Menghisap Refleks: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Refleks penghisap merujuk kepada refleks bawaan (dalam perubatan, tanpa syarat) yang direkodkan dalam pelbagai jenis mamalia - manusia adalah salah satunya. Namun, biasanya refleks ini tidak dipelajari semasa remaja. Pada manusia, ini biasanya berlaku pada tahun pertama kehidupan.

Apakah refleks penghisap?

Semasa menyusu di payudara ibu, refleks penghisap menyebabkan bayi menyusu susu ibu dari payudara. Dengan refleks penghisap, perubatan dan biologi memahami refleks tanpa syarat dan oleh itu bawaan yang terdapat pada kebanyakan mamalia. Kebiasaannya, refleks ini hilang semasa remaja. Walau bagaimanapun, berapa lama ia wujud bergantung pada jenis mamalia. Pada manusia, refleks biasanya mulai lemah menjelang akhir tahun pertama kehidupan. Pada kanak-kanak, misalnya, refleks penghisap dipicu apabila bibir dan hujungnya lidah tersentuh. Sekiranya ini berlaku, bayi mula menghisap sendiri. Semasa menyusu di payudara ibu, misalnya, ini memastikan bahawa bayi menghisap susu ibu dari payudara. Di samping itu, bayi menggunakannya lidah untuk memberi tekanan pada puting dan dengan demikian pada susu saluran, yang juga memaksa susu keluar. Hanya ketika makan dengan botol sebenarnya hanya disedut - namun, dalam kebanyakan kes, bayi juga dapat mengetahui hal ini dengan cepat.

Fungsi dan tugas

Refleks penghisap berfungsi secara asasnya untuk menjaga mamalia dalam bentuk termuda. Tujuannya adalah untuk memastikan bahawa keturunan dapat diberi makan walaupun pada usia paling muda. Atas sebab ini, refleks penghisap sebenarnya adalah refleks semula jadi. Itulah sebabnya bayi, dan bayi spesies mamalia lain, menghisap atau mendorong dengan segera apabila sesuatu dibawa ke mulut mereka - seperti tangan atau jari. Refleks penghisap melibatkan pelbagai otot dan saraf di muka dan seluruh badan. Senarai kumpulan otot yang berinteraksi dalam refleks penghisap adalah panjang: mungkin yang paling terkenal adalah lantai mulut otot, yang bibir otot, otot pipi dan lidah otot. Tetapi, jika refleks penghisap pada bayi terganggu atau tidak hadir pada tahap yang sihat, sukar untuk memberi makan bayi, terutama pada bulan-bulan pertama kehidupan. Ini kerana banyak proses tubuh masih berlaku secara tidak sedar selama ini. Sementara itu terdapat banyak bantuan untuk ini. Walau bagaimanapun, ini tidak selalu membawa kejayaan yang diinginkan. Refleks menghisap pada dasarnya hilang semasa remaja ketika tidak lagi diperlukan untuk menampung kehidupan. Ini adalah kes, sebagai contoh, apabila anak lelaki atau bayi mula mengambil makanan lain susu ibu. Sebagai peraturan, refleks biasanya hilang pada manusia pada tahun pertama kehidupan. Walau bagaimanapun, kerana proses menghisap secara semulajadi dipelajari selama ini, selalunya masih mungkin untuk menyusukan bayi atau memberi susu bayi tanpa masalah selepas itu.

Penyakit dan keluhan

Bayi yang sihat dan muda dilahirkan dengan pelbagai tanpa syarat refleks dan reaksi. Pada manusia, misalnya, ini termasuk refleks dan tindak balas seperti refleks penghisap, refleks mencengkam, dan refleks menangis. Ini refleks semuanya berlaku secara tidak sedar dan berfungsi untuk membesar dan, seperti refleks penghisap, kelangsungan hidup bayi. Walau bagaimanapun, terdapat juga kes dan penyakit di mana refleks penghisap mungkin rosak, terganggu atau tidak ada sepenuhnya. Di samping itu, kerumitan proses menelan dan menghisap bererti bahawa mereka boleh terganggu oleh banyak penyakit, misalnya otot. Salah satu penyakit otot yang diketahui, yang sering mempengaruhi refleks menghisap dan menelan, adalah distrofi myotonik. Ini diwarisi secara genetik, tetapi menurut kajian semasa hanya berlaku dalam 5 daripada 100,000 kes. Sekiranya, misalnya, ada kerosakan atau penyakit pada otak, kadang-kadang terdapat penurunan refleks dan oleh itu juga refleks penghisap. Di samping itu, ada perkara seperti kelemahan menghisap kongenital, di mana refleks penghisap hadir tetapi sangat lemah. Selain itu, mungkin terdapat kecacatan pada refleks menelan, yang sangat berkaitan dengan refleks penghisap dan juga penting bagi bayi untuk bertahan hidup. Perubatan menawarkan banyak cara dan kaedah untuk menguatkan refleks penghisap yang lemah atau dapat memberi makan bayi yang tidak memilikinya. Dalam kes refleks penghisap yang lemah, anak boleh diberi makan, misalnya, menggunakan alat tambahan atau botol dengan sangat dot lembut yang tidak memerlukan terlalu banyak memerah dan menghisap. Walau bagaimanapun, ini tidak selalu membawa kejayaan yang diinginkan, terutamanya dalam kes kerosakan teruk atau gangguan refleks menghisap dan menelan. Di sini, pemakanan buatan sering tidak dapat dielakkan.