Menguatkan tendon Achilles

. Tendon Achilles adalah tendon paling tebal dan terkuat di dalam tubuh manusia. Ia terdedah kepada tekanan yang hebat setiap hari berlari dan aktiviti tambahan. The Tendon Achilles adalah titik biasa penyambungan kedua otot betis.

Ini termasuk otot gastrocnemius, yang mempunyai dua kepala, dan otot soleus. The tendon kedua-dua otot ini bergerak bersama sebagai Tendon Achilles ke tumit. Tendon Achilles sangat tertekan ketika berlari.

Sangat kuat ketika berjoging, tetapi juga ketika berjalan, keluhan dapat terjadi akibat kelebihan beban. Oleh itu, sangat penting, terutama bagi atlet yang bercita-cita tinggi, untuk memperkuat tendon Achilles untuk melindunginya kesakitan disebabkan oleh beban berlebihan. Selain atlet, terutamanya pelari, berat badan berlebihan orang juga berisiko membebankan tendon Achilles.

Juga orang yang mempunyai kepincangan kaki sering mempunyai masalah dengan tendon Achilles dan harus menguatkannya. Pengukuhan tendon Achilles juga penting jika sudah ada keradangan di sini. Walaupun orang yang terkena itu harus mengambil mudah dan, misalnya, berhenti berjoging buat masa ini, latihan untuk menguatkan tendon Achilles masih berguna dan membantu melegakan simptom dengan lebih cepat.

latihan

Untuk menguatkan tendon Achilles secara kekal, keanjalan tendon dan penumpukan otot otot sekitarnya mesti disokong. Biasa regangan tendon juga sangat penting. Latihan yang mudah dan berkesan adalah dengan berdiri di tangga dengan mata anda menghadap ke atas.

Di sini, tekan ke atas dan ke bawah dengan kedua kaki secara serentak untuk berjinjit, sehingga tumit turun lebih rendah daripada anak tangga. Ulangi latihan ini 15 kali dan lakukan beberapa kali sehari. Selepas kira-kira dua minggu, senaman juga dapat dilakukan secara satu kaki dengan setiap kaki secara bergantian.

Ini membawa kepada keberkesanan yang lebih tinggi. Tendon Achilles semakin diperkuat dan keanjalan ditingkatkan oleh regangan. Akibatnya, tendon menjadi kurang rentan terhadap kecederaan.

Selepas kira-kira dua bulan, latihan itu akan menunjukkan kesan. Sudah tentu, ini hanya berlaku jika latihan dilakukan dengan kerap. Penumpukan otot flexor jari kaki panjang (Musculuss flexor digitorum longus) juga menyebabkan pengukuhan tendon Achilles.

Ia mempunyai fungsi yang sama dengan otot soleus, yang tendonnya merupakan bahagian dari tendon Achilles. Oleh itu, jika fleksor diperkuat, beban pada tendon Achilles dapat dikurangkan. Untuk melakukan ini, anda boleh meletakkan sebelah kaki pada tali Thera sehingga jari-jari kaki sedikit diketatkan.

Latihan kemudiannya terdiri daripada menekan band ke bawah dengan jari kaki. Harus ada 40 pengulangan dan latihan harus dilakukan 3 kali sehari. Anda juga boleh mencapai kesan yang sama apabila berlari dengan memutar jari kaki ke bawah semasa fasa kesan. Di sini juga, flexor jari kaki diperkuat dan dalam jangka masa panjang tendon Achilles lega. Pemanasan yang meluas dan regangan sebelum berlari dan pada awal larian, lari ke belakang sekali-sekala juga merupakan kaedah yang berkesan untuk mencapai pengukuhan tendon Achilles.