Tekanan semasa mengandung

Semua orang tahu tekanan. Sama ada peperiksaan yang akan datang, masalah dalam hubungan, tarikh akhir di pejabat atau banyak kesibukan dalam kehidupan seharian. Apabila badan harus cekap melalui semua situasi ini dan lebih banyak lagi, tekanan hormon dilepaskan.

Ini adalah bahan tubuh sendiri seperti adrenalin, noradrenalin dan dopamin. Ini membuat badan waspada, sehingga dapat dikatakan, ini masih merupakan peninggalan dari Zaman Batu. Denyutan jantung memecut, bernafas menjadi cetek dan kami bersedia untuk membuat persembahan.

Dalam beberapa kes, dan pada tahap yang sihat, ini dapat bermanfaat dalam mencapai tujuan seseorang, tetapi jika stres mengambil alih, ia dapat membawa akibat kepada seluruh organisma. Tekanan semasa mengandung tidak dapat dielakkan, kerana wanita hamil terus mengambil bahagian dalam kehidupan seharian dan, hingga tahap tertentu, dalam kehidupan profesionalnya. Para saintis mengesyaki bahawa tekanan ringan boleh bermanfaat untuk perkembangan kanak-kanak.

Walau bagaimanapun, jika tekanan menjadi terlalu banyak, ia boleh membawa akibat yang serius bagi anak yang belum lahir. Ini termasuk gangguan perkembangan, kelahiran pramatang, gangguan neurologi, ADHD dan penyakit lain. Punca peningkatan tekanan semasa mengandung berlipat ganda.

Ramai ibu mengandung yang risau akan kesejahteraan anak dan prihatin terhadap masa depan. Perubahan fizikal menyebabkan masalah ibu dan kestabilan emosinya kadang-kadang diserang. Penyakit seperti kemurungan atau pengalaman traumatik juga memberi kesan negatif pada tahap tekanan. Sekiranya anda melihat peningkatan ketegangan dalaman pada anak anda, jangan teragak-agak untuk berbincang dengan doktor anda. Doktor anda mempunyai beberapa kemungkinan untuk mengurangkan tekanan.

Gejala

Tekanan semasa mengandung boleh menyebabkan banyak gejala. Walau bagaimanapun, ini hanya berlaku sekiranya tekanan berterusan untuk masa yang lama. Pada fasa awal, tubuh masih sangat cekap dan setelah beberapa lama bahkan mengembangkan semacam ketahanan terhadap faktor pemicu tekanan (fasa rintangan).

Sekiranya tekanan tetap ada maka badan akan bertindak balas dengan keletihan yang melampau, kerana badan itu hampir sepanjang waktu dalam keadaan berjaga-jaga (fasa keletihan). Hanya fasa ini yang boleh membawa kerosakan fizikal dan psikologi yang kuat. Isyarat atau gejala amaran termasuk kerengsaan, insomnia, masalah kardiovaskular seperti berdebar-debar atau tekanan darah tinggi.

kesukaran bernafas atau sesak di dada. masalah gastrousus seperti perut kesakitan, sembelit, pedih ulu hati or hilang selera makan, ketegangan dan kesakitan seperti sakit sendi, leher kesakitan dan sakit kepala, dan gejala lain yang tidak spesifik seperti pening. Selalunya orang yang terjejas tidak mengaitkan gejala dengan tahap tekanan yang meningkat pada mulanya. Hanya jika gejala tidak hilang atau jika beberapa gejala berlaku secara serentak, banyak orang pergi ke doktor. Rencana Sakit kepala semasa mengandung mungkin menarik minat anda.