Tiub Fallopian: Struktur, Fungsi & Penyakit

. tiub fallopio (atau tuba uterina, jarang oviduct) adalah antara ciri seksual sekunder wanita yang tidak dapat dilihat pada manusia. The tiub fallopio adalah tempat persenyawaan telur berlaku. The tiub fallopio biarkan telur yang disenyawakan diangkut lebih jauh ke dalam uterus.

Apakah tiub fallopio?

Anatomi organ pembiakan dan seksual wanita jelas menunjukkan tiub fallopio dan ovari. Tiub fallopio, bersama dengan uterus, faraj dan ovari, adalah sebahagian daripada ciri seksual sekunder wanita. Tiub fallopio terletak di dalam badan. Mereka menerima matang telur daripada ovari, memberi ruang untuk persenyawaan - jika sperma hadir - dan kemudian pastikan pengangkutan seterusnya embrio (atau zigot) ke uterus. Tiub fallopio pertama kali disebut pada sekitar 300 SM oleh sarjana Herophilus dari Chalcedon, dan penerangan yang tepat diberikan oleh Gabriele Falloppio pada abad ke-16.

Anatomi dan struktur

Tiub fallopio pada manusia panjangnya kira-kira 10 hingga 15 cm dan menyerupai bentuk tiub. Hujung tiub fallopio berbentuk corong. Pinggiran (fimbriae) sepanjang 1 hingga 2 cm tergantung dari corong dan mengelilingi ovari pada waktu ovulasi. Dengan bantuan pinggiran, tiub fallopio menerima telur yang melompat keluar dari folikel Graafian. Di hujung yang lain, tiub fallopio terbuka ke rahim. Tiub fallopio menurun pada lilitan di bawahnya. Membenarkan pengecutan, tiub fallopio juga dilapisi oleh lapisan otot. Di dalam tiub fallopio terdapat otot licin dan juga selaput lendir yang berubah semasa kitaran. The mukosa terdiri daripada sel-sel yang mengandungi cilium dan sel-sel sekrotik. Sel-sel yang mengandungi cilium memastikan bahawa sel telur atau zigot mencapai rahim dan dapat menanam di sana melalui pergerakan berirama mereka ke arah rahim. Sel-sel sekrotik menyediakan pembentukan rembesan, yang bertanggungjawab untuk memastikan bahawa kedua-dua oosit dan sperma cari keadaan optimum pada tiub fallopio. Nisbah sel-sel yang mengandungi cilium dan sekrotik sangat berbeza bergantung pada hari kitaran. Selepas bermulanya menopaus, nisbah berubah secara kekal; sel sekrotik dan sel ciliated menurun dengan cepat secara keseluruhan.

Fungsi dan tugas

Setelah folikel matang di ovari, fimbriae mengelilingi ovari. Untuk melakukan ini, mereka meluruskan dan membuat pergerakan berirama. Tiub fallopio mula menguncup. Setelah folikel mengeluarkan telur matang dan fimbriae menyerapnya, pengecutan berhenti. Setelah telur matang tiba di tiub fallopio, sel-sel yang mengandungi cilium mula bergerak ke arah rahim. Ini menyebabkan pengangkutan telur, yang tidak dapat bergerak dengan sendirinya, ke arah rahim. Otot tambahan pengecutan tiub fallopio mempercepat pengangkutan seterusnya. Sebiji telur mampu disenyawakan sehingga kira-kira 12 jam selepasnya ovulasi. Sekiranya ia bertemu sperma yang juga telah memasuki tiub fallopi dalam tempoh ini, persenyawaan dapat berlaku. Tiub fallopi kemudian memastikan pengangkutan lebih jauh dari embrio ke rahim. The embrio memerlukan lebih kurang 3 hingga 5 hari untuk perjalanan ini. Semasa pengangkutan, pembahagian sel pertama berlaku di tiub fallopio. Pada tahap 12 hingga 16 sel, zigot akhirnya sampai ke rahim.

Penyakit dan keadaan perubatan

Sebagai peraturan, tiub fallopio tidak menyebabkan gejala. Walaupun keradangan tiub fallopio biasanya tidak disedari oleh wanita itu. Tiub fallopio yang tidak berfungsi sepenuhnya biasanya hanya dapat dilihat apabila seorang wanita tidak hamil walaupun terdapat hubungan seksual yang kerap (keinginan yang tidak terpenuhi untuk mempunyai anak). Dalam kira-kira 50% daripada semua kes, penyebabnya adalah kemandulan pada wanita, disebabkan oleh tiub fallopio yang tersumbat. Sekiranya tiub fallopi tersumbat atau tersekat, telur dan sperma tidak dapat bertemu, dan telur juga tidak boleh dibawa ke rahim. Semasa kemandulan diagnostik, kebolehtelapan tiub diuji dengan menyuntikkan cecair kontras. Halangan dan penyumbatan disebabkan oleh yang tidak dikenali dan tidak dirawat keradangan tiub fallopio, lebih jarang ada endometriosis. Dalam 0.75% daripada semua kehamilan yang diinginkan, zigot tidak menanam pada rahim tetapi sudah ada di saluran fallopio. Diandaikan bahawa lebih daripada separuh daripada kehamilan ektopik tidak disedari kerana embrio ditolak cukup awal. Wanita itu tidak menyedari bahawa mengandung telah berlaku. Sekiranya embrio kekal di dalam tiub fallopio terlalu lama dan terus berkembang di sana, komplikasi berlaku. Saiz embrio dan kekurangan ruang serentak dalam tiub fallopi menyebabkan pecahnya tiub fallopio, yang dalam keadaan terburuk boleh membawa kepada keracunan serius ke seluruh rongga perut. Wanita dengan tiub fallopio yang utuh boleh hamil dengan mudah dengan bantuan pembiakan (IVF).