Bunyi Hati

Heart bunyi terdapat pada setiap orang yang sihat dan berlaku semasa tindakan jantung. Semasa pemeriksaan fizikal dengan stetoskop, auskultasi, kemungkinan kerosakan pada jantung injap dan disritmia jantung dapat dikesan. Sebanyak dua jantung bunyi biasanya terdengar, pada kanak-kanak dan remaja dalam keadaan tertentu hingga empat.

Apa yang dipanggil gumam jantung harus dibezakan dari ini. Mereka selalu mempunyai nilai penyakit dan, misalnya, dapat memberikan petunjuk adanya ketidaknormalan injap jantung. sdj

Anatomi Jantung

Jantung kita adalah organ berongga berotot dan boleh dibahagikan kepada separuh kiri dan kanan. Kedua-dua bahagian kiri dan kanan jantung mempunyai dua yang disebut rongga jantung, atrium (lat Atrium) dan ruang (lat.

Ventrikle). Ini menghasilkan sejumlah empat rongga jantung. Selanjutnya, kita dapati empat injap jantung, yang penting untuk aliran teratur darah di dalam hati dan di kapal dekat hati. Oleh itu, ventrikel dan atria masing-masing dipisahkan oleh apa yang disebut injap layar: Oleh kerana penampilannya yang khas, injap antara saluran ventrikel dan aliran keluar yang besar disebut injap poket: Lebih banyak mengenai anatomi jantung boleh didapati di sini.

  • Injap mitral antara ruang kiri dan atrium kiri
  • Injap tricuspid antara ruang kanan dan atrium kanan
  • Injap aorta antara ruang kiri dan aorta ("aorta")
  • Injap paru antara ruang kanan dan batang paru ("arteri pulmonari")

Fungsi jantung

Untuk memahami asal-usul bunyi jantung, perlu melihat bagaimana jantung kita berfungsi. Secara sederhana, organ boleh dianggap sebagai pam berotot: Jantung kiri mengepam kaya oksigen darah menjadi besar peredaran badan, jantung kanan seterusnya mengepam darah yang kekurangan oksigen ke dalam kecil paru-paru peredaran. Secara fungsional, kedua-dua bahagian dihubungkan bersama sedemikian rupa sehingga jumlah yang sama darah selalu diangkut.

Darah beroksigen rendah mengalir dari atasan dan rendah diri vena kava ke Atrium kanan. Melalui tempat terbuka injap tricuspid, darah sampai ke ventrikel kanan. Dari sana ia mengalir melalui kawasan terbuka injap paru ke dalam arteri pulmonari.

Darah yang mengandung oksigen di paru-paru mencapai atrium kiri melalui urat pulmonari dan kemudian mengalir melalui kawasan terbuka injap tricuspid ke ventrikel kiri. Melalui dibuka injap aorta, darah dipam masuk aorta dan dari sana ke seluruh badan. Semasa fasa pengecutan dan pengusiran, darah mengalir dari ruang ke dalam kapal dekat hati.

Untuk meningkatkan tekanan yang diperlukan, otot jantung tegang. Fasa ini dipanggil systole. Diastole, sebaliknya, adalah kelonggaran dan fasa pengisian. Kedua-dua ruang jantung kemudian dipenuhi dengan darah dari atria.