Pergerakan usus yang melekit pada bayi

Apa itu najis yang melekit?

Pergerakan usus bayi dan balita dapat memberikan pelbagai indikasi intoleransi atau penyakit. Selalunya, konsistensi pergerakan usus dapat memberikan banyak maklumat mengenai kemungkinan penyebabnya. Perut usus yang melekit pada bayi atau balita dapat dikenali dengan konsistensi berminyak.

Contohnya, jika pergerakan usus tersekat pada lampin, ini boleh menjadi petunjuk pergerakan usus yang melekit. Pergerakan usus yang melekat di bahagian dalam tandas dan sukar dilepaskan juga boleh menjadi petunjuk pergerakan usus yang melekit. Adalah penting untuk membezakan sama ada pergerakan usus telah berubah dengan teliti atau sama ada konsistensi telah diubah untuk jangka masa yang lebih lama. Ini juga memungkinkan kesimpulan dibuat sama ada penyakit itu dan apakah penyebabnya.

Punca pergerakan usus yang melekit

Punca pergerakan usus yang melekit pada bayi dan kanak-kanak boleh sangat berbeza. Untuk mengetahui, penting untuk menilai sama ada gejala lain seperti kembung perut or sakit perut juga terdapat pada bayi. Tempoh gejala juga dapat membantu membuat kesimpulan mengenai penyebabnya.

Pada dasarnya, najis yang melekit pada bayi dan anak kecil boleh menjadi petunjuk gangguan pencernaan lemak. Jus pencernaan hempedu dan pankreas sangat penting untuk pencernaan lemak. Sekiranya fungsi mereka disekat oleh penyakit, ini boleh menyebabkan pencernaan lemak yang terganggu dan pergerakan usus yang melekit.

Penyakit yang berkaitan agak jarang berlaku pada bayi dan bayi, tetapi boleh berlaku. Penyakit usus radang kronik juga boleh menyebabkan gangguan pencernaan lemak. Penyakit ini juga jarang terjadi pada bayi atau bayi awal, tetapi harus diperjelaskan jika gejala berterusan.

Untuk mengesampingkan juga intoleransi terhadap makanan tertentu, seperti penyakit seliak (intoleransi gluten), adalah penting untuk menilai sama ada pergerakan usus melekit berlaku berkaitan dengan makanan tertentu. Gejala harus bertambah baik sekiranya makanan ini dielakkan. Sekiranya simptom-simptom tersebut terus berlaku walaupun tidak menjauhkan diri dari makanan ini, sebab atau sebab lain harus dicari.

Diagnosa

Diagnosis penyakit boleh dibuat dengan cara yang berbeza. Sekiranya tidak bertoleransi yang bertanggungjawab terhadap najis yang melekit, makanan ini harus dielakkan sebentar. Gejala-gejala harus bertambah pada masa makanan tertentu dielakkan.

Untuk mengesahkan intoleransi, darah ujian atau sampel tisu juga mungkin diperlukan. Untuk mendiagnosis penyakit saluran empedu atau pankreas, darah ujian biasanya juga diperlukan. Di sana, pasti nilai makmal yang menunjukkan bahawa penyakit tersebut kemudian dapat diperiksa. Teknik pengimejan juga dapat digunakan untuk membuat diagnosis. Ultrasound, misalnya, sesuai untuk tujuan ini dan boleh digunakan untuk menggambarkan hempedu dan pankreas.