Staphylococcus aureus

Pengenalan

Istilah Staphylococcus aureus merujuk kepada bakteria Gram-positif yang hidup dalam keadaan anaerob fakultatif (bermaksud bahawa ia boleh bertahan di hadapan oksigen dan juga tanpanya). Seperti namanya, ia mempunyai bentuk bulat cocci, yang biasanya terdapat dalam kelompok. Pembezaan dari yang lain staphylococci dibuat oleh ujian koagulase.

Ujian ini positif untuk Staphylococcus aureus. Bakteria ini secara patogenik patogenik. Ini bermaksud bahawa dalam keadaan yang betul, seperti lemah sistem imun orang yang dijangkiti, boleh menyebabkan pelbagai penyakit.

Ia bukan bekas spora dan tidak mudah alih. Di hospital, Staphylococcus aureus biasanya berlaku sebagai kuman hospital MRSA, yang tahan terhadap pelbagai antibiotik. Maklumat lanjut mengenai bakteria lain ́der Staphylococcus aureus boleh didapati di Staphylococcus kami

Saya menyedari jangkitan disebabkan oleh gejala ini

Bakteria Staphylococcus aureus boleh menyebabkan pelbagai penyakit, sebab itulah terdapat beberapa gejala yang secara jelas menunjukkan jangkitan dengan Staphylococcus aureus. Gejala khas adalah tanda-tanda keradangan klasik. Gejala-gejala ini berlaku, misalnya, dalam kes jangkitan luka, bijirin barli atau radang kantung lakrimal. Oleh kerana bakteria boleh menyebabkan pembentukan nanah kerana pelbagai faktor, kehadiran nanah sering menjadi tanda jangkitan.

ini nanah boleh berlaku sebagai sebahagian daripada keradangan satu atau lebih rambut folikel. Di samping itu, sebuah abses secara umum atau lebih khusus a otak abses dan osteomyelitis, keradangan pada sumsum tulang, boleh disebabkan oleh bakteria. Khas untuk jangkitan dengan Staphylococcus aureus juga perkembangan sepsis (darah keracunan) dan endokarditis.

Kedua-dua penyakit ini disertai oleh gejala. Dalam sepsis, ada juga gangguan kesedaran, muntah, menggigil dan dikurangkan darah tekanan. Endokarditis juga menunjukkan keringat malam, penurunan berat badan, penurunan prestasi dan mengurangkan selera makan.

Anda boleh mencari maklumat lanjut mengenai topik ini di Mentafsirkan gejala endokarditis betul. Pneumonia, atau radang paru-paru, boleh menyebabkan sesak nafas dan demam. Staphylococcal Scalded Skin Syndrome (SSSS) biasanya melibatkan demam, ruam, radang pada telinga tengah, dan kemudian terbentuknya lepuh, yang semuanya pecah setelah waktu tertentu.

Endokarditis terus menunjukkan keringat malam, penurunan berat badan, penurunan prestasi dan mengurangkan selera makan. Awak boleh cari maklumat lanjut mengenai topik ini di Mentafsirkan simptom endokarditis betul. Pneumonia, atau radang paru-paru, boleh menyebabkan sesak nafas dan demam. Staphylococcal Scalded Skin Syndrome (SSSS) biasanya melibatkan demam, ruam, radang telinga tengah, dan kemudian terbentuknya lepuh, yang semuanya pecah setelah waktu tertentu.

  • Kemerahan,
  • Bengkak,
  • Sakit,
  • Terlalu panas dan
  • Sekatan fungsi.
  • Demam,
  • Menggigil dan
  • Takikardia