Strok: Bolehkah Fisioterapi Membantu?

A strok adalah gangguan peredaran darah di bahagian otak. Akibatnya, kawasan yang berlainan di otak tidak lagi dibekalkan dengan oksigen dan nutrien dengan secukupnya. Akibatnya menampakkan diri dalam kemerosotan teruk, yang bergantung pada sejauh mana dan lokasi otak kerosakan. Selepas jantung penyakit dan kanser, strok adalah penyebab kematian ketiga yang paling kerap dan penyebab kecacatan jangka panjang yang paling kerap berlaku di Jerman. Istilah lain adalah penghinaan apoplex atau serebrovaskular.

Latihan berjalan

Selepas a strok, kemampuan untuk berjalan sangat terganggu atau tidak mungkin dilakukan pada dua dari tiga pesakit, jadi mereka harus belajar berjalan dari awal. Khususnya, pesakit dengan hemiplegia atau ekstensor spastik dengan kecenderungan untuk bermain kaki mengalami kesukaran untuk berjalan. Sebelum latihan berjalan dengan cara berjalan yang betul dapat dimulakan, keperluan asas seperti kawalan postur yang baik dan seimbang, kawalan motor dan kekuatan otot yang mencukupi di bahagian bawah kaki mesti dilatih.

Latihan yang sesuai harus dimulakan seawal mungkin, sebaiknya dalam 3-30 hari pertama selepas strok. Kemudian, sekurang-kurangnya 15-30 minit latihan berjalan mesti dilakukan setiap hari. Di banyak kemudahan pemulihan, latihan kiprah disokong secara robotik.

Ia membolehkan pesakit berolahraga dengan sokongan tali pinggang dan penurunan berat badan. Kelebihannya ialah pesakit boleh mula berjalan pada peringkat awal dan dapat melakukan fasa berjalan dengan betul dengan pemindahan berat badan yang betul. Sebagai alternatif, latihan kiprah juga boleh dilakukan antara a bar, di atas berlari pelatih atau dengan dua orang untuk mendapatkan keselamatan. Sebagai tambahan kepada latihan kiprah praktik, apa yang disebut "Praktik Mental" harus dilakukan: Pesakit membayangkan pergerakan individu berjalan secara murni secara kognitif. Kajian membuktikan bahawa khayalan ini hanya di otak mengaktifkan kawasan otak yang sesuai dan mempunyai kesan positif pada berjalan sebenarnya.

Gejala

. simptom strok bergantung pada lokasi dan jarak kapal oklusi. Sebagai contoh, jika strok berlaku di lobus frontal otak, perubahan keperibadian dapat terjadi selain gangguan konsentrasi dan gangguan dalam pengendalian motor. Sekiranya, sebaliknya, cerebellum terkena strok, orang yang terkena mengalami kesukaran seimbang and penyelarasan.

Sekiranya batang otak dipengaruhi oleh strok, stroknya sangat mengancam nyawa. Ini kerana batang otak mengatur jantung kadar dan bernafas kadar. Contoh-contoh ini bertujuan untuk menggambarkan bahawa setiap strok mempunyai simptom yang berbeza.

Walau bagaimanapun, gejala yang paling biasa adalah seperti berikut: Paresis (kelumpuhan), gangguan kepekaan, seimbang gangguan, afasia (gangguan pemahaman pertuturan dan pembentukan kata), apraxia (kesukaran melakukan pergerakan dan tindakan tertentu), memori gangguan, ataksia (gangguan gaya berjalan) dan gangguan penglihatan. Perbezaan kasar dibuat sama ada stroke berlaku di hemisfera kiri (= hemisfera dominan) atau di hemisfera kanan (hemisfera tidak dominan). Perbezaan ini penting kerana simptom selalu berlaku pada sisi kontralateral (= bertentangan) dengan strok.

Sekiranya strok berlaku di hemisfera kiri, pesakit lumpuh di sebelah kanan. Pesakit yang mengalami strok di hemisfera kiri otak sering menderita hemiplegia, afasia (gangguan pertuturan), hemianopsia (gangguan penglihatan dengan kehilangan medan visual hemiplegik) dan proses maklumat yang perlahan. Sebagai tambahan, penurunan toleransi terhadap kekecewaan dan kecenderungan kompulsif sering berlaku. Sekiranya, sebaliknya, strok dilokalisasikan di hemisfera otak kanan, selain hemiplegia, pengabaian (pengabaian setengah bilik atau badan), memori gangguan, masalah tumpuan dan ketidakstabilan emosi sering berlaku.

  • Gejala strok
  • Fisioterapi menurut Bobath
  • Latihan koordinasi dan keseimbangan fisioterapi