Tekanan sebagai penyebab polineuropati | Punca polyneuropathy

Tekanan sebagai penyebab polyneuropathy

Polyneuropathy tidak boleh disebabkan oleh tekanan sahaja, tetapi sakit saraf masih boleh berlaku kerana tekanan yang berpanjangan. Neuralgias ini dirawat dengan prosedur santai seperti akupunktur, osteopati tetapi juga dengan ubat. Tekanan adalah faktor penting dan membebankan kita sistem imun. Sekiranya penyakit autoimun yang merosakkan saraf, gaya hidup yang seimbang harus diperhatikan untuk mengelakkan gejala daripada memburuk.

Penyebab polyneuropathy kaki

Dalam kebanyakan kes, polyneuropathy pertama kali memanifestasikan dirinya di kawasan paling terpencil di badan, iaitu di kaki atau jari. Kaki biasanya lebih kerap terkena. The darah peredaran darah jauh lebih teruk di sini daripada di kawasan lain, sehingga produk noxae, sisa metabolik atau gangguan peredaran darah menampakkan diri mereka di sana. Ini membawa kepada kerosakan saraf dan gejala yang sepadan seperti kesemutan, mati rasa atau membakar.

Terutama dalam penyakit seperti kencing manis, sensasi ini boleh menyebabkan luka ringan dan luka yang kurang sembuh. Luka seperti itu ditakuti dan harus dielakkan, sebab itulah pentingnya pemeriksaan menyeluruh. Bentuk lain dari polyneuropathy juga sering menampakkan diri di kaki pada awalnya dan sering disertai dengan rasa tidak selamat atau kecenderungan jatuh.

Penyebab polyneuropathy pada kaki

Dalam kebanyakan kes, polinuropati berlaku pada awal ujung saraf. Pada kaki, polineuropati dicirikan oleh kelemahan otot atau kejang. Pesakit dengan PNP alkohol atau diabetes sering dipengaruhi oleh gejala seperti itu.

Gejala ini dipanggil kaki terbakar atau kaki gelisah. Terutama dalam alkoholik, atrofi, iaitu kerosakan otot betis, dapat dilihat akibat kerosakan pada motor saraf dari kaki. Polineuropati sering berlaku secara simetris dalam alkoholik.

Dalam kes yang teruk, kelumpuhan periferal saraf juga dapat menyekat kemampuan berdiri dan berjalan. Kelumpuhan ini menghasilkan pola gaya berjalan yang tidak tentu dan luas yang tidak menentu. Pada kaki, gejala muncul lebih cepat kerana kesan hidrostatik pada metabolisme.

. darah cenderung terkumpul di kaki dan sisa produk atau noxae terkumpul di kaki. Kerosakan saraf berlaku secara tempatan. Masalah mengangkat kaki, kejang dan gangguan deria, misalnya di kawasan betis. Berikut adalah gejala PNP yang biasa di kaki.