Angina pectoris stabil | Punca Angina pectoris

Angina pectoris stabil

Stabil angina pectoris dicirikan oleh fakta bahawa ia berlaku berulang kali dan berkelakuan serupa setiap kali ia berlaku. Sebagai peraturan, bentuk ini angina pectoris berlaku terutamanya di bawah tekanan fizikal. Keterukannya angina pectoris bergantung pada intensiti latihan fizikal di mana gejala berlaku.

Kejadian pertama dari angina pectoris selalu dianggap angina pectoris tidak stabil. Sebagai tambahan, tahap keparahan yang semakin meningkat angina pectoris dipanggil tidak stabil. Tidak stabil angina pectoris adalah sebahagian daripada sindrom koronari akut.

Sindrom koronari akut merujuk kepada penyakit jantung kapal yang membekalkan jantung otot dengan oksigen. Semasa arteriosclerosis, ini kapal menjadi tersekat. Sekiranya kapal disekat, yang jantung otot kekurangan bekalan oksigen.

Sekiranya terdapat penyumbatan kapal yang lengkap, itu adalah serangan jantung. Oleh kerana pemberian nitrogliserin menyebabkan pelebaran saluran, ubat ini dapat dengan mudah mencapai sisa oksigen ke kawasan otot jantung yang terjejas di serangan angina pectoris. A Punca kesakitan adalah pengurangan bekalan oksigen ke otot jantung.

Sekiranya, seperti dalam bentuk stabil, angina pectoris berlaku secara konsisten hanya dalam keadaan tertekan, salah satunya arteri koronari sangat mungkin hanya disekat sebahagian, sehingga dalam keadaan normal bekalan oksigen terjamin. Sekiranya pesakit sekarang mengalami tekanan, bekalannya tidak lagi mencukupi dan kesakitan berlaku. Sebaik sahaja beban pada otot jantung selesai, bekalannya mencukupi dan kesakitan reda. Sekiranya berlaku a serangan jantung, otot jantung di belakang saluran tersumbat tidak lagi dapat dibekalkan dengan oksigen dan tanpa bekalan yang mencukupi, sel otot jantung mungkin mati.

Angina Prinzmetal

Bentuk angina pectoris ini adalah bentuk khas. Sama seperti angina pectoris yang tidak stabil, terdapat juga perubahan pada EKG, tetapi tidak seperti angina pectoris yang tidak stabil, perubahan ini dapat dibalikkan. Pesakit yang terjejas sering mengalami penyempitan saluran koronari.

Di kawasan penyempitan ini (stenosis), kekejangan saluran koronari dapat terjadi. Oleh kerana ini juga boleh menyebabkan penyempitan lengkap, kawasan otot jantung di belakangnya kurang dibekalkan oksigen untuk tempoh vasospasme dan kesakitan angina pectoris berlaku. Kekejangan pada kapal boleh dipicu oleh asap sejuk atau rokok. Contohnya, orang-orang yang terjejas merasakan kesakitan ketika meninggalkan rumah pada musim sejuk, misalnya.

Berjalan melalui Angina

Angina pectoris jenis ini adalah tempoh yang menyakitkan sakit dada yang bermula dengan usaha dan kemudian berhenti dengan sendirinya. Dalam kes ini, tubuh hampir mengambil alih terapi gejala itu sendiri. Pada mulanya, kapal yang tersekat menyebabkan kesakitan yang biasa disebabkan oleh kekurangan oksigen.

Tetapi kemudian tubuh itu sendiri melepaskan zat messenger yang menyebabkan pelebaran saluran, sehingga kawasan otot jantung yang terkena menerima oksigen yang mencukupi lagi. Dengan cara ini, tubuh membekalkan dirinya dengan sejenis nitrogliserin. Sebaik sahaja terdapat cukup zat utusan untuk melebarkan saluran koronari, rasa sakit akan reda walaupun mengalami tekanan. Walaupun begitu, pesakit yang terjejas harus berjumpa doktor dengan kerap, kerana mereka, seperti pesakit dengan angina logam cetak, mempunyai risiko peningkatan sindrom koronari akut.