Ketegangan ligamen pada sendi pergelangan kaki

Sinonim

trauma supinasi, trauma pronasi, regangan ligamen, pecah ligamen, luka ligamen, trauma terseliuh

definisi

Kecederaan pada bahagian atas buku lali sendi (OSG) sering berlaku semasa aktiviti sukan, tetapi juga dalam kehidupan seharian. Kebanyakan kejadian tidak membawa kepada kerosakan struktur yang serius, iaitu kecederaan dengan akibat kekal. Namun begitu, a ligamen koyak boleh berlaku, terutama di kawasan luar buku lali. Apabila buku lali sendi diperiksa oleh doktor, tidak mungkin membezakannya dari ligamen regangan atau ligamen terkoyak separa atau lengkap. Peralihan adalah lancar.

Pengenalan

An sendi buku lali kecederaan kerap berlaku dan biasanya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, ligamen yang dikatakan tidak berbahaya regangan boleh mempunyai akibat kekal dengan kesakitan dan sekatan pergerakan orang yang cedera sendi buku lali. Hanya sangat sedikit sendi buku lali kecederaan memerlukan pengimejan resonans magnetik (MRI) untuk menentukan tahap kerosakan ligamen.

Tomografi resonans magnetik ialah pemeriksaan magnetik - iaitu bebas daripada sinar-X - yang menunjukkan imej berlapis pada sendi buku lali. Konsep rawatan biasanya menyediakan terapi konservatif. Walaupun kebanyakan kecederaan ligamen sembuh tanpa akibat, pesakit masih mengadu berterusan kesakitan dan mobiliti terhad atau ketidakstabilan kekal pada sendi buku lali.

Untuk mengelakkan akibat kecederaan sedemikian, rawatan fisioterapeutik adalah sangat penting. Salah satu mekanisme kecederaan yang paling biasa di kawasan sendi pergelangan kaki atas sedang berpusing semasa berlari atau mendarat selepas melompat. Dalam kebanyakan kes, kaki bengkok ke bahagian luar buku lali, mengakibatkan apa yang dipanggil "supinasi trauma ”.

Yang lebih jarang membongkok ke bahagian dalam dipanggil "pronation trauma”. Penerangan mengenai jenis kecederaan ini, walau bagaimanapun, tidak menyatakan apa-apa tentang struktur sendi buku lali yang cedera. Kecederaan yang paling biasa adalah kerosakan pada kapsul dan ligamen (radas kapsul-ligamen) sendi buku lali.

Pemeriksaan menyeluruh secara langsung selepas kecederaan berlaku selalunya memberikan petunjuk pertama tentang keterukan kecederaan. Walau bagaimanapun, diagnosis akhir selalunya hanya boleh dilakukan dengan menggunakan teknik pengimejan (Sinar X, pengimejan resonans magnetik). Pada prinsipnya, setiap kecederaan twist dengan perkembangan bengkak yang ketara harus di X-ray untuk mengecualikan patah. Bergantung pada mekanisme sebenar kemalangan, patah tulang berikut mungkin berlaku:

  • Fraktur pergelangan kaki luaran
  • Patah buku lali bahagian dalam
  • Patah kaki bawah
  • Patah fibula tinggi (patah Maissoneuve)
  • Patah metatarsal ke-5

Terapi

Terapi ligamen regangan selalunya sangat mudah. Di sini pesakit harus meneruskan mengikut skema yang dipanggil PECH: Satu lagi kemungkinan terapi untuk sambungan ligamen dengan teruk kesakitan adalah rawatan dadah. Sebagai contoh, gel mengurangkan kesakitan dan bengkak boleh digunakan pada kawasan yang terjejas.

Tambahan pula, pesakit boleh mengambil ubat penahan sakit untuk mengurangkan kesakitan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk menyebutnya ubat penahan sakit bukanlah terapi sebenar untuk regangan ligamen, tetapi hanya boleh melegakan kesakitan dan bengkak yang berkaitan. Walau bagaimanapun, rehat semasa bersukan dan melegakan sendi terjejas mempunyai keutamaan mutlak, kerana ini adalah terapi terbaik untuk regangan ligamen.

Hanya dengan berehat dari sukan ligamen yang terjejas boleh menjana semula tanpa ditarik semula secara langsung apabila ia tegang semula. Sekiranya ligamen koyak tidak dirawat dengan rehat yang mencukupi, ligamen yang koyak boleh berlaku lebih cepat apabila pesakit berada di bawah tekanan yang diperbaharui. Oleh itu, rehat sukan selama beberapa hari adalah sangat penting.

Jika ligamen tegang teruk, pakar bedah ortopedik atau pakar bedah kemalangan boleh menetapkan splin penstabil tambahan (contohnya untuk sendi lutut atau buku lali). Ini membantu pesakit untuk tidak mendedahkan ligamen yang tegang kepada beban badan penuh tetapi mengagihkan beban dengan secukupnya. Terapi regangan ligamen ini digunakan terutamanya dalam kes ketegangan yang teruk atau jika pesakit sangat terdedah kepada ligamen yang tegang.

Belat biasanya dipakai selama lebih dari seminggu. – Dalam kes ini, P bermaksud rehat, yang mesti diambil oleh pesakit. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa terapi untuk regangan ligamen hanya boleh membawa kepada peningkatan dalam gejala jika pesakit tidak berulang kali membebankan ligamen (ligamentum).

Rehat semasa sukan perlu diperhatikan tanpa gagal, dan ligamen harus dilindungi sebanyak mungkin untuk 2 hari pertama. – E bermaksud ais, di mana tujuan utama di sini adalah untuk menyejukkan ligamen koyak. Jika pesakit menyedari bahawa dia telah menarik ligamen, dia harus meletakkan pek ais ke kawasan yang terjejas secepat mungkin untuk melegakan bengkak dan kesakitan.

Penyejukan bukanlah terapi sebenar untuk regangan ligamen, tetapi penyejukan membawa kepada pengurangan gejala. – C dalam skema PECH bermaksud pemampatan. Walaupun tidak selalu mungkin untuk membalut sendi yang terjejas dengan a pembalut mampatan, adalah mungkin, bagaimanapun, pesakit harus cuba untuk melegakan ligamen yang koyak dengan menggunakan pembalut mampatan. – H menunjukkan bahawa sendi terjejas berada pada kedudukan tinggi. Kedudukan tinggi tidak selalu boleh dilakukan, terutamanya di kawasan bahu, tetapi jika sendi lutut atau buku lali terjejas, kaki harus diletakkan lebih tinggi.