Mengesan Semasa Kehamilan – Apa di Sebaliknya

Bercak semasa kehamilan: penerangan

Tompok pada wanita hamil biasanya berlaku pada trimester pertama dan kedua kehamilan. Antara 20 dan 30 peratus daripada semua wanita hamil mengalami tompok semasa 20 minggu pertama kehamilan. Pencetus selalunya adalah perubahan hormon yang berkaitan dengan kehamilan. Pendarahan yang tidak berbahaya itu biasanya lemah dan berhenti dengan sendirinya.

Pendarahan yang berat, kadang-kadang walaupun terpancut pada wanita hamil boleh dibezakan daripada bintik-bintik. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ini dalam artikel Pendarahan semasa kehamilan.

Bercak semasa kehamilan: punca

Berikut ialah gambaran keseluruhan bentuk dan punca biasa bintik semasa kehamilan:

  • Tompok semasa tiga bulan pertama kehamilan: Ia boleh berlaku berulang kali pada masa haid yang lebih awal. Ini kerana badan selalunya masih mengeluarkan hormon pengawalan kitaran walaupun hamil.
  • Kehamilan luar rahim: Jika sel telur tersilap bersarang di luar rahim, contohnya dalam tiub fallopio (kehamilan tiub) atau dalam rongga perut (kehamilan ektopik), ia boleh berbahaya. Selain sakit perut yang teruk, tompok yang kerap, kadangkala berair adalah isyarat penggera. Dalam kes kehamilan luar rahim, embrio mesti dikeluarkan secepat mungkin.
  • Tahi lalat pundi kencing: Ini adalah kecacatan berbentuk pundi kencing yang jarang berlaku pada plasenta di mana embrio tidak berkembang. Tompok dengan panjang dan keterukan yang berbeza-beza, serta pening dan loya, adalah aduan biasa.
  • Plasenta praevia: Jika pendarahan merah terang yang tidak menyakitkan berlaku dari minggu ke-24 kehamilan dan seterusnya, ini mungkin menunjukkan kedudukan plasenta yang tidak betul. Plasenta menutup serviks dalam lebih kurang sepenuhnya.
  • Permulaan bersalin: tompok dari minggu ke-36 kehamilan mungkin menunjukkan permulaan kelahiran.
  • Penyakit ginekologi: contohnya, polip atau keradangan serviks, vaginitis.

Bercak semasa kehamilan: bila anda perlu berjumpa doktor?

Anda harus sentiasa mengambil spotting semasa kehamilan dengan serius. Rujuk pakar sakit puan anda walaupun pendarahannya lemah. Rawatan perubatan segera diperlukan dalam kes berikut:

  • @ gejala tambahan seperti sakit perut/kejang yang teruk, demam, menggigil, degupan jantung yang cepat, pening, pitam

Jika anda tidak mempunyai isyarat penggera ini, biasanya memadai untuk berunding dengan pakar sakit puan anda dalam masa 48 hingga 72 jam akan datang.

Jika anda tidak pasti, sebaiknya dapatkan nasihat sakit puan dengan segera - hubungi pakar sakit puan anda atau kunjungi klinik pesakit luar ginekologi.

Bercak semasa kehamilan: apa yang doktor lakukan?

Ini diikuti dengan pemeriksaan fizikal. Di sini doktor boleh memeriksa faraj, serviks dan rahim anda untuk kemungkinan perubahan.

Rawatan

Sebaik sahaja pakar sakit puan telah menentukan punca tompok semasa kehamilan, terapi yang sesuai akan diikuti, jika perlu. Contoh:

  • Jika keguguran adalah punca pendarahan, doktor membuang tisu yang tinggal dari rahim. Sekiranya kehilangan darah sangat teruk, wanita itu menerima pemindahan darah.
  • Sekiranya keguguran atau gangguan plasenta akan berlaku, wanita itu mesti berada di atas katil yang ketat.

Sama ada dan apakah rawatan yang diberikan untuk mengesan semasa kehamilan diputuskan oleh pakar sakit puan mengikut kes.