Regangkan otot belakang dengan senaman tertentu | Bagaimana saya boleh menguatkan otot belakang?

Regangkan otot belakang dengan senaman tertentu

Sekiranya otot tidak diregangkan secukupnya kerana kurang pergerakan, otot memendek dan "melekat". Ini bukan sahaja boleh menyebabkan ketegangan dan kesakitan, tetapi setelah jangka waktu tertentu, ia juga dapat membatasi pergerakan. Masalah ini dapat diatasi dengan regangan.

By regangan, otot-otot memperoleh kembali kemungkinan pergerakannya. Otot-otot yang sesak lebih baik dibekalkan darah dan boleh pulih. Oleh itu regangan adalah asas untuk membebaskan otot belakang dari ketegangan atau kesakitan dan memastikan mereka fleksibel.

Ia tidak hanya harus dilakukan sebelum dan sesudah usaha, tetapi juga di antaranya. Semasa pelaksanaan adalah penting bahawa peregangan dilakukan dengan perlahan. Sekiranya ini tidak dilakukan, otot-otot akan berkontraksi kerana tarikan tersentak dan bukannya menjadi panjang dan lembut.

Setiap regangan harus dipegang sekurang-kurangnya 15-20 saat. Latihan berikut bagus untuk meregangkan otot belakang. Anda berbohong pada anda perut.

Siku dibengkokkan dan tangan diletakkan pada paras ketiak. Lengan bawah terletak di atas tikar. Sekarang perlu mengangkat bahagian atas badan dan kepala ke atas, vertebra oleh vertebra, hingga dada dinaikkan. Lengan tetap pasif dan tidak boleh membantu.

Seseorang hanya boleh datang sejauh yang selesa. Latihan peregangan kedua berjalan seperti berikut: Duduk di pinggir depan kerusi. Kaki diletakkan selebar pinggul.

Lutut dibengkokkan sekitar 90 darjah. Sekarang bahagian atas badan mesti digulung perlahan-lahan ke depan sehingga terletak di paha. The kepala mengikuti pergerakan dan menggantung secara longgar.

Lengan tergantung di sisi. Kekal maksimum selama sekurang-kurangnya 5 nafas. Kemudian gulung vertebra secara vertebra.

Bagaimana otot belakang boleh dilonggarkan?

Dalam 80% kes di mana pesakit mengadu punggung kesakitan, tidak ada sebab yang tepat untuk pengaduan tersebut. Selalunya ketegangan atau apa yang disebut "macet fasciae" harus dipersalahkan. Dalam perubatan, fascia adalah tisu penghubung yang terdiri terutamanya dari kolagen, air, gula dan protein.

Fascia menyelubungi organ, otot, tulang, ligamen dan tendon dan memberi mereka bentuk dan sokongan. Mereka meregangkan ke seluruh badan dan memberikan kestabilan, keanjalan dan pergerakan yang lancar. Kekurangan pergerakan atau pemuatan yang salah boleh menjadikan fasia ini kaku dan tidak bergerak.

Dalam bahasa sehari-hari, dikatakan bahawa fasciae melekat bersama. Mereka kemudian menjadi tegas dan miskin darah peredaran darah dan dengan itu kekurangan bekalan nutrien. Akibat kekurangan tenaga dan pengerasan, rasa sakit berlaku pada titik-titik ini.

Pada tahap ringan, fasciae dapat melonggarkan dan hilang sendiri melalui pergerakan. Namun, jika pengerasan otot punggung telah berjalan, ini mesti dilonggarkan dengan urutan yang disasarkan. The urut untuk melonggarkan otot dan fasciae berbeza dengan minyak klasik atau kelonggaran urut, yang digunakan untuk bersantai.

Ahli terapi manual atau tukang urut merasakan ketegangan otot yang tegang dan yang disebut myogeloses (simpul otot) dan melonggarkan titik pencetus ini dengan menggunakan rangsangan tarikan dan tekanan yang disasarkan. Manual menggosok, membelai, menguli dan berjalan merangsang darah peredaran darah dan dapat melepaskan ketegangan. Walaupun urut melegakan atau menghilangkan keluhan, penyebabnya tetap tidak dapat dirawat. Latihan aktif otot belakang adalah penting.