Jangkitan Staphylococcus: Punca, Gejala

Gambaran ringkas

 • Punca: Jangkitan melalui sentuhan langsung (biasanya melalui tangan) dengan orang yang dijangkiti atau objek tercemar.
 • Penerangan: Staphylococci adalah bakteria yang tidak berbahaya kepada orang yang sihat. Walau bagaimanapun, sesetengah spesies menyebabkan penyakit berjangkit yang serius.
 • Gejala: Jangkitan pada kulit (contohnya ruam kulit, bisul, bisul) adalah perkara biasa. Pneumonia, endokarditis, keradangan tulang, keradangan sendi dan keracunan darah, serta keracunan makanan dan sindrom kejutan toksik juga mungkin.
 • Prognosis: Staphylococci biasanya tidak berbahaya untuk orang yang sihat. Walau bagaimanapun, sesetengah spesies boleh menyebabkan jangkitan pada orang tertentu yang berisiko, yang dalam kes yang teruk boleh membawa maut jika tidak dirawat. Dengan rawatan yang tepat pada masanya, prognosis adalah baik.
 • Rawatan: Jangkitan kulit ringan biasanya dirawat oleh doktor dengan antibiotik tempatan (contohnya salap, gel). Untuk jangkitan yang teruk, antibiotik (biasanya penisilin) ​​digunakan dalam bentuk tablet atau sebagai infusi melalui vena.
 • Diagnosis: Doktor membuat diagnosis yang boleh dipercayai dengan mengambil sampel bahan yang dijangkiti (cth sapuan kulit nanah dan cecair luka), yang diperiksa di makmal.

Bagaimana anda mendapat staphylococci?

Staphylococci adalah sebahagian daripada flora semula jadi kulit dan membran mukus. Oleh itu, takungan utama untuk staphylococci adalah manusia sendiri. Biasanya, bakteria tidak berbahaya kepada orang yang sihat, tetapi dalam keadaan tertentu (contohnya dalam orang yang lemah imun) ia boleh membawa kepada jangkitan dalam badan.

Bakteria biasanya masuk ke dalam badan melalui luka. Penularan biasanya berlaku melalui sentuhan langsung (smear atau contact infection) dengan orang yang dijangkiti (terutamanya melalui sentuhan kulit melalui tangan), tetapi juga melalui objek yang tercemar.

Staphylococci tumbuh paling baik pada suhu antara 30 dan 37 darjah Celsius. Bakteria bertahan selama beberapa hari pada suhu bilik. Mereka sangat tahan terhadap pengaruh alam sekitar dan bertahan untuk masa yang agak lama di pelbagai permukaan. Inilah sebabnya mengapa staphylococci mudah berjangkit melalui pemegang pintu, suis lampu atau di dapur (cth sinki dapur).

Walaupun patogen mati semasa penyediaan makanan, toksin stabil haba yang dihasilkannya (enterotoksin) sering bertahan dalam suhu memasak dan kadangkala menyebabkan keracunan makanan.

Jangkitan melalui instrumen perubatan (jangkitan nosokomial) seperti kanulas vena atau kateter vena juga mungkin. Ini digunakan di hospital, pembedahan atau rumah penjagaan, contohnya, untuk mengambil darah atau mentadbir ubat.

Laluan penghantaran sepintas lalu

 • Staphylococci biasanya berjangkit melalui sentuhan kulit (terutamanya melalui luka kulit).
 • Penghantaran tidak langsung berlaku melalui objek harian atau alat perubatan (cth kateter vena).
 • Sentuhan dengan haiwan ternakan yang membawa bakteria (terutamanya di saluran puting lembu) juga boleh menyebabkan jangkitan.
 • Makanan tercemar yang disentuh dan/atau dimakan adalah satu lagi kemungkinan penyebab jangkitan staphylococcal.

Siapa yang terjejas terutamanya?

Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah, seperti orang tua, bayi baru lahir, bayi atau ibu menyusu, serta orang yang sakit kronik (contohnya pesakit kanser, pesakit kencing manis, pesakit dialisis) selalunya terjejas oleh jangkitan staphylococcal.

Di samping itu, orang yang bekerja dalam sektor penjagaan kesihatan, orang yang mempunyai penyakit kulit berjangkit yang meluas dan penagih dadah selalunya sangat dijajah dengan staphylococci dan oleh itu mempunyai risiko jangkitan yang lebih tinggi.

Apakah staphylococcus?

Bakteria biasanya menjangkiti orang yang mempunyai sistem imun yang lemah (contohnya orang yang sangat muda, sangat tua, lemah atau sakit kronik). Sistem imun mereka selalunya tidak dapat melawan patogen. Bakteria kemudian membiak dengan cepat dalam badan dan mencetuskan pelbagai penyakit (contohnya ruam kulit bernanah, keracunan makanan, radang paru-paru, keracunan darah).

Oleh kerana staphylococci sangat kuat, sukar untuk menjadikannya tidak berbahaya. Mereka cepat membina daya tahan terhadap antibiotik (iaitu mereka tidak sensitif terhadap ubat-ubatan) dengan mengubah struktur genetik mereka. Inilah cara mereka memastikan kelangsungan hidup mereka.

Jangkitan dengan staphylococci mungkin melalui pelbagai spesies dan subjenis. Jenis staphylococci yang paling terkenal dan paling biasa termasuk

 • Staphylococcus aureus
 • Staphylococcus epidermidis

Staphylococcus aureus

Staphylococcus aureus juga kerap ditemui pada kulit orang yang sihat: Bakteria ditemui di hidung sekitar 30 peratus orang dewasa yang sihat dan pada kulit sekitar 15 hingga 20 peratus.

Beberapa strain Staphylococcus aureus mampu menghasilkan toksin. Jika ini memasuki organisma, ia boleh menyebabkan penyakit yang mengancam nyawa.

Penyakit yang paling biasa disebabkan oleh Staphylococcus aureus termasuk

 • Jangkitan kulit bernanah (contohnya bisul pada muka)
 • Jangkitan badan asing
 • Keracunan darah (sepsis)
 • Keradangan lapisan dalaman jantung (endokarditis)
 • Jangkitan injap jantung
 • Pneumonia (radang paru-paru)
 • Jangkitan tulang (osteomielitis)
 • Keradangan sendi (artritis)
 • Abses pada sendi, buah pinggang, sistem saraf pusat (CNS) dan pada kulit
 • Penyakit yang disebabkan oleh toksin bakteria: Sindrom Lyell atau sindrom kulit melecur, sindrom kejutan toksik (TSS) dan keracunan makanan (toksikosis gastrousus)

Memandangkan Staphylococcus aureus sangat berjangkit dan selalunya tahan terhadap antibiotik biasa, ia adalah salah satu patogen yang paling meluas dan berbahaya bagi manusia.

Staphylococcus epidermidis

Apakah tanda-tanda jangkitan staphylococcal?

Staphylococci mampu menyebabkan pelbagai penyakit dan oleh itu pelbagai gejala. Gejala berbeza-beza bergantung pada jenis staphylococcus yang menjangkiti badan.

Jangkitan kulit

Jangkitan dengan Staphylococcus epidermidis biasanya mengakibatkan jangkitan ringan dan setempat di mana bakteria hanya menjangkiti kulit di sekitar tapak di mana ia telah menembusi. Membran mukus seperti mukosa hidung dan tekak serta konjunktiva mata juga berisiko dijangkiti oleh staphylococci (atau streptokokus). Mata, sebagai contoh, merembeskan lendir purulen, kekuningan apabila dijangkiti. Kedua-dua mata biasanya terjejas.

Dalam sesetengah kes, staphylococci juga membawa kepada radang paru-paru dengan sakit dada dan sesak nafas, serta keradangan lapisan dalam jantung (endokarditis) dengan berdebar-debar, berpeluh malam dan demam.

Bisul (keradangan akar rambut) atau abses (rongga tisu dipenuhi nanah) juga kadangkala disebabkan oleh jangkitan staphylococcal. Staphylococci sering menjangkiti orang dengan keadaan kulit yang sedia ada seperti dermatitis atopik dan memburukkan gejala yang sedia ada.

Kebanyakan jangkitan kulit yang disebabkan oleh staphylococci sangat menular.

Jangkitan yang disebabkan oleh badan asing

Bahaya terbesar bakteria Staphylococcus epidermidis yang tidak berbahaya terletak pada keupayaannya untuk menjajah objek tiruan (biasanya perubatan) yang dimasukkan ke dalam badan, seperti kateter, tiub saliran, injap jantung tiruan, implan atau sendi. Jangkitan yang terhasil juga dikenali sebagai jangkitan badan asing, yang boleh membawa akibat yang mengancam nyawa. Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah dan mereka yang dirawat di hospital amat berisiko.

Jangkitan tulang

Jangkitan pada tulang dan sumsum tulang (osteomyelitis) dengan staphylococci, contohnya melalui kudis tekanan atau ulser kaki pada pesakit kencing manis atau melalui patah tulang terbuka dan luka pembedahan, juga mungkin. Ini biasanya mengakibatkan kesakitan yang teruk pada tulang atau sendi yang terjejas, rasa sakit dan keletihan yang umum.

Sesetengah staphylococci (terutamanya Staphylococcus aureus) menghasilkan toksin bakteria yang kadangkala boleh menyebabkan penyakit yang mengancam nyawa dalam badan. Terutama berbahaya bagi mereka yang terjejas adalah

Sindrom Lyell (juga dikenali sebagai sindrom kulit melecur)

Ini adalah detasmen akut epidermis dengan lepuh yang menyakitkan ("sindrom kulit melecur"). Bayi yang baru lahir dan kanak-kanak paling kerap terjejas.

Sindrom kejutan toksik

Sindrom kejutan toksik (TSS) dicetuskan oleh staphylococcal atau, lebih jarang, toksin streptokokus (Staphylococcus aureus dan Streptococcus pyogenes). Gejala termasuk demam, sakit kepala, ruam kulit, penurunan tekanan darah yang teruk akibat renjatan, disfungsi organ dalaman (hati, buah pinggang, jantung, paru-paru) dan juga kegagalan pelbagai organ. Pada wanita, sindrom ini boleh menjadi lebih teruk dengan penggunaan tampon yang sangat menyerap dan cawan haid.

Dengan penyakit ini, keadaan kesihatan mereka yang terjejas biasanya merosot secara tiba-tiba. Sekiranya tidak dirawat, mereka sering membawa maut.

Keracunan makanan

Keracunan darah

Salah satu akibat yang paling serius daripada jangkitan staphylococci dalam darah ialah keracunan darah (sepsis). Ini adalah tindak balas keradangan badan yang menjejaskan keseluruhan organisma melalui darah. Sistem imun cuba mempertahankan dirinya daripada bakteria. Bagaimanapun, tindak balas pertahanan badan sendiri bukan sahaja merosakkan patogen, tetapi juga tisu dan organnya sendiri seperti jantung dan buah pinggang.

Gejala keracunan darah termasuk pernafasan yang cepat, nadi yang cepat, demam, sakit dan tekanan darah rendah atau bahkan kejutan.

Penyakit dan gejala lain yang mungkin disebabkan oleh staphylococci adalah

 • Jangkitan tisu lembut (seperti tisu penghubung, otot dan tisu lemak) yang disebabkan oleh Staphylococcus pyogenes
 • Jangkitan pundi kencing yang disebabkan oleh Staphylococcus saprophyticus (patogen biasanya boleh dikesan dalam air kencing)
 • Jangkitan pada luka, tulang atau sendi yang disebabkan oleh Staphylococcus haemolyticus
 • Jangkitan pada kulit atau injap jantung yang disebabkan oleh Staphylococcus lugdunensis

Adakah jangkitan staphylococcal berbahaya?

Walau bagaimanapun, dengan diagnosis dan rawatan yang tepat pada masanya, prognosis adalah baik. Rawatan mungkin lebih berlarutan jika bakteria tahan terhadap antibiotik yang digunakan.

Bagaimanakah perkembangan jangkitan staphylococcal?

Ia biasanya mengambil masa sekitar empat hingga enam hari untuk gejala pertama muncul selepas jangkitan staphylococcal (tempoh inkubasi). Kadangkala, bagaimanapun, ia boleh mengambil masa beberapa minggu sebelum jangkitan itu merebak.

Sebaliknya, tempoh inkubasi untuk keracunan makanan adalah lebih pendek: simptom pertama biasanya muncul dalam masa dua hingga empat jam selepas orang yang terjejas telah menelan makanan yang tercemar. Dalam kebanyakan kes, keracunan makanan sembuh dengan sendirinya tanpa rawatan selepas kira-kira dua belas jam.

Berapa lama anda berjangkit?

Doktor tidak tahu dengan tepat berapa lama seseorang yang mempunyai jangkitan staphylococcal boleh berjangkit. Walau bagaimanapun, orang ramai sangat menular semasa mereka mengalami simptom akut, iaitu sepanjang tempoh simptom mereka.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, orang yang berisiko (cth dengan sistem imun yang lemah) juga dijangkiti oleh orang yang sihat yang dijajah dengan staphylococci dan tidak mempunyai gejala.

Bagaimanakah jangkitan staphylococcal dirawat?

Antibiotik

Walau bagaimanapun, jika jangkitan staphylococcal berterusan atau jika terapi tempatan tidak mempunyai kesan yang diingini, doktor akan merawatnya dengan antibiotik oral dalam bentuk tablet atau jus (untuk kanak-kanak). Dalam kes yang teruk, antibiotik diberikan melalui suntikan atau infusi terus ke dalam urat.

Ubat pilihan ialah penisilin (cth flucloxacillin, dicloxacillin atau oxacillin). Untuk rawatan yang disasarkan dengan antibiotik, ujian makmal dijalankan untuk menentukan agen mana yang sesuai untuk patogen berkenaan. Doktor selalunya menggabungkan rawatan dengan antibiotik oral dan tempatan untuk mempercepatkan proses penyembuhan.

MRSA

Sesetengah staphylococci tidak sensitif (tahan) terhadap antibiotik tertentu: Mereka mampu menghasilkan bahan yang menyebabkan penisilin tidak berkesan. Strain tahan berbilang seperti Staphylococcus aureus (MRSA) yang tahan methicillin menimbulkan cabaran tertentu di sini.

Ini sukar untuk dirawat kerana ketidakpekaannya terhadap banyak kelas ubat antibiotik. Dalam kes sedemikian, doktor menggunakan apa yang dipanggil antibiotik simpanan. Ini tidak digunakan dalam rawatan konvensional jangkitan bakteria untuk mengelakkan rintangan.

Apabila merawat dengan antibiotik, adalah penting untuk mengambilnya cukup lama (walaupun penambahbaikan berlaku terlebih dahulu) untuk mengelakkan berulang dan rintangan. Dalam kes jangkitan ringan (contohnya jangkitan saluran kencing), kadangkala cukup untuk mengambil ubat untuk satu hari sahaja. Dalam kes jangkitan teruk dengan staphylococci, bagaimanapun, selalunya perlu mengambil antibiotik selama beberapa minggu.

Sila ikut arahan doktor anda dengan tepat dan ambil antibiotik selama yang ditetapkan!

Pemulihan rumah

Ubat rumah dan tumbuhan ubatan tertentu seperti minyak wort St. John untuk kegunaan luaran dikatakan membantu melawan jangkitan kulit. St. John's wort dikatakan mempunyai kesan anti-radang, antibakteria dan penyembuhan luka.

Teh (ekstrak akueus) yang diperbuat daripada bunga camomile, daun/kulit kayu witch hazel, bunga marigold, yarrow dan echinacea, yang disejukkan dan disapu sebagai pencuci atau kompres, juga dikatakan sesuai untuk membasmi kuman luka. Sesetengah orang juga bersumpah dengan ekstrak daun berangan berair (teh) untuk penggunaan terhadap pembentukan toksin staphylococcal.

Bagaimana doktor membuat diagnosis?

Jangkitan staphylococcal yang lebih ringan pada kulit biasanya didiagnosis oleh doktor berdasarkan penampilannya (diagnosis visual). Dalam kes jangkitan yang lebih dalam atau jika antibiotik konvensional tidak berkesan, adalah perlu bagi doktor untuk menjalankan pemeriksaan bakteriologi.

Untuk melakukan ini, dia mengambil sapuan nanah dan cecair luka pada kulit di tepi luka menggunakan swab steril (sampel swab). Jika terdapat nanah di dalam tisu (cth dalam kes abses), dia mengambil sampel menggunakan kanula atau picagari, atau dia membuang keseluruhan abses secara terus.

Dalam kes jangkitan yang menjejaskan seluruh badan (jangkitan sistemik), doktor mungkin mengambil kultur darah atau cecair badan yang dijangkiti untuk mengesan bakteria.

Dalam kes keracunan makanan, selalunya tidak mungkin untuk mengesan staphylococci itu sendiri. Sebaliknya, toksin (enterotoksin) yang dihasilkan oleh staphylococci dapat dikesan.

Doktor kemudian menghantar sampel ke makmal di mana patogen diperiksa secara mikrobiologi dan ditentukan. Ini membolehkan doktor menentukan jenis bakteria yang tepat dan memulakan rawatan yang disasarkan.

Patogen tahan pelbagai seperti MRSA mesti dilaporkan. Ini bermakna doktor mesti memaklumkan kepada jabatan kesihatan awam jika dia telah mengesan patogen sedemikian dalam pesakitnya.

Bagaimanakah jangkitan staphylococcal boleh dicegah?

Oleh kerana staphylococci sangat tahan terhadap pengaruh persekitaran luaran dan biasanya bertahan selama beberapa hari di permukaan, adalah penting untuk memastikan kebersihan yang mencukupi. Patuhi peraturan kebersihan berikut:

 • Basuh dan/atau nyah kuman tangan anda dengan teliti dan kerap.
 • Bersihkan pemegang pintu, suis lampu, alat kawalan jauh, telefon pintar dan permukaan dapur dengan kerap menggunakan agen pembersih antibakteria.
 • Basuh tuala dan penutup comforter anda sekurang-kurangnya 60 darjah Celsius dan kerap menukarnya.
 • Jangan biarkan makanan yang telah dimasak pada suhu bilik selama lebih daripada dua jam. Keju, daging dan makanan mudah rosak lain hendaklah disimpan di dalam peti sejuk.
 • Bersihkan dan nyah kuman peti sejuk anda (terutama bahagian dalam!) dengan kerap.