Stavudine

Produk

Stavudine boleh didapati secara komersial dalam bentuk kapsul (Zerit). Ia telah diluluskan di banyak negara sejak tahun 1996.

Struktur dan hartanah

Stavudine (C10H12N2O4, Mr = 224.2 g / mol) adalah analog timidin dengan kumpulan 3′-hidroksi yang hilang. Ia adalah prodrug yang diubah secara intraselular ke metabolit aktif stavudine triphosphate. Stavudine wujud sebagai putih serbuk yang larut dalam air.

Kesan

Stavudine (ATC J05AF04) mempunyai sifat antivirus terhadap HIV. Kesannya disebabkan oleh penghambatan transkripase terbalik enzim virus, yang mentranskripsikan RNA virus ke dalam DNA dan penting dalam replikasi virus. Ejen yang diaktifkan dimasukkan ke dalam DNA dan membawa kepada penghentian rantai.

Petunjuk

Untuk rawatan jangkitan dengan HIV sebagai sebahagian daripada terapi antiretroviral.

Dos

Menurut SmPC. Ubat ini biasanya diambil dua kali sehari dan sebaiknya berpuasa, satu jam sebelum makan.

Kontraindikasi

Stavudine dikontraindikasikan sekiranya berlaku hipersensitiviti. Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Interaksi

Ubat-ubatan interaksi mungkin dengan dadah yang juga dirembeskan tubular dan dengan zidovudine, doxorubicin, dan ribavirin. Dalam kombinasi dengan hidroksiurea dan didanosin, keradangan pankreas (pankreatitis) mungkin berlaku. Oleh itu, rawatan bersamaan tidak digalakkan.

Kesan buruk

Yang paling biasa kesan buruk termasuk sakit kepala, cirit-birit, neuropati, ruam, loya, dan muntah. Stavudine jarang menyebabkan laktik berbahaya asidosis and hati pembesaran.