Sendi Kaku (Kekejangan Sendi): Punca, Rawatan & Bantuan

Dengan istilah kaku sendi atau kekakuan sendi, doktor memahami kekejangan sendi, yang mengakibatkan sekatan pergerakan. Ini boleh mempunyai pelbagai sebab dan dengan demikian juga kelihatan berbeza. Dalam keadaan tertentu, penyakit boleh membawa untuk mengukuhkan yang terkena sendi, yang menjadikan pembedahan perlu dilakukan.

Apakah sendi yang kaku?

Sengit sendi, juga disebut kekakuan sendi, merujuk kepada sekatan pergerakan pada sendi. Sendi kaku, juga disebut kekakuan sendi, merujuk kepada sekatan pergerakan pada sendi. Hampir semua sendi di tubuh manusia boleh terjejas. Selalunya, bagaimanapun, terutamanya jari, sendi lutut dan siku menunjukkan simptom khas. Kekakuan sendi boleh berlaku secara akut (sebagai akibat daripada kemalangan, misalnya) atau kronik (sebagai sebahagian daripada penyakit). Bergantung pada penyebab dan / atau tahap penyakit, keparahannya berkisar dari sekatan pergerakan yang sedikit hingga tidak bergerak sepenuhnya. Perbezaan dibuat terutamanya antara dua jenis kekakuan sendi: Dalam apa yang dikenali sebagai kontraktur, sendi tetap tidak rosak; dalam kes ini, ligamen, otot atau tendon bertanggungjawab terhadap simptom tersebut. Dalam ankylosis, sebaliknya, sendi itu sendiri atau tulang rosak. Bergantung pada penyebab dan tahap sendi kaku, hasil yang cukup baik sering dapat dicapai dengan tepat terapi.

Punca

Punca sendi kaku boleh sangat berbeza. Contohnya, kecederaan yang disebabkan oleh kemalangan boleh menyebabkan satu atau lebih sendi yang terjejas menjadi kaku secara tiba-tiba. Sekiranya pesakit terbaring di tempat tidur kerana sakit atau selepas kemalangan, kekejangan sendi sering disebabkan oleh kekurangan pergerakan. Walaupun memakai pelakon, sendi yang terkena biasanya dikeraskan buat sementara waktu. Dalam keadaan tertentu, pemendekan dari tendon, ligamen atau otot juga boleh menyebabkan sendi kaku. Kulit lekatan atau parut juga kadang-kadang boleh menyebabkan kekakuan sendi. Penyakit tertentu mempengaruhi sendi itu sendiri, seperti gout or osteoartritis. Yang terakhir ini tidak jarang berlaku pada usia lanjut dan dengan demikian merupakan tanda kehausan yang biasa.

Penyakit dengan gejala ini

  • Ankylosis
  • Penyumbatan sendi vertebra
  • Osteoarthritis
  • Scoliosis
  • Gout
  • Penyakit sendi

Diagnosis dan kursus

Sendi kaku biasanya sudah dapat didiagnosis berdasarkan keterangan pesakit dan sekatan pergerakan yang sering kelihatan. Oleh itu, menentukan penyebabnya lebih penting daripada menetapkan gejala. Untuk menentukan mengapa kekakuan sendi berlaku, sinar-X dapat diambil, misalnya, yang memberikan maklumat mengenai perubahan dan / atau kerosakan pada sendi atau tulang. Prosedur pengimejan lain seperti pengimejan resonans magnet (MRI) atau arthroscopy (sendi endoskopi) juga dapat membantu dalam membuat diagnosis. Jalannya kekakuan sendi banyak bergantung kepada penyebab gejala. Walaupun kekakuan sementara sering meningkat dengan sendirinya, misalnya dengan mengenakan pemain, ia boleh menjadi kekal sebagai akibat beberapa penyakit dan dengan itu menjejaskan mobiliti orang yang terjejas dengan ketara.

Komplikasi

Sendi kaku biasanya berkembang sebagai sebahagian daripada penyakit reumatik, yang boleh mempunyai pelbagai komplikasi. Rheumatoid artritis, misalnya, menjejaskan sendi dan secara beransur-ansur memusnahkannya, menyebabkan pergerakan dan kecacatan sendi. Selain sendi, penyakit autoimun ini juga menyerang organ lain. Ini termasuk, sebagai contoh, jantung dan buah pinggang. Keradangan kedua-dua organ berlaku, yang akhirnya boleh berakhir jantung kegagalan (kekurangan jantung) Atau buah pinggang kegagalan (kekurangan buah pinggang). Tidak jarang paru-paru juga terkena. Selanjutnya, bisul boleh terbentuk di organ. Kerentanan yang lebih besar terhadap penyakit lain juga biasa berlaku rematik. Ini termasuk, misalnya, penyakit kardiovaskular dan sederhana penyakit berjangkit. Haus dan lusuh sendi rawan (osteoartritis) juga membawa kepada keradangan sendi kerana lelasan sel tulang rawan. Sendi juga membengkak dengan teruk dan sakit. Mungkin juga terdapat pendedahan tulang, yang boleh menjadi gumpalan dan menyebabkan tambahan kesakitan. Begitu juga di gout, terdapat reaksi keradangan pada sendi, yang boleh membengkak dan menyebabkan kesakitan. Secara amnya, kekakuan pada sendi menyebabkan kemerosotan kualiti hidup. Orang yang terlibat tidak lagi dapat menjalankan kehidupan dan pekerjaan seharian mereka tanpa risau. Ini boleh membawa kepada kemurungan, yang dalam keadaan terburuk boleh membawa kepada pemikiran bunuh diri.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Sendi kaku biasanya disebabkan oleh kelemahan atau penyakit reumatik. Sekiranya rasa tidak selesa itu hilang dalam beberapa jam, tidak perlu berjumpa doktor. Kekakuan akibat daripada sejuk atau meningkat tekanan juga biasanya tidak berbahaya. Seorang doktor harus berunding sekiranya kekejangan berlaku secara spontan dan tanpa sebab yang jelas. Sesiapa yang menyedari adanya aktiviti sukan yang intensif atau melakukan aktiviti sukan kekuatan mungkin telah membebani sendi. Doktor keluarga atau doktor sukan dapat menjelaskan sebabnya tanpa ragu dan memulakan rawatan yang sesuai dengan segera. Sendi kaku yang berlaku secara sporadis menunjukkan a penyakit kronik otot atau tulang yang mesti dirawat dengan cepat. Jika tidak, komplikasi dan aduan selanjutnya seperti kesakitan atau kerugian sebanyak kekuatan mungkin berlaku. Lawatan ke doktor disyorkan paling lambat jika kekejangan merebak ke sendi lain dan dikaitkan dengan gejala kelumpuhan atau gangguan deria. tekanankekakuan yang berkaitan boleh dibincangkan dengan ahli terapi. Nasihat perubatan diperlukan jika gejala berlanjutan dalam jangka masa yang panjang atau, lebih umum, menyebabkan kemerosotan kesejahteraan.

Rawatan dan terapi

Terapi untuk sendi kaku bergantung kepada sebab individu. Sekiranya rungutan timbul sebagai akibat dari rehat yang berpanjangan, misalnya setelah kemalangan, mereka sering dapat dihilangkan dalam waktu yang singkat dengan bantuan latihan fisioterapeutik. Walaupun sendi kaku kerana masalah dengan tendon atau ligamen, fisioterapi yang tepat disesuaikan dengan gambaran klinikal individu sering dapat mencapai hasil yang baik. Sebagai tambahan, urut dan aplikasi haba, serta disasarkan regangan, boleh berlaku untuk meningkatkan kekakuan sendi dan memulihkan pergerakan sepenuhnya atau paling. Sekiranya kekejangan sendi dikaitkan dengan kesakitan, yang pentadbiran ubat sakit dapat melegakannya. Sekiranya, kekejangan sendi tidak dapat diperbaiki, campur tangan pembedahan biasanya satu-satunya cara untuk membantu. Ini sama ada dapat meningkatkan mobiliti sendi pesakit sendiri atau, sebagai alternatif, sendi buatan dapat disisipkan jika tidak ada peningkatan lebih lanjut yang dapat dicapai dengan sendi semula jadi yang ada.

Prospek dan prognosis

Sendi kaku dapat dilihat dengan cara kecil pada awalnya. Sekiranya gejala-gejala itu berlaku berulang kali dan tidak diendahkan, ia boleh menyebabkan kekurangan pergerakan, kesakitan yang teruk dan bengkak pada badan. Oleh kerana postur pelindung yang diguna pakai, kedudukan sendi yang tidak normal berlaku. Sekiranya berlaku kesusahan, kehilangan fungsi berlaku dan, bergantung pada perjalanan penyakit, ubah bentuk sendi. Sekiranya simptom tidak dirawat secara perubatan, maka jantung dan buah pinggang mungkin terganggu dalam fungsinya sebagai serentak. Pengerasan selanjutnya dicegah dengan cara a terapi merancang. Apa-apa kekakuan sendi harus diperiksa oleh doktor supaya melegakan langkah-langkah boleh dimulakan dalam masa. Terapi manual membantu mengekalkan sistem muskuloskeletal. Bergantung pada diagnosis, ubat mungkin diresepkan untuk membantu proses penyembuhan. Sekiranya kekejangan sendi adalah penyebab kelemahan otot atau penyakit kronik, latihan otot yang berterusan diperlukan untuk menghilangkan rasa sakit. Ubat sahaja tidak dapat menghilangkan gejala dalam kes ini. Dalam beberapa kes, pembedahan dianjurkan, diikuti dengan tinggal di pemulihan dan, dalam jangka panjang, terapi manual selanjutnya. Mereka yang mengamalkan sukan lembut, seperti berenang, untuk kekejangan sendi mengekalkan kualiti hidup dan mobiliti mereka.

pencegahan

Sakit kaku dapat dicegah dalam beberapa keadaan dengan melakukan senaman yang mencukupi walaupun bagi mereka yang mempunyai pergerakan terhad kerana sakit atau kecederaan. Ini dapat mencegah kekakuan yang kekal dan bahkan menyakitkan sebelum terjadi. Mengurangkan berat badan berlebihan, yang dianggap sebagai faktor risiko kekakuan sendi, juga dapat memberi kesan pencegahan terhadap gejala yang tidak menyenangkan.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Seiring bertambahnya usia, cecair sendi berkurang dan kekejangan sendi berlaku. Mereka yang terkena penyakit sendi artritis boleh banyak membantu memperbaiki penyakit sendi keadaan. Walaupun sakit, senaman sangat penting. Tidak dianjurkan untuk selalu melegakan sendi. Wanita yang lebih tua khususnya menderita tangan arthrosis. Yang sendi pelana ibu jari paling teruk terjejas. Bergantung pada jenisnya, suam atau sejuk kompres dapat melegakan keradangan. Mandi tangan yang hangat dengan minyak canola juga mengurangkan kekakuan. Sebarang senaman yang melibatkan membuat dan melepaskan tangan ke penumbuk adalah berguna. Urut dengan ketumbar minyak boleh banyak. Mereka meningkatkan mobiliti dengan merangsang darah peredaran dan mengaktifkan saraf. ketumbar teh menyokong kesannya. Ubat sakit dan anti-radang berguna jika ia membantu pesakit menggerakkan sendi dengan lebih baik. Sendi lutut dan pinggul juga harus terus bergerak. Duduk dan berbaring secara berpanjangan adalah tidak produktif. Jalan-jalan yang panjang membawa kelegaan kerana memecah simpanan di sendi dan memberi mereka lebih banyak nutrien berkat yang lebih baik darah peredaran. Sepihak tekanan harus dielakkan. Sesiapa yang sakit di bahu harus berehat seberapa banyak yang mungkin semasa bekerja di meja. Latihan pergerakan kecil seperti melingkari bahu ke depan dan ke belakang atau mengelilingi bahu kepala membantu melawan kekejangan sendi dan mencegah keausan pramatang.