Statin

Produk

Sebilangan besar statin boleh didapati secara komersial dalam bentuk bersalut filem tablet, dan ada juga yang tersedia sebagai kapsul. Bahan aktif pertama yang dipasarkan adalah lovastatin dari Merck di Amerika Syarikat pada tahun 1987. Di banyak negara, simvastatin (Zocor) dan, tidak lama selepas itu, pravastatin (Selipran) adalah ejen pertama yang diluluskan pada tahun 1990.

Struktur dan hartanah

Statin pertama, lovastatin, adalah produk semula jadi yang diasingkan pada tahun 1978 sebagai produk penapaian acuan. Ia juga terdapat di beras acuan merah, makanan dan ubat tradisional Cina. Bahan aktif pertama yang lain - simvastatin and pravastatin - berkait rapat dengan lovastatin. Bahan aktif lain dikembangkan sepenuhnya secara sintetik. Lovastatin dan simvastatin wujud sebagai lakton, ester siklik. Mereka adalah prodrugs dan dihidrolisiskan dalam badan kepada perencat aktif. Statin juga dibahagikan kepada agen hidrofilik dan lipofilik. Pravastatin and rosuvastatin tergolong dalam wakil hidrofilik.

Kesan

Statin (ATC C10AA) mempunyai sifat penurun lipid. Kesannya berdasarkan penghambatan endogen kolesterol pembentukan melalui penghambatan kompetitif reduktase HMG-CoA. Enzim ini memangkin langkah awal dan penentu kadar kolesterol biosintesis dengan penukaran 3-hidroksi-3-metilglutaryl koenzim A (HMG-CoA) kepada asid mevalonik (mevalonate). Ini juga merangsang LDL sintesis reseptor dan meningkatkan pengambilan zarah LDL. Statin lebih rendah LDL, VLDL, jumlah kolesterol, trigliserida, ApoB dan peningkatan HDL. Selanjutnya, statin memberikan apa yang disebut kesan pleiotropik yang bebas daripada penurunan kolesterol. Ini termasuk, sebagai contoh, antioksidan, anti-radang, imunomodulator, kardioprotetcive, antiproliferatif, dan kesan antitrombotik. Kerana statin mengganggu awal sintesis kolesterol, pembentukan metabolit lain (perantara isoprenoid) yang terbentuk dari mevalonat juga dihambat. Ini adalah satu penjelasan untuk khasiatnya yang pelbagai.

Petunjuk

Untuk pencegahan penyakit kardiovaskular dan pengurangan kematian:

 • Untuk pengurangan ketinggian darah tahap lipid (jumlah kolesterol, LDL, trigliserida, ApoB) pelbagai sebab (hiperkolesterolemia, hyperlipidemia).
 • Untuk pencegahan kejadian kardiovaskular (mis., Infark miokard, strok) pada pesakit yang berisiko tinggi.

Sebagai tambahan kepada petunjuk klasik, banyak aplikasi dibincangkan dalam literatur.

Dos

Menurut maklumat profesional. Ubat biasanya diambil sekali sehari. Sebilangan ubat disyorkan untuk diminum pada waktu petang. Yang lain boleh diberikan tanpa mengira waktu hari, tetapi selalu pada masa yang sama.

Bahan-bahan aktif

 • Atorvastatin (Sortis, generik).
 • Fluvastatin (Lescol, generik)
 • Pitavastatin (Livazo)
 • Pravastatin (Selipran, generik)
 • Rosuvastatin (Crestor, generik)
 • Simvastatin (Zocor, generik)

Statin lain:

 • Cerivastatin (Lipobay) ditarik dari pasaran pada tahun 2001 kerana teruk kesan buruk (lihat di bawah).
 • Lovastatin (Mevacor), statin pertama, tidak terdapat di pasaran di banyak negara.
 • Mevastatin ditemui sebelum lovastatin dan memainkan peranan penting dalam pengembangan kelas ubat. Namun, ia tidak pernah dipasarkan sebagai ubat.

Kontraindikasi

Kontraindikasi termasuk hipersensitiviti, hati penyakit, peningkatan transaminase serum, miopati, dan mengandung dan penyusuan (pilih). Maklumat lengkap mengenai langkah berjaga-jaga boleh didapati di Risalah Maklumat Dadah.

Interaksi

Bahan aktif berbeza dalam sifat farmakokinetik, metabolisme, dan potensi interaksi antara ubat-ubatan. Omeprazole, lovastatin, dan atorvastatin adalah substrat CYP3A. Apabila digabungkan dengan perencat CYP, kepekatan dapat meningkat dan risiko kesan buruk mungkin meningkat. Sebaliknya, statin lain berinteraksi kurang atau hampir sama sekali dengan CYP450, dan beberapa statin adalah substrat pengangkut seperti OATP dan BCRP. Risiko penyakit otot rangka meningkat bersamaan dengan agen tertentu. Ini termasuk, misalnya, ciclosporin, perencat CYP substrat CYP, asid fusidik, dan fibrat.

Kesan buruk

Kesan buruk yang paling biasa termasuk:

Statin boleh menyebabkan gangguan otot dan perpecahan otot rangka yang sangat mengancam nyawa (rhabdomyolysis). Cerivastatin terpaksa dikeluarkan dari pasaran kerana kesan sampingan ini. Statin juga kadang-kadang boleh menyebabkan hati penyakit seperti hepatitis.