Endoskopi Perut dengan Anestesia

Gastroskopi di bawah anestesia tempatan

Jika gastroskopi dilakukan tanpa bius, anda biasanya akan diberi ubat penenang beberapa jam sebelum pemeriksaan. Semburan khas kemudiannya digunakan untuk membius ringan tekak sejurus sebelum gastroskopi supaya tiada refleks muntah dicetuskan apabila tiub dimasukkan.

Anestesia selain daripada bius tempatan biasanya tidak diperlukan untuk gastroskopi kerana mukosa saluran gastrousus kurang sensitif terhadap kesakitan. Oleh itu, gastroskopi tidak menyebabkan kesakitan.

Dengan tidak menggunakan anestesia am, peredaran menjadi kurang tertekan dan kesedaran dan tindak balas hanya sedikit terjejas oleh sedatif. Oleh itu, anda boleh pulang ke rumah dengan lebih cepat selepas gastroskopi.

Jangan makan atau minum lagi sehingga anestetik tempatan telah lusuh sepenuhnya. Ini biasanya mengambil masa kira-kira dua jam.

Gastroskopi di bawah sedasi

Pesakit berada dalam sejenis tidur senja semasa gastroskopi dan tempoh rawatan juga dianggap lebih pendek dan lebih menyenangkan. Sebaik sahaja gastroskopi selesai, dia pergi ke bilik pemulihan. Di sana, pesakit tetap dipantau sehingga dia tidak lagi letih.

Penilaian kendiri dan tindak balas terjejas selama beberapa jam selepas sedasi tersebut. Pada masa ini, anda tidak akan dapat mengambil bahagian secara aktif dalam lalu lintas jalan raya atau mengendalikan jentera.

Sediakan diri anda diiringi pulang ke rumah (orang jemput, teksi) jika gastroskopi dilakukan sebagai prosedur pesakit luar di pejabat doktor. Bincangkan dengan doktor anda berapa lama anda harus menjauhi lalu lintas dan mesin. Sebagai peraturan, dia mengesyorkan menahan diri daripada memandu dan seumpamanya selama 12 hingga 24 jam. Tempoh masa yang tepat bergantung terutamanya pada ubat yang diberikan.

Gastroskopi dengan anestesia

Ubat digunakan untuk mematikan sensasi sakit dan refleks pesakit semasa pesakit sedang tidur nyenyak. Semasa proses ini, pesakit diberi pengudaraan buatan dan fungsi penting seperti degupan jantung dan bekalan oksigen dipantau. Selepas gastroskopi di bawah bius am, pesakit mesti diawasi sehingga kesan anestetik telah hilang sepenuhnya.

Seperti ubat penenang yang lebih ringan, pesakit mesti menahan diri daripada memandu atau mengendalikan mesin selepas anestesia am.

Berbeza dengan anestesia tempatan dan sedasi, gastroskopi di bawah bius melibatkan risiko tambahan. Atas sebab ini, doktor mesti melakukan pemeriksaan lanjut terlebih dahulu untuk memastikan faktor risiko seperti penyakit kardiovaskular dijelaskan.