Pendarahan subarachnoid: penerangan, prognosis

Gambaran ringkas

 • Perjalanan penyakit dan prognosis: Bergantung pada lokasi dan tahap, berpotensi mengancam nyawa, sekuela mungkin seperti gangguan pergerakan, gangguan kognitif, lumpuh, prognosis yang lebih baik dengan pendarahan kecil dan terapi awal
 • Pemeriksaan dan diagnosis: Jika perlu, sejarah, sejarah keluarga, sejarah kemalangan, prosedur pengimejan, tomografi komputer (CT), pengimejan resonans magnetik (MRI), pengimejan vaskular dengan medium kontras sinar-X (angiografi)
 • Gejala: sakit kepala teruk secara tiba-tiba, loya, muntah, kehilangan kesedaran, koma.
 • Rawatan: Hentikan pendarahan melalui pembedahan, prosedur pembedahan seperti keratan atau lilitan.
 • Pencegahan: Tiada pencegahan umum, merawat hipertensi, mengelakkan faktor yang meningkatkan tekanan darah.

Apa itu pendarahan subarachnoid?

Dalam pendarahan subarachnoid, salur pecah antara meninges tengah (arachnoid) dan meninges lembut yang secara langsung menimpa otak.

Di Eropah Tengah dan Amerika Syarikat, kira-kira enam hingga sembilan daripada 100,000 orang mengalami SAB setiap tahun. Pendarahan subarachnoid biasanya berlaku antara umur 30 dan 60 tahun, tetapi umur purata ialah 50. Wanita lebih kerap terkena sedikit berbanding lelaki.

Apakah peluang untuk pulih daripada pendarahan subarachnoid?

Secara umum, pendarahan subarachnoid berpotensi mengancam nyawa. Secara keseluruhan, satu daripada dua orang yang terjejas oleh SAB meninggal dunia. Kira-kira separuh daripada mangsa yang terselamat mengalami kesan lewat pendarahan subarachnoid, seperti lumpuh, gangguan koordinasi atau gangguan mental, dan satu pertiga kekal bergantung kepada bantuan luar sepanjang hayat mereka.

Rawatan perubatan intensif awal pendarahan subarachnoid meningkatkan peluang pemulihan dan prognosis.

Pendarahan subarachnoid menjelma sebagai sakit kepala yang menghancurkan. Ia berpotensi mengancam nyawa. Oleh itu, sesiapa yang mengalami sakit kepala mendadak yang tidak pernah mereka alami sebelum ini harus pergi ke bilik kecemasan hospital atau menghubungi 911.

Antara lain, doktor bertanya tentang ahli keluarga yang menghidap strok dan pendarahan otak kerana pendarahan subarachnoid kadangkala berlaku dalam keluarga.

Teknik pengimejan

Untuk mendiagnosis pendarahan subarachnoid, imbasan CT (computed tomography) tengkorak adalah sangat bermaklumat. Dalam apa yang dipanggil tomografi terkira kranial (cCT), doktor biasanya mengiktiraf pendarahan subarachnoid sebagai kawasan putih dua dimensi bersebelahan dengan permukaan otak.

Pengimejan resonans magnetik (MRI) juga boleh digunakan untuk mengesan pendarahan subarachnoid dalam beberapa hari pertama selepas kejadian. Jika CT atau MRI memberikan penemuan yang luar biasa, pengumpulan cecair serebrospinal (CSF) melalui tusukan lumbar membantu dalam diagnosis. Sampel berdarah menunjukkan SAB.

Untuk mengenal pasti punca pendarahan (seperti aneurisme), doktor kadangkala menghasilkan imej X-ray pada saluran (angiografi).

Apakah punca pendarahan subarachnoid?

Pecah aneurisme tidak dikaitkan dengan penyakit tertentu, tetapi selalunya berlaku dalam kesihatan penuh tanpa gejala awal, selalunya walaupun dalam keadaan rehat sepenuhnya. Kadangkala pendarahan subarachnoid didahului dengan senaman fizikal, seperti mengangkat berat, membuang air besar yang sukar (tekanan berat) atau hubungan seksual.

Punca pecah aneurisme kadang-kadang juga peningkatan mendadak dalam tekanan darah.

Kadangkala tiada sebab untuk pendarahan subarachnoid dapat ditemui walaupun carian intensif dilakukan.

Pendarahan subarachnoid: faktor risiko

Faktor risiko yang boleh dicegah untuk pendarahan subarachnoid termasuk tekanan darah tinggi, merokok, penggunaan alkohol yang berlebihan dan penggunaan kokain. Faktor risiko yang tidak boleh dicegah untuk SAB termasuk umur, sejarah SAB, sejarah keluarga SAB, faktor genetik atau perubahan vaskular seperti aneurisme.

Gejala utama pendarahan subarachnoid ialah sakit kepala yang mendadak, teruk, tidak pernah dialami sebelum ini yang merebak dengan cepat dari leher atau dahi ke seluruh kepala dan, dalam beberapa jam berikutnya, juga ke arah belakang.

Apa yang dipanggil "sakit kepala pemusnahan" ini sering disertai dengan loya, muntah, fotofobia, dan kekakuan leher (meningismus). Bergantung pada tahap pendarahan subarachnoid, terdapat gangguan kesedaran sehingga koma dalam.

Lima darjah pendarahan subarachnoid

Pakar membahagikan keterukan pendarahan subarachnoid kepada lima gred (klasifikasi Hunt dan Hess). Ini adalah berdasarkan keterukan gejala dan boleh dikaitkan dengan skor dalam apa yang dipanggil Skala Koma Glasgow (GCS).

 • Hunt dan Hess gred I: tiada atau hanya sakit kepala ringan, mungkin kekakuan leher ringan, skor GCS 15
 • Hunt dan Hess gred II: sakit kepala sederhana hingga teruk, leher kaku, tiada defisit neurologi kecuali gangguan saraf kranial akibat tekanan langsung darah bocor pada saraf kranial, tiada perubahan dalam kesedaran, skor GCS 13-14
 • Hunt dan Hess gred IV: gangguan kesedaran yang teruk/tidur nyenyak (sopor), hemiparesis tidak lengkap sederhana hingga teruk, gangguan autonomi (seperti gangguan dalam pernafasan atau peraturan suhu), skor GCS 7-12.
 • Hunt dan Hess gred V: koma dalam, tiada tindak balas cahaya murid, bukti dalam pemeriksaan neurologi terperangkap otak akibat tekanan yang berlebihan dalam tengkorak, skor GCS 3-6

Bagaimanakah pendarahan subarachnoid dirawat?

Pembedahan untuk menghapuskan aneurisme

Jika aneurisma pecah adalah punca pendarahan subarachnoid, ia dipisahkan dari aliran darah secepat mungkin. Ini boleh dilakukan dengan dua cara: sama ada melalui pembedahan oleh pakar bedah saraf (keratan) atau melalui saluran darah oleh pakar neuroradiologi yang berpengalaman (gegelung endovaskular).

Jika vasospasme hadir atau pesakit berada dalam keadaan neurologi yang lemah, doktor cenderung menunggu sebelum operasi, jika tidak, terdapat risiko vasospasme akan menjadi lebih teruk oleh prosedur.

Penggulungan disyorkan apabila pembedahan berisiko rendah tidak dapat dilakukan. Walau bagaimanapun, aneurisme tidak boleh dihapuskan dengan berkesan dengan melingkar seperti dengan menggunting. Atas sebab ini, semua pesakit yang telah menjalani lilitan mesti dipantau selepas beberapa bulan dengan angiografi (pengimejan pembuluh darah dengan bantuan medium kontras sinar-X).

Kekejangan vaskular (vasospasme)

“Kepala air” (hydrocephalus)

Satu lagi kemungkinan komplikasi pendarahan subarachnoid ialah "hydrocephalus" - pelebaran ventrikel serebrum yang disebabkan oleh cecair serebrospinal terkumpul. Dalam sesetengah kes, hidrosefalus surut secara spontan. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, cecair serebrospinal yang terkumpul mesti disalirkan ke luar melalui tiub selama beberapa hari.

Bagaimanakah pendarahan subarachnoid boleh dicegah?

Penyebab paling biasa pendarahan subarachnoid - aneurisme - tidak boleh dicegah secara umum. Walau bagaimanapun, faktor risiko tertentu untuk SAB boleh dielakkan. Ini termasuk semua langkah yang menyumbang kepada tekanan darah yang sihat, seperti:

 • Tidak merokok
 • Merawat dan mengawal tekanan darah tinggi
 • Mengelakkan obesiti
 • Pengambilan alkohol sederhana
 • Jangan gunakan dadah