Bersukan dengan cakera herniated | Fisioterapi untuk cakera tergelincir di tulang belakang serviks

Bersukan dengan cakera herniated

Sukan sangat penting dalam hal a tergelincir cakera di tulang belakang serviks. Ramai yang memikirkan cakera herniated terlebih dahulu mengenai rehat dan perlindungan tempat tidur yang ketat. Walau bagaimanapun, ini hanya sebahagian betul.

Sudah tentu, sukan yang membebani tulang belakang harus dielakkan. Ini terutama sukan sukan, seperti bola sepak atau bola keranjang. Endurance sukan seperti berenang, mendaki, berbasikal dan berjalan, sebaliknya, sangat sesuai kerana tidak memampatkan tulang belakang.

Jogging boleh merosakkan dalam keadaan tertentu, kerana banyak kekuatan diberikan pada cakera intervertebral. Anda harus menjelaskan perkara ini dengan doktor anda dalam setiap kes. Perhatian khusus harus diberikan kepada penguatan otot, terutama dalam hal a tergelincir cakera tulang belakang serviks, ini bukan sahaja mempercepat proses penyembuhan tetapi juga mencegah kerosakan kemudian atau perkembangan herniasi cakera baru.

Oleh itu, disarankan untuk memulakan dengan fisioterapi atau fisioterapi sebaik sahaja mengalami cakera herniasi di tulang belakang serviks. Fisioterapis kemudian dapat menunjukkan kepada orang yang terkena latihan untuk menguatkan, meregangkan, merehatkan atau menggerakkan tulang belakang serviks untuk mendapatkan kekuatan penuh secepat mungkin. Latihan dari fisioterapi boleh didapati dalam artikel:

 • Mobiliti tulang belakang serviks
 • Apakah kaedah terbaik untuk meregangkan tulang belakang serviks?
 • Latihan mobilisasi tulang belakang serviks
 • Latihan HWS stenosis saluran tulang belakang

Tempoh

Berapa lama cakera herniated atau proses pemulihan selepas itu bergantung kepada banyak faktor. Adakah rawatan itu pembedahan atau konservatif? Sekiranya pembedahan: Jenis pembedahan apa yang dilakukan?

Di kawasan tulang belakang serviks yang manakah terletak cakera herniasi? Apakah keadaan kecergasan umum pesakit? Berapa umur pesakit dan ada penyakit lain?

Adakah pesakit mematuhinya pelan latihan? Adakah penjagaan diambil untuk mengurangkan risiko kecederaan selanjutnya dalam kehidupan seharian (postur yang betul, tidak ada sukan terlarang, dll)? Semua persoalan ini dan beberapa lagi mempengaruhi proses pemulihan individu dan dengan itu masa hingga pemulihan sepenuhnya.

A tergelincir cakera oleh itu tulang belakang serviks boleh bertahan dari beberapa minggu hingga beberapa bulan. Doktor yang merawat anda dapat memberi anda maklumat yang lebih terperinci berdasarkan pemeriksaan kawalan. Juga apabila kembali ke sukan masing-masing adalah mungkin lagi.

 • Adakah rawatan itu pembedahan atau konservatif?
 • Sekiranya pembedahan: Jenis pembedahan apa yang dilakukan?
 • Di kawasan tulang belakang serviks yang manakah terletak cakera herniasi?
 • Apakah keadaan kecergasan umum pesakit?
 • Berapa umur pesakit dan adakah penyakit lain?
 • Adakah pesakit mematuhi rancangan latihannya?
 • Adakah penjagaan diambil untuk mengurangkan risiko kecederaan selanjutnya dalam kehidupan seharian (postur yang betul, tidak ada sukan terlarang, dll)?