Tekanan tanpa sebab | Tekanan - Adakah anda juga terpengaruh dengannya?

Tekanan tanpa sebab

Sekiranya pesakit mengadu stres tanpa alasan yang jelas, korteks adrenal harus selalu dianggap sebagai pencetus kemungkinan gejala stres. Seperti yang telah ditunjukkan, korteks adrenal menghasilkan hormon yang dilepaskan dalam jumlah yang meningkat dalam situasi tekanan. Oleh itu, jika korteks adrenal dipengaruhi oleh gangguan fungsi yang berkaitan dengan penyakit, kemungkinan peningkatannya hormon dilepaskan atau hormon kortisol, yang menyebabkan maklum balas negatif untuk pembebasan adrenalin, norepinephrine and dopamin (iaitu ketika badan menentukan bahawa jumlah ini mencukupi hormon hadir, ia menghantar kortisol untuk menghentikan pembebasan hormon.

Oleh itu, kortisol adalah sejenis pengatur tekanan). Sekiranya terdapat masalah dalam sistem ini, ini boleh menyebabkan gejala stres, yang biasanya terjadi tanpa sebab yang jelas. Kemungkinan lain adalah bahawa orang yang terkena sudah lama hidup dengan tekanan.

Biasanya, tekanan kekal berlaku dalam 3 fasa:

  1. Pada fasa awal kita masih sangat cekap dalam keadaan tertekan dan badan berfungsi dengan laju.
  2. Fasa seterusnya adalah sejenis fasa penyesuaian di mana badan sudah terbiasa dengan tekanan berterusan dan amaran berterusan. Situasi yang tertekan, mungkin tidak lagi dirasakan oleh badan seperti itu.
  3. Pada fasa ketiga terdapat keletihan yang teruk dan banyak gejala tekanan boleh berlaku secara serentak. Bagi mereka yang terjejas, mungkin keadaan stres sebenarnya sudah lama dan sebenarnya tidak ada sebab untuk tekanan pada masa ini.

Ujian Tekanan

Ujian Tekanan dikembangkan oleh dua doktor dari University of Mainz untuk menguji tahap tekanan individu setiap orang sebagai sebahagian daripada pemeriksaan perubatan pencegahan. Ujian ini terdiri daripada serangkaian soalan di mana pesakit menambah diagnosis perubatan doktor melalui penilaian dan penilaian kendiri. Ujian ini secara amnya dibahagikan kepada tiga bahagian.

Berdasarkan hasilnya, doktor kemudian dapat membuat diagnosis akhir dan mengambil tindakan yang sewajarnya jika perlu.

  1. Bahagian pertama membincangkan potensi faktor tekanan atau membebankan. Doktor mengemukakan soalan seperti “Adakah anda mempunyai perasaan bahawa anda dapat mengatasi beban kerja anda dengan baik?
  2. Bahagian kedua membincangkan mengenai akibat tekanan. Doktor bertanya, misalnya, adakah orang yang terkena itu merasa terkehadapan dalam kehidupan seharian mereka.
  3. Bahagian ketiga ujian berkenaan dengan bagaimana orang yang berkenaan bertindak balas dan menangani tekanan walaupun dalam keadaan tertekan.