Asid Stearic

Produk

Asid stearat boleh didapati sebagai bahan tulen di farmasi dan kedai ubat. Nama "stear" berasal dari bahasa Yunani dan bermaksud tinggi atau lemak babi, jadi itu menunjukkan asal-usul bahan tersebut.

Struktur dan hartanah

Asid stearat atau asid oktadecanoik (C18H36O2, Mr = 284.5 g / mol) adalah asid lemak C18 tepu dan tidak bercabang, iaitu asid lemak dengan 18 karbon atom. Ia garam, Sebagai contoh magnesium stearat, kalsium stearat and natrium stearate, dipanggil stearat. Ini juga berlaku untuk ester. Awalannya adalah stearyl-, mis alkohol stearil. Farmakope Eropah mentakrifkan asid stearat sebagai campuran asid lemak yang mengandungi asid palmitik selain asid stearat. Bahan itu wujud seperti putih, berlilin, kristal serpihan, jisim keras atau sebagai putih hingga putih kekuningan serbuk dan praktikal tidak larut dalam air. Yang takat lebur berada dalam lingkungan 50 hingga 70 ° C, dan suhu ketumpatan lebih rendah daripada air. Asid stearat adalah asid lemak semula jadi yang terdapat dalam banyak lemak sayuran dan haiwan (mis mentega, lemak babi) dan minyak berlemak dalam bentuk trigliserida dan diperoleh dengan saponifikasi. Kepekatan tinggi dijumpai, misalnya, di minyak kelapa dan shea mentega. Lemak haiwan biasanya mengandungi bahagian yang lebih besar.

Bidang aplikasi

Asid stearat digunakan sebagai bahan tambahan dalam pembuatan farmaseutikal cair, separa pepejal dan padat, serta dalam kosmetik kulit produk penjagaan. Ia juga digunakan sebagai bahan tambahan makanan.