Kekuatan

Produk

Pati boleh didapati sebagai bahan murni di kedai runcit (misalnya, Maizena, Epifin), farmasi, dan kedai ubat, di antara tempat lain.

Struktur dan hartanah

Kanji adalah polisakarida dan karbohidrat yang terdiri daripada D-glukosa unit yang dihubungkan α-glikosidik. Amilopektin mengandungi (kira-kira 70%) dan amilosa (kira-kira 30%), yang mempunyai struktur yang berbeza. Amilosa terdiri daripada rantai tidak bercabang, sedangkan amilopektin bercabang. Kanji biasanya diekstrak dari ubi atau dari rumpai rumput (caryopses). Contoh biasa adalah pati kentang (Solani amylum), pati jagung (Maydis amylum), pati beras (Oryzae amylum) dan pati gandum (Tritici amylum). Contoh lain ialah pati ubi kayu. Kanji berfungsi sebagai simpanan tenaga untuk tumbuh-tumbuhan. Ia kira-kira setara dengan glikogen pada manusia. Pati wujud sebagai tidak berbau dan tidak sedap serbuk yang melecet di antara jari ketika digosok. Ia hampir tidak larut dalam sejuk air.

Kesan

Pati mempunyai sifat mengikat, bengkak, menstabilkan, dan menebal. Apabila ditambah hingga suam air, ia membentuk larutan likat yang padat menjadi gel atau tampal apabila disejukkan. Di dalam mulut dan usus, kanji dipecah oleh enzim amilase.

Bidang permohonan (pemilihan)

  • Pati terdapat dalam banyak makanan, seperti gandum, jagung, dan kentang. Mereka adalah komponen makanan ruji seperti tepung, roti dan bijirin.
  • Untuk pengeluaran makanan yang diproses, misalnya, untuk penyediaan sos, krim dan sup, untuk adunan roti pendek dan biskut, untuk daging, makanan bayi dan untuk pengeluaran bir.
  • Sebagai eksipien farmaseutikal, misalnya, sebagai pengisi, sebagai penyekat, sebagai pengikat, sebagai asas salap.

Kesan buruk

Pati mempunyai nilai kalori tinggi sekitar 360 hingga 380 kkal per 100 g.