Tekanan semasa Kehamilan: Apabila Menjadi Terlalu Banyak

Pembangunan kanak-kanak

Semasa tempoh kehamilan yang agak singkat, telur yang disenyawakan tumbuh menjadi anak yang sangat maju. Dalam tempoh ini - kira-kira 40 minggu - kepala, batang, lengan dan kaki terbentuk, serta semua organ seperti jantung, buah pinggang dan otak. Perkembangan diselaraskan dan dipandu oleh pelan tindakan dalam genom kanak-kanak. Anak dalam kandungan menerima semua bahan yang diperlukan seperti nutrien, hormon dan antibodi daripada ibu.

Tekanan semasa kehamilan - sebagai tambahan kepada faktor lain - boleh mempengaruhi perkembangan janin ini.

Tekanan semasa mengandung - apa yang berlaku di dalam badan

Apabila kita berada dalam keadaan tertekan, badan mengeluarkan lebih banyak hormon tekanan seperti adrenalin, noradrenalin, dopamin atau prekursor hormon kortisol. Akibatnya, kadar denyutan jantung dan tekanan darah serta pernafasan meningkat, otot menjadi tegang, dan aktiviti pencernaan berkurangan.

Tekanan ringan semasa mengandung tidak berbahaya

Kanak-kanak yang sedang membesar dalam kandungan dapat merasakan perubahan ini. Sebagai contoh, degupan jantung janin meningkat sejurus selepas ibu. Terdapat sebab yang baik untuk ini: penyelidik mengesyaki bahawa tekanan ringan bukan sahaja tidak membahayakan kanak-kanak, malah mungkin mempromosikannya. Kematangan fizikal, kemahiran motor dan kebolehan mental kanak-kanak nampaknya bertambah baik.

Oleh itu, tekanan ringan tidak membahayakan kanak-kanak. Walau bagaimanapun, masih dinasihatkan untuk mengenali pencetus tekanan semasa kehamilan dan untuk mengatasinya.

Terlalu banyak tekanan boleh memudaratkan

Tekanan psikologi berikut boleh memberi kesan negatif kepada kanak-kanak:

  • Kemurungan
  • Kebimbangan, termasuk kebimbangan berkaitan kehamilan
  • Bereavement
  • keadaan hidup yang bermasalah seperti masalah dalam perkongsian, keganasan emosi atau fizikal
  • pengalaman traumatik lain seperti serangan, serangan pengganas atau bencana alam

Bagaimanapun, ramai kanak-kanak juga dilahirkan sihat yang ibunya mengalami tekanan emosi yang teruk dalam tempoh sembilan bulan sebelum ini. Ini bermakna bahawa tekanan yang teruk semasa mengandung boleh, tetapi tidak semestinya, mempunyai akibat kesihatan untuk kanak-kanak.

Jika anda mengalami kebimbangan atau tekanan yang teruk semasa mengandung, atau jika anda tidak dapat mengatasi pengalaman traumatik, dapatkan bantuan daripada doktor atau ahli terapi terlatih.

Ubat psikotropik semasa kehamilan

Oleh itu, anda harus berunding dengan doktor anda tentang ubat-ubatan yang boleh anda ambil walaupun anda hamil dan yang harus dihentikan atau digantikan dengan penyediaan alternatif untuk berada di bahagian yang selamat. Dia juga akan dapat memberi anda cadangan dan pilihan sokongan untuk masa semasa dan selepas kehamilan.

Mengelakkan tekanan semasa hamil

Tekanan semasa kehamilan dibenarkan, tetapi ia tidak sepatutnya menjadi kebiasaan atau mengambil terlalu banyak perkadaran. Oleh itu, belajar mengenali pencetus seperti bunyi bising atau terlalu banyak tuntutan dalam kehidupan profesional atau peribadi anda dan menangkisnya. Belajar untuk mengatakan "tidak" atau mewakilkan tugas. Perhatikan tanda-tanda badan anda: jika ia letih, ia memerlukan rehat. Benarkan diri anda dan kanak-kanak itu berehat. Senaman relaksasi seperti yoga, tai chi atau meditasi juga membantu melegakan tekanan semasa hamil.