Penjagaan Stoma

Enterostoma yang disebut adalah saluran usus buatan yang dibuat sebagai sebahagian daripada prosedur pembedahan usus. Dalam prosedur ini, gelung usus disalurkan melalui dinding perut ke permukaan sehingga najis dapat dikosongkan melalui saluran buatan ini. Ini mewakili cabaran kebersihan yang sangat besar berkaitan dengan penjagaan stoma seperti itu. Penjagaan stoma (sinonim: enterostomatherapy) adalah usaha yang memakan masa dan sering kali memberi cabaran besar bagi pesakit, yang memerlukan latihan pesakit yang intensif. Pesakit harus disyorkan untuk menyertai kumpulan pertolongan diri. Terutama psikologi tekanan pesakit kerana perubahan serius badan mereka tidak boleh dipandang rendah. Penyatuan semula sosial (penyatuan semula) selepas penyakit teruk sering menjadi perhatian utama. Selalunya enterostoma dialami sebagai sekatan kualiti hidup, sehingga pengendalian sehari-hari sukar dipelajari. Pesakit mesti belajar merawatnya dengan bantuan bahan teknikal dan kejururawatan dan bantuan. Pembersihan dan penyambungan stoma, misalnya mengosongkan beg ostomi, juga merupakan bagian dari pendidikan pesakit. Pesakit juga harus diberi petunjuk untuk mengelakkan minuman berkarbonat dan makanan yang mendorong pembentukan gas, seperti kekacang dan kubis.

Petunjuk (bidang permohonan)

 • Penjagaan kebersihan enterostoma

Kontraindikasi

Tidak ada kontraindikasi terhadap penjagaan stoma, ini adalah bahagian kebersihan dan penjagaan enterostoma yang diperlukan. Sekiranya stoma tidak dirawat dengan bantuan beg ostomi tetapi diairi (kaedah pengairan), keadaannya berbeza (lihat pengairan stoma).

Prosedur

Sejurus selepas stoma dibuat, sistem stoma (contohnya, beg strut) diletakkan di atas yang telah dibersihkan sebelumnya kulit, memerhatikan perlindungan kulit. Selepas operasi, stoma mesti diperiksa setiap hari selama lapan hari untuk mengesan komplikasi pada peringkat awal. Penemuan dalam tempoh ini mungkin termasuk pendarahan, pembengkakan, penarikan atau prolaps, nekrosis (kematian tisu), perubahan warna kebiruan pada mukosa atau reaksi alahan ke bahan penjagaan. Selanjutnya, tapak jahitan mesti dibersihkan semasa menukar sistem bekalan. Penjagaan enterostoma secara langsung bergantung kepada jenis sistem bekalan. Bekalan stoma dengan kantung menawarkan pelbagai sistem bekalan, yang ditukar secara berkala. Biasanya, sistem seperti ini terdiri daripada plat dengan bukaan yang terpaku pada kulit mengatasi enterostoma. Kantung boleh dilekatkan pada pinggan ini untuk mengumpulkan najis. The kulit dan stoma itu sendiri mesti dibersihkan dan dijaga dengan rapi. Sistem bekalan biasanya dilekatkan pada kulit, jadi mesti dilepaskan dengan berhati-hati. Kulit dan stoma dibersihkan dengan suam air. Pembersihan harus selalu dilakukan mengikut arah stoma untuk mengurangkan kekotoran kulit. Ini diikuti dengan pembersihan dengan kompres. rambut di kawasan itu harus dibuang. Sekiranya perlu, kulit boleh dirawat dengan baik losyen. Kulit mesti kering untuk lekatan plat stoma. Akhirnya, kantung dilampirkan dan dipasang dengan a plaster jika perlu.

Kemungkinan komplikasi [langkah terapi]

Komplikasi awal (dalam 30 hari pertama).

 • Lihat di bawah penciptaan Enterostomi (penciptaan saluran keluar tiruan).

Komplikasi lewat (selepas hari ke-30 selepas operasi).

 • dehidrasi/ badan kehilangan lebih banyak cecair daripada yang diserapnya (dengan gangguan / penyimpangan elektrolit daripada elektrolit normal kepekatan) → exsiccosis (dehidrasi akibat penurunan badan air) (kira-kira 20% pesakit ileostomi).
 • Reaksi sentuhan alergi dengan kemerahan kulit yang ketara. [Pengiktirafan bahan alahan dan penghindaran atau penyingkiran bahan ini].
 • Komplikasi kulit berjangkit
 • Nahtrdehiszenz - sebahagian daripada penyingkiran stoma dari kulit; bahagian tepi luka terbuka [mengisi dehiscence dengan hidrokoloid serbuk dan kedap, misalnya, dengan busa PU].
 • Pencabutan stoma (penarikan semula stoma di bawah paras kulit) [hanya perlu disemak sekiranya berlaku disfungsi stoma].
 • Hernia Parastomal (faktor-faktor risiko: Obesiti dan peningkatan tekanan intra-perut; penciptaan stoma sekunder rawatan steroid; komplikasi stoma yang paling biasa: mempengaruhi 40-50% daripada semua pesakit stoma; membawa kepada gangguan buang air besar hingga ileus mekanikal).
 • Dermatitis peristomal (keradangan kulit yang berlaku di sekitar stoma).
 • Abses lewat
 • Stomastosis (penyempitan stoma hingga penutupan; pengendapan yang disebut "najis pensil") [biasanya stoma aneurisme].
 • Stomaprolapse (prolaps usus (usus mendorong keluar melalui stoma); faktor-faktor risiko: Obesiti dan peningkatan tekanan intra-perut).
 • Komplikasi lewat dalam keadaan pesakit luar.
  • Dehidrasi / badan kehilangan lebih banyak cecair daripada yang diserap (dengan gangguan elektrolit / penyimpangan dari kepekatan elektrolit normal)
  • Gagal memotong plat stoma agar sesuai
   • Plat stoma yang terlalu besar boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit
   • Plat stoma yang terlalu kecil menyebabkan hakisan mukosa / mukosa usus (dengan kemungkinan pendarahan)
  • Perubahan temporal plat stoma yang tidak betul.

Catatan: Penyemakan pembedahan hanya diperlukan jika gejala berterusan dan fungsi stoma terganggu dengan kegagalan langkah-langkah konservatif yang bersamaan.