Peregangan / mengapa, bagaimana rupa seperti ini dalam praktik? | Fisioterapi untuk pemampatan akar saraf di tulang belakang serviks

Peregangan / mengapa, bagaimana rupa seperti ini dalam praktik?

Untuk alasan yang sama seperti pengukuhan, seimbang regangan program harus dimasukkan dalam terapi akar saraf pemampatan tulang belakang serviks. Otot yang dipendekkan dapat mempengaruhi postur tulang belakang serviks dan dengan demikian mendorong pemuatan yang tidak betul, yang sering menjadi penyebab cakera tergelincir dan dengan demikian memampatkan akar saraf. Penting untuk meregangkan otot-otot ini.

Ahli terapi boleh menggunakan pasif regangan teknik memanjangkan otot yang sesuai. Untuk melakukan ini, dia membimbing pesakit kepala ke dalam regangan kedudukan dan menahannya di sana semasa pesakit melepaskannya sekerap mungkin. Pada masa yang sama, teknik peregangan manual seperti regangan melintang atau geseran dapat digunakan, yang secara tempatan menyokong peregangan tisu.

Fokus terapi adalah pada pesakit. Untuk mencapai peningkatan yang berterusan dalam peregangan otot, pesakit mesti melakukan aktif senaman regangan secara mandiri dan kerap di rumah walaupun selepas terapi. Latihan diajarkan kepada pesakit semasa terapi dan dikendalikan sehingga tidak ada kesalahan yang dilakukan dalam latihan diri.

latihan

Terdapat banyak latihan untuk menghilangkan rasa tidak selesa akar saraf mampatan dan untuk melepaskan tekanan dari saraf yang sesuai. Berikut adalah beberapa latihan untuk akar saraf mampatan pada tulang belakang serviks yang dijelaskan. Latihan mana yang sesuai untuk anda secara peribadi bergantung kepada penyebab penyakit.

Oleh itu, lebih baik bercakap dengan ahli fisioterapi yang berpengalaman terlebih dahulu. 1. meregangkan dan melonggarkan otot Duduk tegak dan tegak di atas kerusi. Lintas tangan anda di belakang anda kepala dan bawa dagu ke arah tulang dada, melihat ke bawah.

Sekarang tekan sedikit dengan tangan anda dan cuba bawa anda kepala kembali ke kedudukan tegak melawan rintangan. Ulangi latihan beberapa kali. 2. pengukuhan dan kestabilan Duduk tegak dan tegak di atas kerusi.

Sekarang salurkan tangan anda di hadapan kepala sehingga siku anda menghala ke hadapan. Kemudian tekankan tekanan ringan di kepala dengan tangan anda. Ini mesti dari atas ke bawah.

Pegang kepala anda supaya tidak berubah. Tahan selama 10 saat, kemudian berhenti sebentar. 3-5 pengulangan.

3. mobiliti Berdiri atau duduk tegak dan tegak. Sekarang putar kepala ke arah bahu kiri anda, sehingga anda hidung menunjuk ke arah bahu anda. Sekarang gerakkan kepala dengan perlahan dan terkawal ke hadapan menuju sternum dan dari sana ke bahu kanan.

Sesampai di sana, gerakkan kepala kembali ke kedudukan permulaan. Ulangi ini 3-5 kali. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel berikut:

  • Saraf mencubit di tulang belakang serviks
  • Latihan sindrom tulang belakang serviks
  • Latihan mobiliti tulang belakang serviks
  • Apakah kaedah terbaik untuk meregangkan tulang belakang serviks?