Sukan untuk bursitis siku | Latihan yang berkesan untuk bursitis siku

Sukan untuk bursitis siku

Sukan sekiranya bursitis di siku bergantung pada jenis sukan. Latihan untuk batang dan kaki tanpa penglibatan lengan boleh dilakukan tanpa teragak-agak. Sukan kemunduran seperti tenis, bulu tangkis atau skuasy harus dielakkan, kerana sebarang ketegangan dapat memperburuk gejala.

Latihan hanya boleh disambung semula apabila kesakitan telah hilang sepenuhnya, kerana kerengsaan minimum dapat menimbulkan semula bursitis. Begitu juga dengan sukan yang meletakkan beban tinggi di bahu dan lengan, seperti mendayung, mendayung, bola tampar, bola baling, tidak digalakkan dalam fasa akut. Menunggang basikal dan berenang boleh dilakukan sekiranya tidak menyebabkan kesakitan.

Sekiranya terapi berjalan dengan baik dan kesakitan dan keradangan mereda, latihan boleh dimulakan dengan teliti. Secara amnya, penting untuk mempunyai otot punggung dan bahu yang berkembang dengan baik. Semakin baik otot dilatih, semakin sedikit pesakit harus mengimbangi dengan mengubah ketegangan otot dan kurang cenderung untuk menggunakan struktur tertentu secara berlebihan. Latihan dan latihan fungsional pada mesin dapat membantu membina otot.

Berapa lama bursitis berlangsung?

Tempoh a bursitis bergantung pada terapi dan keparahan keradangan. Sekiranya penyebabnya dijelaskan dengan betul, rawatan dapat dilakukan dengan sewajarnya. Sekiranya terdapat beban berlebihan, beban harus diminimumkan.

Selain itu, otot yang terkena dan tegang dapat dilonggarkan dengan teknik tisu lembut dan fasial. Ketidakseimbangan otot dilatih dengan latihan yang sesuai. Sekiranya gejala tidak membaik dengan terapi konservatif, ubat anti-radang boleh disuntik atau diambil dalam bentuk tablet. Berapa lama keradangan tidak dapat ditentukan dengan tepat. Sekiranya tindakan diambil pada gejala pertama, fasa penyembuhan dipendekkan dengan sangat lama dan semakin lama pesakit menunggu, semakin kronik keradangannya.

Ringkasan

Bursae mengelilingi tulang, tendon dan ligamen dan berfungsi sebagai pelindung kusyen dan geseran. Keradangan bursae di siku biasanya menampakkan dirinya sebagai kesakitan yang berterusan di kawasan sendi, terpancar dari asal kumpulan ekstensor ke jari. Kesakitan juga boleh memancar ke atas sepanjang trisep.

Sebilangan besarnya terdapat sekatan pergerakan ke arah lenturan akhir. Kesakitan menjadi lebih teruk di bawah tekanan dan biasanya timbul secara tiba-tiba pada waktu malam. Bursitis di siku sering disebabkan oleh kelebihan beban dan pergerakan sepihak yang kekal.

Ini membawa kepada kelebihan struktur otot yang menjengkelkan bursa. Pergerakan yang terhad, kesakitan yang teruk ketika berada dalam keadaan tertekan atau pada waktu rehat pada waktu malam adalah gejala klasik. Dalam terapi, ketegangan otot di lengan dan bahu-leher kawasan dirawat, kepincangan tulang belakang diperbaiki dan otot ekstensor tangan dirawat secara khusus. Latihan penumpukan otot eksentrik sangat berkesan dalam rawatan bursitis.

Pembalut, kinesiotape dan salap adalah pilihan sokongan yang baik dalam rawatan bursitis siku. Bergantung pada beban di lengan, sukan harus dielakkan dan hanya boleh dimulakan semula setelah gejala reda.