Gagap (Balbuties) – Punca, terapi

Gambaran ringkas

 • Apa itu gagap? Gagap ialah gangguan aliran pertuturan di mana, sebagai contoh, bunyi atau suku kata individu diulang (cth ww-kenapa?) atau bunyi ditarik keluar (cth biarlah saya tenang).
 • Apakah punca-punca gagap? Terdapat pelbagai faktor, contohnya kecenderungan, pengalaman traumatik atau gangguan dalam pemprosesan isyarat saraf yang sepadan.
 • Apa yang boleh dilakukan tentang gagap? Pada zaman kanak-kanak, gagap sering hilang dengan sendirinya. Jika tidak, terapi gagap boleh membantu. Pada orang dewasa, gagap biasanya tidak hilang sepenuhnya, jadi terapi disyorkan untuk mengawal gangguan - terutamanya jika gagap adalah beban berat kepada orang yang terjejas.

Apa itu gagap?

Gagap boleh nyata dalam pelbagai cara:

 • sebagai pengulangan bunyi, suku kata atau perkataan (cth www-mengapa?)
 • sebagai menekan tanpa bunyi huruf awal (cth. Nama saya B——-ernd.)
 • sebagai pemanjangan bunyi tunggal (cth Laaaaass mich doch iiiiiiin Ruhe.)

Gagap adalah fenomena individu. Setiap orang yang gagap gagap secara berbeza dan dalam situasi yang berbeza. Seberapa kuat seseorang gagap juga bergantung pada keadaan mental semasa. Namun begitu, gagap bukanlah gangguan mental, tetapi fizikal.

Halangan pertuturan boleh berlaku bersama-sama dengan keabnormalan lain yang juga mengganggu komunikasi. Ini termasuk, sebagai contoh, fenomena linguistik seperti penggunaan kata pengisi dan juga fenomena bukan linguistik seperti kerdipan mata, bibir menggeletar, pergerakan otot muka dan kepala, berpeluh atau pernafasan berubah.

Gagap pada kanak-kanak

Kira-kira 25 peratus daripada kanak-kanak ini mengalami "sebenar", iaitu kekal, gagap. Ini meletihkan dan mengecewakan. Oleh itu, tidak hairanlah kanak-kanak yang terjejas tidak suka bercakap atau takut untuk berbuat demikian - terutamanya jika mereka diusik oleh rakan sebaya kerana kegagapan mereka. Lingkaran ganas ketakutan dan pengelakan berkembang. Gagap itu semakin sebati. Semakin lama ia berterusan, semakin sukar untuk kembali kepada pertuturan yang lancar.

Gagap pada orang dewasa

Pada orang dewasa, gagap hilang sepenuhnya hanya dalam kes yang jarang berlaku. Oleh itu, ia biasanya tidak lagi boleh dirawat. Walau bagaimanapun, terapi boleh berjaya dan meningkatkan kualiti hidup dengan ketara. Orang yang terjejas boleh belajar bercakap dengan lebih lancar dan mengatasi gagap dengan lebih baik.

Gagap boleh menyebabkan tekanan emosi

Gagap boleh menjadi beban psikologi yang besar. Ramai orang yang gagap cuba menutup masalah mereka. Mereka mengelakkan huruf awal tertentu yang sukar bagi mereka atau dengan cepat menukar istilah halus dengan perkataan lain supaya orang lain tidak menyedari gagap itu. Dari masa ke masa, ketakutan dan peningkatan usaha yang diperlukan untuk bercakap membawa kepada strategi mengelak. Bagi sesetengah orang, ia melampau sehingga mereka hanya bercakap apabila tidak mungkin sebaliknya. Mereka menarik diri daripada kehidupan sosial.

Gagap: Punca dan kemungkinan gangguan

Bercakap adalah interaksi kompleks tindakan berbeza yang dikawal oleh otak. Ia adalah perlu untuk menyelaraskan pernafasan, penyuaraan dan artikulasi dalam pecahan sesaat. Pada orang yang gagap, interaksi ini terganggu.

 • "Gangguan penghantaran." Gagap dianggap berdasarkan gangguan isyarat saraf yang akan diproses untuk pertuturan dan/atau berdasarkan gangguan motor organ yang terlibat dalam pertuturan.
 • Disposisi: Memandangkan gagap sering berlaku dalam keluarga, mungkin terdapat kecenderungan genetik kepadanya. Komponen keturunan juga disokong oleh fakta bahawa kanak-kanak lelaki dan lelaki lebih kerap gagap daripada kanak-kanak perempuan dan perempuan. Walau bagaimanapun, ibu bapa tidak secara langsung mewariskan gagap kepada anak-anak mereka, tetapi mungkin hanya kecenderungan yang sepadan. Jika ini memenuhi pencetus untuk gagap (cth, situasi tertekan) dan keadaan ditambah yang mengekalkan gagap, gangguan pertuturan menjadi berakar umbi.

Satu perkara yang pasti: gagap bukanlah gangguan mental, tetapi gangguan pertuturan yang disebabkan oleh kemahiran motor. Ia berlaku tanpa mengira latar belakang sosial dan budaya, tahap pendidikan dan interaksi dalam keluarga.

Gagap: Terapi

Diagnosis dan terapi yang lebih tepat untuk gagap dilakukan oleh ahli terapi pertuturan dan bahasa, kadangkala juga oleh guru pernafasan, suara dan pertuturan serta pedagog terapi pertuturan. Semasa peperiksaan, ahli terapi sebahagiannya bergantung kepada pemerhatian orang yang terjejas atau ibu bapa. Pertama, sifat kegagapan dan tingkah laku yang mengiringi ditentukan bersama.

Dalam rawatan gagap, kumpulan profesional yang berbeza menggunakan pendekatan yang berbeza. Dalam kes individu, terapi juga bergantung pada jenis dan keterukan gagap serta umur orang yang terjejas.

Matlamat umum terapi gagap adalah terutamanya:

 • untuk menghilangkan ketakutan yang gagap.
 • @ untuk mengamalkan pertuturan yang lancar.
 • Untuk memberi rasa irama pertuturan dan pernafasan.

Terapi gagap untuk orang dewasa

Kaedah khas terapi gagap untuk orang dewasa ialah membentuk kefasihan. Ia direka untuk mengubah cara orang bercakap dan menghalang mereka daripada mula gagap. Teknik termasuk menggunakan suara dengan lembut di awal perkataan dan meregangkan vokal. Di samping itu, penghidap belajar mengawal pernafasan mereka. Walau bagaimanapun, kaedah ini mesti diamalkan secara intensif supaya ia menjadi sifat kedua kepada orang yang terjejas dan pertuturan yang pada mulanya terdengar aneh menjadi aliran pertuturan yang semula jadi.

Terapi gagap untuk kanak-kanak

Terapi gagap untuk kanak-kanak membezakan antara pendekatan langsung dan tidak langsung.

Pendekatan tidak langsung tidak memfokuskan kepada masalah pertuturan. Sebaliknya, ia terutama berkaitan dengan mengurangkan ketakutan dan menggalakkan keinginan untuk bercakap. Dengan cara ini, pendekatan tidak langsung bertujuan untuk meletakkan asas untuk pertuturan yang tenang dan bebas kebimbangan. Permainan pertuturan dan pergerakan, seperti pantun dan lagu berirama, serta latihan santai dan dialog, direka untuk menggalakkan keseronokan bercakap kanak-kanak. Kerjasama yang erat dengan ibu bapa dapat meningkatkan kejayaan terapi.

Pendekatan langsung secara langsung menangani masalah pertuturan. Kanak-kanak belajar cara mengawal gagap, berehat apabila disekat dan menguruskan situasi perbualan dengan tenang. Selain itu, pendekatan ini menggalakkan pendekatan terbuka terhadap masalah dan mengukuhkan keyakinan diri kanak-kanak.

Prospek untuk berjaya

Pada orang dewasa, sebaliknya, gagap hanya jarang hilang sepenuhnya. Walau bagaimanapun, latihan berterusan boleh meningkatkan kefasihan dengan ketara dan terus terkawal gagap.

Gagap: Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Sama ada seseorang yang gagap memerlukan terapi bergantung pada tahap keterukan gangguan pertuturan. Kriteria untuk ini ialah kekerapan serangan gagap berlaku dan betapa teruknya serangan itu. Walau bagaimanapun, yang paling penting, gagap perlu dirawat jika ia memberi beban psikologi kepada orang yang terjejas.

Tingkah laku mengelak khususnya adalah petunjuk yang jelas bahawa sudah tiba masanya untuk mendapatkan bantuan - iaitu, apabila orang yang gagap mengelakkan situasi perbualan atau menarik diri daripada persekitaran sosialnya.

Gagap: Apa yang anda boleh lakukan sendiri

 • Ambil dia serius sebagai rakan perbincangan.
 • Dengarkan dia dengan tenang dan sabar.
 • Biar dia selesai.
 • Jangan ganggu orang yang gagap dan jangan terus bercakap untuknya kerana tidak sabar.
 • Memberi isyarat perhatian dengan mengekalkan hubungan mata.
 • Galakan yang berniat baik seperti "bertenang" atau "sentiasa pergi perlahan-lahan" boleh membuatkan orang yang gagap berasa lebih tidak selamat.
 • Yang penting, jangan sesekali mengejek orang yang gagap. Ini bukan sahaja boleh memperhebatkan gagap, tetapi juga menyinggung perasaan rakan sejawat anda.