Stretch Reflex: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Refleks regangan merujuk kepada refleks intrinsik di mana regangan otot mengakibatkan pengecutan otot untuk mengekalkan atau mengubah panjang otot. Peregangan refleks dibina di atas busur refleks monosynaptik dan diukur oleh gelendong otot, yang melindungi otot daripada peregangan berlebihan. Seorang profesional perubatan menguji regangan regangan menggunakan refleks tendon patellar, yang pada gilirannya juga merupakan refleks intrinsik yang dipicu oleh pukulan cahaya ke tendon patellar, yang mengakibatkan pengecutan otot-otot hamstring extensor, yang seterusnya menghasilkan perpanjangan sendi lutut. Regangan regangan kemudian berlaku sejurus selepas pukulan, menyebabkan bahagian bawah kaki untuk maju.

Apakah refleks regangan?

Refleks regangan adalah refleks intrinsik di mana regangan otot menyebabkannya menguncup. The otak menerima semua maklumat mengenai kedudukan, pergerakan dan postur badan melalui proprioceptor. Ini terletak di tendon, sendi, otot dan ligamen dan bertindak balas masing-masing regangan, ubah bentuk dan tekanan. Dengan cara ini, isyarat dihantar bahawa membawa kepada keputusan untuk menukar kedudukan badan dengan pantas sekiranya perlu. The otak kemudian menghantar penghantaran dan arahan yang sesuai kembali ke otot dan gelung maklum balas ditutup. Dengan cara ini, semua kedudukan otot diubah, diperbetulkan dan disesuaikan. Ini berlaku terutamanya pada gelendong otot. Mereka terletak di otot rangka dan terdiri daripada serat otot. Ini seterusnya dikelilingi oleh serat saraf halus yang mendaftarkan perubahan panjang dengan meregangkan. Untuk dapat meregangkan kaki, yang quadriceps otot femoris, otot rangka yang terdiri daripada empat kepala otot di paha, digunakan.

Fungsi dan tugas

Pertama sekali, refleks regangan berfungsi untuk membolehkan seseorang berjalan dan bergerak tegak. Kedua, ia bertanggungjawab untuk kedudukan anggota badan yang betul, yang mesti kembali ke posisi awal yang diperlukan semasa pergerakan motor sasaran. Keadaan regangan otot dapat dipengaruhi dalam proses ini. Ini berlaku melalui pengecutan, yang memainkan peranan penting dalam urutan pergerakan yang dikendalikan secara aktif. Sementara itu, proprioceptors di sendi dan otot menyampaikan maklumat mengenai kedudukan, postur dan pergerakan badan. Dengan cara ini, ada kemungkinan bahawa walaupun otot berubah, rangsangan regangan berlaku dan gelendong otot memastikan bahawa gangguan dalam urutan pergerakan dapat diperbaiki dengan segera. Ini boleh berlaku, misalnya, ketika memutar anda buku lali. Pada otot rangka, organ tendon Golgi terletak tidak selari dengan serat otot, seperti halnya spindle otot, tetapi satu di belakang yang lain. Serat mekanosensitif terletak pada tisu penghubung sendi dan juga memberikan maklumat yang bertindak balas terhadap perubahan arah, halaju, dan sudut. Semasa refleks regangan, pengujaan dihantar melalui gentian ke saraf tunjang, di mana maklumat itu dinilai secara serentak. Dari sana, ia dihantar ke alpha-motoneuron, yang membawa kepada pengecutan otot di mana spindle otot berada. Lebih tepatnya, transmisi ini segera dijawab dengan refleks, bahkan sebelum pelatih menghantar maklumat lebih lanjut ke otak. Pada masa yang sama, serat gelendong otot disambungkan ke otot yang menguncup. Ini dilakukan melalui interneuron yang menghalang. Sebaik sahaja regangan dan ketegangan otot menjadi kuat, ia dapat dikurangkan lagi melalui organ tendon dan serat deria mereka. Organ Tendon dihubungkan melalui alphone motoneuron dan interneuron. Refleks yang beroperasi di atasnya disebut monosynaptic dalam transmisi pengujaan. Dalam refleks regangan monosynaptik, peregangan gentian otot didaftarkan oleh spindle otot dan an potensi tindakan dipicu pada serat saraf, yang disebarkan ke saraf tunjang. Ini mengakibatkan peningkatan aktiviti alfa-motoneuron dan pengecutan otot. Dalam konteks ini, organ tendon Golgi berfungsi sebagai meter ketegangan. Oleh itu, rangsangan pada dasarnya ditanggapi dengan cepat. Semakin kurang serat otot motoneuron alpha diinervasi, semakin baik pergerakannya diselaraskan. Ini adalah kes, misalnya, di jari atau otot mata.

Penyakit dan gangguan

Refleks patellar sebagai regangan regangan dilakukan oleh doktor pada pesakit yang duduk menggunakan tukul refleks kecil. Pesakit melintang satu secara longgar kaki berbanding yang lain semasa hembusan cahaya diterapkan di bawah lutut pada tendon patellar. Kaki kemudian berayun ke atas sebagai tendon dan kawasan kantung inti serat otot diregangkan. Regangan dinamik dihantar secara monosinaptik ke motoneuron alpha melalui aferen Ia dan penguncupan bermula sejurus selepas regangan. Ini membolehkan doktor memeriksa seberapa kuat refleks intrinsik berlaku dan keadaan otot dan saraf. Refleks dipicu beberapa kali, kaki yang lain juga diuji dan akhirnya tindak balas refleks dibandingkan. Sekiranya refleks terlalu lemah, doktor menggunakan cengkaman tangan Jendrassik yang disebut. Ini melibatkan pesakit membengkokkan lengannya di hadapan badan atasnya dan menggenggam tangannya. Doktor meminta untuk menarik tangan dengan kuat dan menahan kedudukan semasa refleks diuji pada kaki. Tindak balas refleks yang lemah mungkin menunjukkan neuropati. Ini merujuk kepada penyakit periferal saraf yang tidak trauma pada asalnya. Kerosakan boleh berlaku pada single saraf atau diedarkan beberapa. Penyakit ini kemudian dibezakan menjadi mono- atau polyneuropathy. Tindak balas refleks yang meningkat mungkin merupakan tanda saluran piramidal, yang bermaksud gejala neurologi yang disebabkan oleh kerosakan pada saluran piramidal dan membawa hingga tidak normal refleks. Sekiranya tidak berlaku refleks sama sekali, terdapat herniasi cakera lumbal atau kecederaan saraf periferal.