Senaman regangan | Latihan untuk penyakit Osgood Schlatter

Latihan regangan

Peregangan senaman sangat penting dalam penyakit Osgood Schlatter untuk mengurangkan ketegangan pada tendon penyisipan femoral quadriceps di tibia. Beberapa latihan seperti quadriceps regangan dalam kedudukan berdiri, lateral dan terlentang dengan mudah dapat dilakukan di rumah dan oleh itu telah dijelaskan dalam perenggan di atas: Selain itu, manual, pasif senaman regangan boleh juga dilakukan. Lebih banyak maklumat mengenai regangan latihan boleh didapati di sini: Latihan Peregangan Peregangan dalam Kedudukan Berbaring Untuk ini, pesakit terletak pada posisi terlentang di atas sokongan, sehingga ia berada kaki untuk diregangkan digantung dari sokongan pada kedudukan yang terlalu tinggi (sebaiknya sofa terapi, tempat tidur atau meja di rumah) Kaki yang sihat digenggam di bahagian belakang paha dan menarik ke arah dada.

. kaki di bahagian yang terkena kini ditekan secara aktif ke dalam sokongan, pasangan dapat memperbaiki kaki bawah dan perlahan-lahan tekan ke peregangan (tumit ke arah punggung). Regangan harus dirasakan di seluruh bahagian depan paha dan pangkal paha. Penarikan lembut hingga sederhana harus diperhatikan, kesakitan tidak boleh berlaku.

Latihan boleh berubah-ubah jika ada masalah dengan posisi pelvis. Dalam kes ini, lebih banyak penekanan diberikan pada menekan paha ke dalam pad. Sekiranya perlu, paha juga boleh digantung di overhang dan ditekan sedikit ke peregangan oleh pasangan atau ahli terapi. Kedudukan ini dapat dipegang sebagai posisi regangan sehingga 2 minit. Sebagai alternatif, latihan boleh dilakukan 2-3 kali selama 30 saat.

Latihan pada peralatan

. theraband adalah alat bantu bergerak yang baik untuk latihan melawan penyakit Osgood Schlatter kerana di jalan raya atau di rumah. Terdapat satu latihan untuk kaki curl dan satu untuk pemanjangan kaki. 1) Melatih keriting kaki Untuk melatih keriting kaki, theraband boleh dipasang pada tiang (kaki meja atau yang serupa) di hadapan pesakit, mewujudkan gelung di mana pesakit boleh meletakkan kakinya.

Pesakit duduk di atas bangku atau meja sehingga dia dapat menarik kakinya dari tempat duduk dan di bawah tepi meja. Dia kini membengkokkan lututnya melawan rintangan tali. Ketegangan mesti dirasakan di bahagian belakang paha.

2) Melatih pemanjangan kaki Latihan untuk memanjangkan kaki dilakukan secara serupa ke arah lain. Pita dipasang di belakang pesakit dan dia meregangkan kaki di gelung ke hadapan melawan rintangan band. Latihan boleh dilakukan dalam 3-4 set dengan lebih kurang. 15 pengulangan. Terdapat sebilangan besar variasi latihan alternatif yang dapat disesuaikan dengan keperluan individu pesakit.