Tekanan - Adakah anda juga terpengaruh dengannya?

Tekanan adalah dari segi biologi atau perubatan faktor fizikal, emosi atau mental yang membuat tubuh sentiasa berjaga-jaga. Tekanan boleh dipicu oleh pengaruh luaran (contohnya persekitaran, interaksi sosial dengan orang lain) atau pengaruh dalaman (misalnya penyakit, campur tangan perubatan, ketakutan).

Istilah tekanan pertama kali dicetuskan pada tahun 1936 oleh doktor Austria-Kanada Hans Seyle, yang membezakan antara tekanan baik (tekanan) dan tekanan negatif (tekanan). Hari ini, kata tekanan biasanya digunakan untuk merujuk kepada varian negatif. Tekanan sangat mempengaruhi badan. Ini kembali ke Zaman Batu, ketika nenek moyang kita harus sangat peka dan mampu bertindak dalam situasi tertekan (misalnya memburu).

Gejala

Sekiranya seseorang memahami proses dalam tubuh yang dinyatakan di atas, yang dipicu oleh tekanan, banyak gejala yang disebabkan oleh tekanan dapat dijelaskan dengan mudah. Ini termasuk gejala fizikal seperti sakit kepala, yang lemah sistem imun, aduan kardiovaskular, aduan gastrousus, tekanan darah tinggi, otot berkeringat atau sukar dikawal kencing manis. Orang yang terjejas sering tidak dapat menumpukan perhatian, gelisah, pelupa dan sangat mudah untuk keluar dari kawalan.

Tekanan berterusan juga mempunyai pengaruh pada tahap emosi. Orang yang mengalami tekanan sering mudah marah, tertekan, lalai, kurang memandu dan biasanya merasa terlalu tertekan. Tekanan juga menyebabkan masalah tidur dan gelisah.

Tidak dirawat, burnout berlaku dalam banyak kes. Oleh itu, tekanan mempunyai pengaruh yang besar pada berbagai tahap dan oleh itu dianggap sebagai tekanan bagi mereka yang terjejas. Oleh kerana terdapat banyak gejala yang berlainan, pada awalnya banyak orang tidak memikirkan tekanan, tetapi hanya merawat satu simptomnya.

Hanya pada fasa kemudian, apabila banyak gejala berlaku pada masa yang sama, kebanyakan orang pergi ke doktor. Sekiranya tekanan diakui dan dirawat tepat pada waktunya, orang yang terjejas sering dapat ditolong dengan baik dan alternatif dapat dicari untuk mengurangkannya faktor tekanan dari kehidupan seharian. Artikel komprehensif mengenai topik ini boleh didapati dalam artikel berikut: Muscle Twitching