Gejala strok

Dengan peningkatan penyakit kardiovaskular, risiko strok juga sedang meningkat. Pelbagai faktor risiko seperti usia, rokok or tekanan darah tinggi menyebelahi ini. Walaupun strok berlaku lebih kerap pada orang tua, mereka juga boleh berlaku pada orang dewasa muda atau kanak-kanak. Teks berikut menerangkan bagaimana strok berlaku, bagaimana ia dikenali dan pentingnya pencegahan. Maklumat lengkap mengenai topik ini boleh didapati di halaman ini: Stroke

Gejala

Gejala bergantung pada kawasan yang terjejas di otak. Keterukan penyakit ini juga bergantung kepada kerosakannya.

 • Gejala biasa adalah lumpuh, yang mula-mula menjadi lembik dan kemudian spastik.

  Ini boleh mempengaruhi bahagian kaki individu atau keseluruhan separuh badan. Pesakit kehilangan kawalan ke atas anggota badan yang lumpuh.

 • Parestesi seperti kesemutan atau mati rasa adalah khas untuk a strok.
 • Ia juga boleh menyebabkan mengimbangi and penyelarasan gangguan.
 • Walau apa pun, persepsi deria boleh merosot.
 • Gejala lain selalunya kesukaran untuk bercakap. Pesakit sama ada tidak dapat mengucapkan kata-kata khayalan kerana alat vokal tidak mencukupi atau terdapat masalah dalam proses berfikir. Dalam kes ini, pesakit tidak dapat mengingati kata-kata dan oleh itu bercakap tanpa makna dan membingungkan. Oleh itu, penting dalam terapi untuk mengenali jenis gangguan pertuturan, kerana ia mesti diperlakukan secara berbeza.
 • Kesabaran juga dapat ditambahkan pada masalah berfikir.
 • Walau apa pun, penglihatan mungkin terhad dan ada juga risiko buta.

Petunjuk

Seperti yang telah dijelaskan, a strok adalah kekurangan bekalan kawasan otak. Ini boleh membawa kesan besar kepada pesakit dan juga boleh membahayakan nyawa. Semakin lama kawasan di otak tidak dibekalkan dengan darah, semakin banyak sel mati di otak.

Atas sebab ini adalah penting untuk mengetahui dan mentafsirkan tanda-tanda pertama. Sekiranya tanda-tanda pertama muncul pada seseorang, doktor kecemasan harus segera dihubungi dan secepat mungkin. Tiga tipikal tanda-tanda strok boleh dinamakan, yang juga boleh diuji di laman web.

Sebagai tambahan kepada gejala yang mencolok ini, tanda-tanda yang lebih ringan juga boleh menjadi penyebab strok. Ini termasuk serangan iskemia translasi (TIA) seperti Perkara yang rumit mengenai serangan ini ialah pesakit mungkin tidak menganggapnya serius dan tidak berjumpa doktor. Sekatan sementara ini disebabkan oleh trombus di otak, yang, bagaimanapun, tidak menutup kapal sepenuhnya, tetapi berhijrah ke kawasan otak yang lain.

Ini meningkatkan risiko strok, yang mesti dirawat dengan segera. Oleh itu, sangat penting untuk berjumpa doktor pada sebarang tanda-tanda strok.

 • Masalah penglihatan sementara
 • Gejala lumpuh, yang hilang setelah beberapa jam
 1. Gejala pertama adalah bahasa yang tidak bersih atau masalah dengan pembentukan pertuturan.

  Ini dapat diuji untuk melihat apakah orang itu dapat mengulangi ayat. Bukan pengucapan itu sendiri yang relevan, tetapi pengulangan ayat yang diberikan.

 2. Selanjutnya, lumpuh separuh bahagian muka boleh berlaku. Di sini orang itu mesti menunjukkan giginya.

  Sekiranya sudut mulut tidak menonjol, itu adalah tanda kelumpuhan wajah.

 3. Ujian ketiga memeriksa kelumpuhan ekstremiti. Untuk melakukan ini, orang tersebut harus meregangkan kedua-dua lengan ke depan dan memastikan bahawa tapak tangan menunjuk ke atas. Sekiranya satu lengan jatuh ke bawah, ini menunjukkan kekurangan kekuatan dan kelumpuhan pada lengan.