Sukan dan ADHD | Terapi pedagogi kuratif ADHD

Sukan dan ADHD

Terutama dalam bidang ADHD terapi, kemasukan sukan semakin diambil kira. Di satu pihak, sukan boleh digunakan untuk menghabiskan lebih banyak tenaga dan bersenam, di sisi lain, bergantung pada jenis sukan, sukan memerlukan tahap kerja berpasukan tertentu, yang antara lain mesti dikembangkan secara beransur-ansur. Ini adalah salah satu sebab mengapa ADHD kanak-kanak - lebih-lebih lagi daripada kanak-kanak "normal" - harus memperhatikan sukan yang sesuai.

Tidak selalu disarankan untuk hanya mendaftar ADHD anak dengan kelab sukan. Bergantung pada keparahan gejala, pelatih individu yang tidak / belum mendapat maklumat secukupnya mengenai gejala dan gambaran klinikal ADHD dapat dibanjiri oleh keadaan (dalam keadaan tertentu: situasi konflik). Oleh itu, disarankan untuk tidak hanya bertindak sesuai dengan minat anak, tetapi juga untuk membincangkan keinginan khusus anak dengan ahli terapi.

Selanjutnya, di banyak tempat terdapat langkah-langkah terapi tertentu yang berorientasi pada tahap sukan dan diawasi oleh pelatih / ahli terapi yang berpengalaman. Kaunseling pendidikan pusat-pusat boleh dan harus selalu dipanggil apabila masalah timbul dalam pendidikan anak-anak dan orang muda dan ibu bapa tidak lagi dapat menyelesaikan masalah ini sendiri. Kaunseling pendidikan pusat merangkumi bidang bantuan penyelesaian masalah pendidikan yang besar, tetapi dapat memberikan nasihat dan / atau bantuan yang sangat berbeza dengan cara khas.

Agar ibu bapa dapat beralih ke kaunseling pendidikan pusat pertolongan, mereka harus terlebih dahulu mengakui bahawa mereka tidak lagi dapat mengatasi masalah yang timbul dengan sendirinya. Pandangan ini selalunya tidak mudah dan pastinya menyakitkan, tetapi pengakuan ini juga merupakan jalan keluar pertama dari kawasan masalah. Penasihat pendidikan pada asasnya wajib merahsiakan, kecuali ibu bapa / penjaga membebaskan mereka dari kewajiban kerahsiaan.

Sekiranya terdapat masalah yang meluas di kawasan sekolah, seseorang harus melepaskan kaunseling pendidikan dari tugas kerahsiaan demi anak. Selanjutnya, seseorang harus melaporkan secara terbuka dan jujur ​​mengenai masalah yang ada sejak awal. Hanya dengan cara ini dapat dijamin bahawa bantuan itu mempunyai peluang untuk berjaya.

Sebaik sahaja fakta pertama telah dibincangkan dalam proses temu ramah awal yang disebut dan, dalam keadaan tertentu, beberapa sebab telah dikenal pasti, siasatan diagnostik harus dilakukan setelah wawancara awal. Setelah diagnosis dibuat, aspek-aspek individu dapat dilihat, sehingga rancangan sokongan individu dapat dibuat setelah penilaian diagnostik, yang dapat memanfaatkan berbagai sub-bidang terapi. Pusat kaunseling pendidikan ditawarkan oleh pelbagai organisasi.