Latihan strok

stroke adalah salah satu penyakit yang paling biasa dalam bidang perubatan dalaman dan neurologi dan semakin banyak dijumpai pada pesakit tua. Walau bagaimanapun, orang yang lebih muda seperti kanak-kanak atau remaja juga boleh menderita a strok kerana kemalangan atau kongenital darah gangguan. Fisioterapi digunakan dalam pemulihan strok pesakit dan membina semula fungsi sistem muskuloskeletal yang tidak mencukupi.

Dalam kebanyakan kes, sistem muskuloskeletal dipengaruhi oleh strok dan boleh menghalang pesakit dalam kebebasan mereka. Bergantung pada tahap keparahan, ekstremiti individu atau keseluruhan separuh badan boleh terjejas. Dalam fisioterapi, misalnya, fizikal pesakit keadaan dinilai dan terapi dirancang berdasarkan ini. Semakin awal terapi bermula, semakin baik penambahbaikannya. Maklumat lengkap mengenai topik ini boleh didapati dalam artikel:

  • stroke
  • Gejala strok

Latihan untuk di rumah

Berikut ini, latihan disenaraikan untuk pesakit yang dapat melakukan senaman secara bebas. Penting untuk melakukan senaman secara berkala. Ini harus berdasarkan aktiviti harian pesakit secara individu.

Oleh itu, latihan disenaraikan di sini yang melatih aktiviti khas (misalnya berjalan kaki). Latihan dilakukan secara langsung dalam aktiviti. 1) Berjalan Aktiviti pertama yang diamalkan ialah berjalan kaki.

Sekiranya anda memerlukan alat bantu berjalan (misalnya rollator), gunakannya. Jika tidak, berjalan tanpa pertolongan dan berjalan jauh. Pastikan tidak ada bahaya tersandung dalam perjalanan.

Mula berjalan dan tarik kaki anda ke bahagian atas badan anda. Lengan anda mengikut rentak kaki dan bergerak ke hadapan dengan tangan anda. Dengan cara ini anda tidak berjalan santai, tetapi berarak.

Kelajuan berjalan bergantung pada perasaan selamat anda. Kelajuan tidak penting di sini dan lebih banyak perhatian diberikan untuk menarik kaki anda ke atas. Ini melatih otot kaki, yang penting untuk berjalan.

Tempoh latihan bergantung pada bagaimana perasaan anda. Sentiasa catat jumlah masa yang anda jalani dan tambah dalam beberapa minggu ke depan. Sentiasa sertakan rehat untuk bermula sekali lagi.

3) Baki latihan Untuk menguatkan otot-otot batang badan, anda boleh menggunakan kusyen udara atau bola Pezzi. Selain kekuatan, anda juga akan berlatih mengimbangi. Sekiranya anda mempunyai terlalu banyak mengimbangi masalah, duduk di kerusi biasa.

Kekal duduk tegak. The leher memanjang, bahu menunjuk ke belakang dan dada bergerak ke hadapan seperti dalam a meditasi postur badan. Pastikan perut anda tegang dan pegang posisi ini lagi mengikut perasaan anda dan kemudian lengkapkan jangka masa latihan.

Adakah anda mencari lebih banyak latihan keseimbangan? 3) Latihan keseimbangan Untuk menguatkan otot-otot batang badan, anda boleh menggunakan kusyen udara atau bola Pezzi. Selain kekuatan, anda juga akan berlatih keseimbangan.

Sekiranya anda terlalu banyak masalah keseimbangan, duduk di kerusi biasa. Kekal duduk tegak. The leher memanjang, bahu menunjuk ke belakang dan dada bergerak ke hadapan seperti dalam a meditasi postur badan. Pastikan perut anda tegang dan pegang posisi ini lagi mengikut perasaan anda dan kemudian lengkapkan jangka masa latihan. Adakah anda mencari lebih banyak latihan keseimbangan?