dan banyak lagi oksigen. Sebaliknya, yang otak juga dikatakan dapat diremajakan dan digunakan dengan lebih berkesan lagi melalui latihan atletik biasa. Namun, apa kesan senaman yang kerap dilakukan pada otak kita, masih perlu diteliti.

Bermula

Babi dalam biasanya lawan terbesar dalam perjalanan ke gaya hidup yang lebih aktif. Untuk mengatasinya, adalah penting agar anda tidak membebani diri anda dengan resolusi yang terlalu tinggi pada awalnya. Sebaliknya, ambil dan perlahankan sedikit. Maka biasanya tidak begitu sukar untuk bermula. Petua berikut dapat membantu anda memulakan langkah kecil:

  1. Daripada memulakan secara langsung dengan tiga unit latihan seminggu, pertama anda harus memulakan dengan satu unit sukan. Gunakan yang terbaik pada hujung minggu, kerana anda mempunyai lebih banyak masa daripada pada minggu.
  2. Adakah anda sudah terbiasa dengan latihan, anda dapat memperkenalkan sesi latihan kedua selama seminggu. Ini boleh, tetapi tidak harus mempunyai kandungan yang sama dengan latihan pada hujung minggu: Sekiranya anda pergi berjoging atau berjalan pada hujung minggu, cuba berenang dalam minggu. Atau buat gimnastik kecil dan program pengukuhan di rumah.
  3. Bergantung pada mood anda, anda boleh memperkenalkan sesi latihan lain pada langkah seterusnya atau sedikit memperpanjang jangka masa dua unit pertama. Oleh itu, anda boleh menambah beban kerja atlet anda secara beransur-ansur.

Sudah tentu, tiga atau empat unit sekurang-kurangnya 30 minit seminggu dianggap optimum. Tetapi program sukan yang sedikit lebih rendah adalah lebih baik daripada tidak bergerak sama sekali. Perkara yang paling penting ialah anda menikmati bersenam - kerana hanya dengan itu anda akan terus menggunakannya dalam jangka masa panjang!