Subluksasi: Punca, Gejala, Terapi

Gambaran ringkas

  • Sendi yang terjejas: Secara umumnya boleh berlaku pada mana-mana sendi, tetapi terutamanya pada sendi yang sangat terdedah kepada kecederaan seperti bahu, siku, pinggul, lutut
  • Lumpuh Chassaignac: kes khas pada siku hanya pada kanak-kanak, selalunya dicetuskan oleh pergerakan jerking yang kuat pada lengan; dirujuk sebagai lumpuh kerana lengan bawah menjadi tidak bergerak, doktor memulihkan kepala jejari
  • Kes khas vertebra serviks: gelinciran vertebra serviks pertama berhubung dengan yang kedua, disebabkan oleh kemalangan, kecacatan atau kelemahan tisu penghubung, sakit di kawasan leher, gangguan motor atau deria dan juga lumpuh
  • Rawatan kiropraktik: kaedah di mana ahli terapi secara manual melepaskan sendi vertebra dan anggota badan yang tersumbat

Apakah subluksasi?

Dalam sendi, tulang lebih kurang fleksibel bersambung antara satu sama lain. Bahagian tulang yang terletak di antara satu sama lain dipanggil permukaan artikular. Mereka mempunyai lapisan rawan yang licin. Ligamen, kapsul sendi dan otot hampir selalu memegang tulang sendi dalam kedudukan.

Daya luaran boleh menyebabkan fungsi penstabilannya tidak mencukupi dan permukaan sendi beralih antara satu sama lain. Jika ini tidak berlaku sepenuhnya, tetapi mereka masih mempunyai hubungan separa antara satu sama lain, ini dirujuk sebagai subluxation.

Baca lebih lanjut mengenai perkara ini dalam artikel Dislokasi.

Bahagian badan mana yang terjejas?

Pada dasarnya, subluxation adalah mungkin dalam mana-mana sendi. Walau bagaimanapun, sama seperti dislokasi, ia memberi kesan terutamanya kepada sendi yang terdedah terutamanya kepada kecederaan disebabkan oleh anatomi atau kedudukannya pada badan, seperti bahu, siku, pinggul dan tempurung lutut (patella). Kedua-dua kes anjakan lengkap atau tidak lengkap juga berlaku pada gigi akibat daripada daya luar. Jika gigi masih bersentuhan dengan ceruk tulang rahang, ini adalah subluksasi.

Pada sendi tertentu, bahagian tulang hampir tidak pernah beralih sepenuhnya, jadi subluksasi adalah lebih biasa di sini. Satu contoh ialah kehelan badan vertebra.

Lumpuh Chassaignac (pronatio dolorosa)

Satu bentuk khas subluksasi yang hanya berlaku pada kanak-kanak ialah palsi Chassaignac. Ia adalah kes khas di kalangan subluxations, kerana ia hanya berlaku pada kanak-kanak sehingga umur enam tahun. Lumpuh Chassaignac dinamakan sempena pakar bedah Perancis Charles Chassaignac dan merupakan salah satu kecederaan yang paling biasa pada usia ini. Kerana kanak-kanak yang terjejas hampir tidak dapat menggerakkan lengan bawah mereka, ia dirujuk sebagai lumpuh - yang tidak sepenuhnya tepat dari segi perubatan.

Apakah yang menyebabkan lumpuh Chassaignac?

Kes tipikal bagaimana palsi Chassaignac berkembang adalah seperti berikut: kanak-kanak itu berdiri di jalan dengan orang dewasa di tangan dan tiba-tiba mula berlari, orang dewasa menarik kanak-kanak itu ke belakang dengan tangan kerana kereta datang.

Daya yang terhasil boleh menyebabkan kehelan kepala jejari, juga dikenali sebagai kepala jejari. Ini kerana radas ligamen yang memegang kepala jejari dalam dua sendinya belum begitu stabil pada kanak-kanak yang lebih kecil. Akibatnya, kepala jejari kadang-kadang tergelincir keluar dari bola dan sambungan soket dengan humerus. Daya yang tidak menguntungkan juga dikenakan pada sendi siku dalam permainan popular "malaikat terbang".

Kanak-kanak kemudian memegang lengan mereka sedikit bengkok dan berpusing ke dalam. Mereka hampir tidak mengalami sebarang kesakitan dalam postur pelindung ini.

Rawatan palsi Chassaignac

Jenis subluksasi ini mudah dirawat. Dalam kes yang ideal, kepala jejari kembali ke dalam ligamen penahan berbentuk cincin dengan pergerakan yang disasarkan oleh doktor dan kesakitan dan sekatan pergerakan diselesaikan secepat ia berlaku. Lengan biasanya tidak perlu diberi rehat khas selepas terkehel dipulihkan.

Komplikasi lumpuh Chassaignac

Seperti setiap subluksasi dan kehelan, terdapat peningkatan risiko kehelan baru selepas kecederaan jenis ini. Jika kepala jejari tergelincir keluar dari ligamen anulus sekali lagi sejurus selepas pengurangan, cast lengan atas boleh membantu. Ini digunakan selama kira-kira dua minggu dan memegang lengan dalam kedudukan diputar luar. Dengan cara ini, subluksasi baru dihalang.

Subluksasi badan vertebra

Jika vertebra serviks pertama (paling atas) disesarkan berhubung dengan vertebra serviks kedua, ini dirujuk sebagai subluksasi atlantoaxial. Gejala neurologi dan juga paraplegia adalah akibat yang mungkin.

Bagaimanakah subluksasi atlantoaxial berlaku?

Vertebra serviks pertama mempunyai struktur cincin di mana kepala terletak. Tonjolan tulang (paksi dens) tumbuh dari vertebra serviks kedua melalui cincin ini dari bawah. Dengan cara ini, vertebra serviks pertama dan kedua membentuk sendi atlantoaxial, yang membolehkan kepala berputar ke sisi.

Gejala dan rawatan subluksasi atlantoaxial

Bahaya terbesar dengan subluksasi atlantoaxial ialah saraf tunjang, yang juga berjalan melalui cincin vertebra serviks, rosak. Selain kesakitan di kawasan leher, terutamanya apabila membengkokkan leher, gangguan motor atau deria anggota adalah mungkin. Dalam kes yang teruk, semua anggota badan lumpuh ("paraplegia tinggi", tetraplegia).

Dalam kes subluksasi yang disebabkan oleh kecacatan, gejala biasanya muncul secara beransur-ansur dalam beberapa bulan pertama kehidupan, manakala dalam kes subluksasi akut ia muncul dengan tiba-tiba. Subluksasi atlantoaxial mesti disahkan dengan prosedur pengimejan. Sekiranya saraf tunjang rosak, pembedahan biasanya tidak dapat dielakkan.

Subluksasi dalam kiropraktik

Subluksasi memainkan peranan yang agak besar dalam rawatan kiropraktik. Kaedah rawatan ini melibatkan pelepasan manual subluksasi sendi vertebra dan hujung. Adalah penting bahawa rawatan dijalankan dengan betul supaya tidak mencederakan saraf, otot, tulang atau ligamen.

Konsep kiropraktik dan keberkesanan khususnya adalah kontroversi dan tidak dibuktikan dengan jelas oleh kajian.