Tekanan | Tinnitus: Berdering di Telinga

tekanan

Tekanan sahaja jarang menjadi penyebab tinnitus. Walau bagaimanapun, 25% daripada mereka yang terkena dampak melaporkan bahawa mereka mengalami atau mengalami banyak tekanan. Tekanan secara literal memberi tekanan pada sistem pendengaran, sehingga pengembangan tinnitus digalakkan dan persepsi tinnitus meningkat.

Perkara yang sama berlaku untuk rasa tidak selamat, ketakutan atau kegelisahan dalaman. Faktor psikologi ini bermaksud bahawa anda perlu lebih memperhatikan diri anda, dan oleh itu juga kepada tinnitus. Bunyi menjadi lebih kuat dan tahap tekanan meningkat.

Dalam jangka masa panjang, lingkaran setan tekanan-tinnitus berkembang, yang mungkin juga menyebabkannya kemurungan atau kegelisahan. Seiring berjalannya waktu, orang yang terlibat melaporkan bahawa mereka dapat mendengar perasaan mereka: semakin tertekan, semakin kuat tinnitus. Ini kerana kawasan-kawasan di otak bertanggungjawab untuk memproses emosi dihubungkan dengan jalur pendengaran.

Oleh itu, 1-5% daripada mereka yang terjejas mengalami kesukaran psikososial yang serius selain gangguan tidur dan tumpuan. Tekanan dan tinitus adalah penderitaan yang tidak dapat dilihat sehingga mereka yang terjejas sukar mendapatkan pemahaman daripada orang lain. Selalunya mereka menarik diri semakin banyak. Maklumat komprehensif mengenai topik ini terdapat dalam artikel berikut: Tekanan - Adakah anda juga terpengaruh dengannya?

Rawatan

Homeopati cuba melakukan perkara yang sama dengan yang sama untuk penyembuhan. Namun, kerana tinitus adalah gejala dan bukan penyakit, ia tidak mempunyai ubat khusus untuknya. Walau bagaimanapun, homeopati juga mengikuti pendekatan yang lebih holistik.

Walaupun keberkesanannya homeopati untuk tinnitus belum terbukti secara saintifik, terdapat sebilangan besar laporan pengalaman positif dari orang yang terkena. Khusus untuk kanak-kanak, homeopati adalah pendekatan rawatan yang baik sekiranya penyebabnya diperjelaskan dan tidak perlu campur tangan. Rawatan harus dilakukan oleh doktor yang berpengalaman atau pengamal alternatif.

Dalam perundingan awal, doktor akan bertanya mengenai watak tinnitus, gejala yang menyertainya dan sejarah penyakitnya. Dengan pengetahuan ini dia dapat memilih ubat yang sesuai.

  • Sekiranya timbul tinnitus, dia menggunakan Apis D6 (racun lebah yang sangat dicairkan)
  • Sekiranya terdapat bunyi ketukan Petroleum Rectificatum
  • Nux Vomica telah terbukti berkesan apabila bunyi di telinga bervariasi dalam intensiti dan meningkat di bawah tekanan
  • Sekiranya trauma pendengaran dan kebisingan terganggu, Arnica dapat membantu menyembuhkan kemungkinan pembengkakan