Kebimbangan orang asing: masa, punca, petua

Hanya sebentar tadi, anak anda adalah sinar matahari yang memandang semua orang dengan rasa ingin tahu, tetapi dari satu hari ke satu hari mereka bertindak balas terhadap persekitaran mereka dengan penolakan. Satu hubungan mata yang singkat dan semuanya berakhir: kanak-kanak itu berpaling, memegang tangan kecilnya di hadapan mukanya, menyelamatkan dirinya dalam pelukan ibunya atau menangis.

Penjelasannya mudah: bayi anda adalah orang asing! Tetapi itu bukan sebab untuk bimbang. Malah, keanehan adalah peringkat penting dalam perkembangan anak anda dan tanda kematangan emosi dan sosial.

Bilakah bayi menjadi orang asing?

Apabila bayi mula berasa pelik dan betapa jelasnya ia bergantung pada rentak peribadi dan perwatakan individu anak anda.

Rasa tidak selamat terhadap orang yang tidak dikenali biasanya meningkat antara bulan ke-4 dan ke-8 kehidupan. Oleh itu, ahli psikologi perkembangan Réné A. Spitz memberikan fasa keanehan nama "kebimbangan 8 bulan".

Mengapa bayi berasa pelik?

Semasa fasa asing, bayi anda mula membezakan antara biasa dan tidak biasa. Walaupun dalam beberapa bulan pertama, ia mengenali ibu dan ayah dengan suara dan bau mereka. Walau bagaimanapun, beberapa bulan kemudian, ia juga dapat mengenali dengan jelas wajah penjaga terdekatnya dan membezakan mereka daripada orang yang kurang dikenali.

Oleh itu, keanehan hanyalah jarak semula jadi dan sihat daripada orang yang tidak dikenali. Dari sudut pandangan evolusi, keanehan adalah mekanisme perlindungan yang penting untuk terus hidup.

Keanehan: Takut akan perpisahan

Keanehan juga menyatakan satu lagi aspek penting: kebimbangan perpisahan. Dalam beberapa bulan pertama kehidupan, bayi telah mengetahui bahawa penjaganya menjaga dan memenuhi keperluannya dengan amanah. Ia dijaga dan menerima makanan, kasih sayang dan keselesaan.

Daripada rasa selamat ini, ia membangunkan apa yang dikenali sebagai kepercayaan asas, yang juga akan menjadi penentu untuk hubungan interpersonal di kemudian hari. Namun, pada peringkat ini, anak anda masih bergantung sepenuhnya kepada anda. Sebaik sahaja anda meninggalkan bilik atau bidang penglihatan mereka, mereka bertindak balas dengan resah atau panik.

Keanehan – tanda lampiran yang selamat

Sama ada sengit atau ringan sahaja: jika bayi anda diasingkan oleh orang lain, terdapat ikatan yang selamat dan stabil antara anda dan anak anda. Anak anda tahu bahawa mereka mempunyai stesen pangkalan yang boleh dipercayai dalam diri anda apabila mereka tertekan, cemas atau tidak selamat. Hanya dengan pengetahuan ini mereka boleh berani meneroka persekitaran mereka dan membentuk personaliti yang terbuka dan yakin diri.

Keanehan: Menilai situasi bahaya

Terlalu berhati-hati sama berbahayanya kepada kanak-kanak seperti terlalu sedikit. Ibu bapa yang terlalu cemas boleh menahan kehausan anak mereka untuk bertindak. Sikap yang terlalu sambil lewa memberitahu kanak-kanak bahawa orang yang tidak dikenali pada umumnya tidak menimbulkan bahaya.

Apa yang perlu dilakukan jika bayi anda adalah orang asing?

Sebagai ibu bapa, anda tidak boleh melatih bayi anda untuk berhenti menjadi orang asing – dan begitu juga dengan anda. Sokong anak anda semasa fasa keanehan dengan memberi mereka keselamatan dan perasaan selamat.

Jika bayi anda adalah orang yang tidak dikenali, jangan paksa mereka ke dalam pelukan saudara-mara jika mereka benar-benar tidak mahu. Walau bagaimanapun, anda juga tidak boleh terlalu melindungi kanak-kanak yang tidak dikenali. Kemahiran sosial, yang penting sepanjang hayatnya, hanya boleh dikembangkan melalui hubungan dengan orang lain.

Petua untuk menangani keanehan?

Langkah-langkah berikut akan membantu anak anda membiasakan diri dengan orang baru, seperti pengasuh, semasa fasa keanehan:

  • Bersabar!
  • Secara beransur-ansur membina hubungan dengan orang baharu ini bersama-sama.
  • Libatkan orang itu dalam aktiviti: bermain, memberi makan, menukar lampin.
  • Umumkan bahawa anda akan pergi dan bersikap positif dan ceria - jangan menyelinap.
  • Ujian dijalankan dalam jangkauan: Keluarkan bilik hanya sebentar pada mulanya dan secara beransur-ansur meningkatkan ketidakhadiran anda.

Apabila bayi bukan orang asing

Bagi ahli psikologi perkembangan, tingkah laku menyimpang adalah petunjuk bahawa ikatan itu kurang stabil. Jika bayi tidak terasing, ini biasanya disebabkan oleh pengalaman negatif dengan penjaga. Jika ia mengalami penolakan, tingkah laku jauh, perubahan mood, kesejukan emosi, pengabaian atau penderaan, ikatan itu terganggu.

Keanehan - persoalan watak

Tingkah laku sangkutan juga telah diprogramkan secara genetik dan bukan sahaja bergantung kepada tingkah laku ibu atau penjaga terdekat yang lain. Sebagai contoh, terdapat pemberani yang berani menceburkan diri ke dalam segala-galanya dan arnab pemalu yang dengan berhati-hati dan tentatif meneroka segala sesuatu yang baharu.

Oleh itu, sejauh mana bayi diasingkan juga dipengaruhi oleh watak kanak-kanak itu. Ibu bapa boleh melakukan sesuatu untuk mengatasi perkara ini, iaitu melambatkan atau menggalakkan dan memberi kesan positif kepada sikap anak melalui tingkah laku mereka. Tetapi tidak kira sama ada bayi anda sangat atau sangat tidak dikenali, jadilah tempat perlindungan yang selamat untuk mereka memulakan pengembaraan baharu!