Sputnik VU

Produk

Sputnik V ialah Covidien-19 vaksin yang dikembangkan di Rusia dan vaksin pertama dari kumpulan ini yang didaftarkan pada 11 Ogos 2020 (Pusat Epidemiologi dan Mikrobiologi Nasional Gamaleya). Nama itu berasal dari satelit Sputnik, yang merupakan satelit pertama yang ditempatkan di orbit Bumi oleh Soviet Union pada tahun 1957. Sputnik mempercepat apa yang disebut perlumbaan ke angkasa (Space Race). Pendekatan cepat dan propaganda Rusia dikritik di seluruh dunia. Ujian klinikal Tahap III dengan berpuluh-puluh ribu peserta tidak akan dilakukan sehingga pendaftaran.

Struktur dan hartanah

Vaksin terdiri daripada adenovirus yang mengandungi DNA yang mengekodkan protein spon coronavirus (S). Vektor untuk vaksinasi pertama dan kedua berbeza. Vektor pertama adalah AD26 (adenovirus jenis 26, rAd26), dan yang kedua adalah AD5 (adenovirus jenis 5, rAd5).

Kesan

selepas pentadbiran vaksin, adenovirus memasuki sel, di mana protein lonjakan terbentuk dari DNA. Protein S adalah antigen yang menghasilkan tindak balas imun dan membawa kepada pembentukan antibodi. Tindak balas imun ini melindungi daripada jangkitan dengan SARS-CoV-2.

Petunjuk

Untuk imunisasi aktif terhadap Covid-19 dan dengan itu pencegahan penyakit berjangkit.

Dos

Menurut SmPC. Ubat ini diberikan sebagai suntikan intramuskular pada hari 0. Suntikan lain diberikan pada hari ke-21.

Kontraindikasi

Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Kesan buruk

Yang paling biasa kesan buruk termasuk kesakitan di tempat suntikan, demam, sakit kepala, kelemahan, dan otot dan sakit sendi.