Unit Strok: Pakar Strok

Apakah unit strok?

Istilah "unit strok" berasal dari perkataan Amerika untuk "unit strok" atau "wad strok". Ia dianggap sebagai pusat organisasi untuk penjagaan komprehensif pesakit strok.

Di sini, mereka menerima rawatan yang sangat disasarkan dan antara disiplin daripada pasukan pelbagai pakar seperti pakar neurologi, pakar kardiologi, pakar bedah saraf, pakar bedah vaskular dan radiologi (pakar X-ray). Mereka bekerjasama rapat dan mencipta konsep rawatan individu untuk menyediakan pesakit dengan penjagaan yang terbaik. Ini meningkatkan peluang pesakit untuk terselamat daripada strok dan tidak mengalami sebarang kerosakan kekal sekitar 25 peratus.

Unit lejang mudah alih (STEMO)

Unit strok kini bukan sahaja terdapat di pelbagai hospital. Di Berlin, sebagai contoh, ia juga boleh didapati sebagai unit mudah alih. Unit strok mudah alih ini (STRoke Einsatz-MObile = STEMO) adalah ambulans yang dilengkapi khas yang boleh sampai ke lokasi kecemasan dengan cepat. Ini membolehkan kakitangan perubatan terlatih khas untuk segera memulakan langkah-langkah awal yang diperlukan.

Apa yang berlaku dalam unit strok?

Selepas strok, adalah penting untuk prognosis bahawa pesakit dimasukkan ke unit strok secepat mungkin. Doktor di sana segera memulakan semua pemeriksaan dan langkah rawatan yang diperlukan. Ini termasuk, sebagai contoh

  • Mengambil sejarah perubatan pesakit (anamnesis)
  • Pemeriksaan neurologi
  • Pemantauan intensif parameter asas seperti tekanan darah, nadi, suhu dan pernafasan
  • Pengukuran nilai darah dan ECG
  • Tomografi komputer (CT) kepala
  • Pemantauan keadaan neurologi dan kewaspadaan (berjaga-jaga)
  • Pemantauan keseimbangan air dan pemakanan
  • Diagnosis gangguan menelan
  • Pemantauan dan rawatan kudis tekanan

Di samping itu, doktor di unit strok segera memulakan terapi akut: bergantung kepada keperluan, pesakit menerima, sebagai contoh, antipiretik, antibiotik, oksigen dan infusi. Jika perlu, mereka juga memulakan langkah pemulihan seperti fisioterapi, terapi pekerjaan atau terapi pertuturan secepat mungkin.

Sebagai peraturan, pesakit strok kekal dalam unit strok selama tiga hingga lima hari. Selepas itu, doktor biasanya memindahkan mereka ke wad lain (wad neurologi atau wad am) atau merujuk terus ke fasiliti pemulihan.

Meterai kelulusan: Unit Strok

Kriteria ini memerlukan, sebagai contoh, pakar tertentu seperti pakar neurologi, pakar kardiologi atau pakar bedah saraf sentiasa ada atau tersedia dalam unit strok. Bilangan kakitangan kejururawatan tertentu setiap katil juga ditetapkan. Unit ini juga mesti mempunyai bilangan katil dan peralatan tertentu. Pematuhan kepada kriteria kualiti ini memastikan pesakit strok menerima penjagaan terbaik dalam unit strok.