Kelahiran Mati: Punca dan Apa yang Boleh Membantu

Bilakah kelahiran mati?

Bergantung pada negara, terdapat definisi yang berbeza untuk kelahiran mati. Faktor penentu adalah minggu kehamilan dan berat lahir kanak-kanak pada masa kematian.

Di Jerman, kanak-kanak dianggap lahir mati jika ia tidak menunjukkan tanda-tanda kehidupan semasa lahir selepas minggu ke-22 kehamilan dan berat sekurang-kurangnya 500 gram. Dalam kes ini, ibu bapa boleh memberi nama kepada kanak-kanak itu. Nama ini dimasukkan dalam daftar kematian. Pejabat pendaftaran akan mengeluarkan sijil untuk anak anda, yang anda perlukan untuk agensi keselamatan sosial dan majikan. Tidak seperti kes keguguran, selepas kelahiran mati anda berhak mendapat perlindungan bersalin, elaun keluarga dan bidan selepas bersalin.

Kelahiran mati: Kadang-kadang tidak dijangka, kadang-kadang dengan tanda-tanda.

Bagi sesetengah wanita, pendarahan, sakit perut dan/atau kekurangan pergerakan janin mengumumkan bahawa ada sesuatu yang tidak kena. Ultrasound boleh mengesahkan syak wasangka: bayi dalam kandungan tidak menunjukkan tanda-tanda kehidupan! Kadangkala, bagaimanapun, semuanya kelihatan seperti biasa, sehingga doktor secara tidak sengaja mengesan kematian bayi semasa pemeriksaan.

Mungkin pakar sakit puan mendiagnosis kecacatan teruk pada anak yang belum lahir, yang mana ia tidak berdaya maju dan akan mati sejurus selepas kelahiran. Untuk mengelakkan kanak-kanak yang rosak teruk seperti itu daripada terus hidup, fetocide (membunuh dengan sengaja anak yang belum lahir dalam kandungan) kadangkala diperlukan.

Semua senario berakhir dalam keadaan tanpa harapan yang sama: kelahiran mati bayi tercinta.

Berita mengejutkan kelahiran mati

Ramai wanita, sebaik sahaja mereka mengetahui tentang kematian anak mereka, ingin menamatkan keadaan yang tidak menyenangkan dan putus asa secepat mungkin dan melalui pembedahan cesarean. Walau bagaimanapun, ambil masa anda. Anda telah membina ikatan emosi dengan bayi dalam kandungan anda semasa minggu-minggu kehamilan, yang kini telah berakhir secara tidak dijangka. Pemisahan terlalu cepat melalui pembedahan cesarean menyukarkan untuk mengucapkan selamat tinggal dan boleh memberi kesan yang berkekalan pada proses bersedih.

Oleh itu, selalunya lebih baik untuk melahirkan anak yang mati, yang mungkin dalam kebanyakan kes. Tanya pakar sakit puan atau bidan anda untuk mendapatkan nasihat terperinci dan tenang tentang "kelahiran senyap" sedemikian.

"Kelahiran senyap

Jika kanak-kanak itu tidak berdaya maju kerana kecacatan yang teruk, ia mungkin dilahirkan hidup dan mati dalam pelukan ibu bapanya beberapa minit atau jam kemudian. Untuk memastikan bayi anda tidak menderita dalam proses itu, doktor akan memberikan ubat penahan sakit atau memberi sokongan pernafasan jika perlu. Pada asasnya, anda tidak bersendirian dalam situasi ini. Doktor dan pakar obstetrik ada untuk menyokong anda.

Punca kelahiran mati

Selepas kelahiran mati, ramai ibu bapa terseksa dengan persoalan "mengapa". Jawapan kepada soalan ini boleh menjadi penting untuk proses kesedihan, untuk memahami apa yang mereka alami, dan juga untuk kehamilan berikutnya.

Sebab-sebab kelahiran mati boleh:

  • Gangguan plasenta, cth., masalah peredaran darah atau detasmen pramatang plasenta
  • Kekurangan oksigen atas sebab selain daripada gangguan plasenta
  • Jangkitan yang membahayakan bayi atau plasenta dan disebarkan melalui cecair amniotik atau membran telur
  • bekalan kanak-kanak yang tidak mencukupi melalui tali pusat (simpul tali pusat, tali pusat prolaps, tali pusat di leher)
  • kecacatan janin

bedah siasat selepas kelahiran mati

Selepas bersalin selepas kelahiran mati

Sama ada kelahiran mati atau pembedahan cesarean, tempoh selepas bersalin adalah masa yang menyedihkan bagi kebanyakan ibu. Bagi badan, tiada perbezaan antara kelahiran hidup dan mati: perut kosong, sakit selepas dan permulaan pengeluaran susu terdapat dalam kedua-dua kes. Dalam kelahiran mati, semua ini adalah peringatan setiap hari tentang kehilangan yang menyakitkan. Ini adalah permulaan dari apa yang boleh menjadi tempoh berkabung yang berpanjangan.

Dalam tempoh selepas kelahiran mati, bidan selalunya menjadi titik hubungan pertama. Mereka berada di sana untuk membantu masalah fizikal dan emosi serta memberikan maklumat yang berguna, contohnya, tentang kursus regresi selepas bersalin khas untuk wanita selepas kelahiran mati.

Selepas kelahiran mati, insurans kesihatan menanggung kos bidan selepas bersalin selama beberapa minggu.

Upacara perpisahan

Selepas kelahiran mati, ibu bapa, adik-beradik dan saudara-mara sepatutnya boleh mengucapkan selamat tinggal. Adalah mungkin untuk meletakkan mayat di klinik, di rumah pengebumian atau di rumah. Selepas itu, anda boleh mengebumikan anak anda yang mati di kubur keluarga atau di kubur kanak-kanak. Pembakaran atau pengebumian di dalam tanah serta pengebumian di luar tanah perkuburan dalam kubur pokok atau pengebumian di laut adalah mungkin selepas kelahiran mati.

Berkabung selepas kelahiran mati

Ibu, bapa, adik beradik, saudara mara - semua orang yang menantikan bayi itu sedang bersedih. Setiap orang melakukan ini dengan cara mereka sendiri: Ada yang secara senyap dan introspektif, yang lain dengan sebak dan dengan ratapan yang kuat. Memahami dan berbelas kasihan kepada rakan-rakan dan saudara-mara yang berdiri di sisi anda dan kepada siapa anda boleh mencurahkan isi hati anda adalah hadiah.

Hari peringatan istimewa (hari lahir, "Pencahayaan Lilin Seluruh Dunia"), penjagaan kubur kanak-kanak dan menyimpan diari adalah cara untuk menjalani kesedihan dan memproses apa yang telah berlaku. Ini penting agar nanti ingatan tentang kelahiran mati tidak lagi dirasai hanya pedih, malah dikaitkan dengan kasih sayang dan rasa terima kasih terhadap anak yang hilang itu.

Kelahiran mati - dahulu dan sekarang

Banyak yang telah berubah dalam beberapa dekad yang lalu. Pada masa lalu, diandaikan bahawa ikatan antara ibu dan anak hanya terbentuk selepas kelahiran, dan melihat anak yang mati akan memburukkan lagi trauma. Oleh itu, dalam kes kelahiran mati, wanita tidak dapat melihat anaknya dan tidak ada pengebumian. Walau bagaimanapun, pengalaman wanita yang terjejas menunjukkan bahawa melihat dan merasakan kanak-kanak itu mempunyai kesan positif terhadap proses kesedihan. Makhluk kecil itu dengan itu - walaupun hanya untuk masa yang singkat - sebahagian daripada kehidupan dan diterima sebagai manusia penuh.