Kematian Jantung Mengejut: Tanda Amaran, Pertolongan Cemas

Gambaran ringkas

 • Simptom: Hilang kesedaran secara tiba-tiba, tiada pernafasan, tiada nadi, murid mengembang; tanda amaran terlebih dahulu seperti rasa tertekan atau sesak di dada, pening dan pengsan, sesak nafas dan penahanan air, aritmia jantung
 • Punca dan faktor risiko: Selalunya fibrilasi ventrikel secara tiba-tiba, biasanya disebabkan oleh penyakit jantung (tidak didiagnosis), pencetus termasuk infarksi akut, senaman fizikal (seperti sukan), tekanan emosi, ubat-ubatan atau ubat-ubatan
 • Diagnosis: Ketiadaan pernafasan dan nadi akut, ECG atau AED mengesan fibrilasi ventrikel; terlebih dahulu, penyakit jantung boleh dikesan (secara pencegahan) melalui pemeriksaan fizikal, tekanan atau ECG jangka panjang, ultrasound, scintigraphy miokardium dan pemeriksaan lain
 • Rawatan: resusitasi kardiopulmonari segera akut, idealnya menyokong AED (defibrilator luaran automatik)
 • Prognosis: Tanpa resusitasi kardiopulmonari, mangsa mati; prognosis dengan resusitasi yang berjaya bergantung pada masa antara serangan jantung dan resusitasi

Apakah kematian jantung secara tiba-tiba?

Kematian jantung mengejut (kematian kedua) adalah salah satu punca kematian yang paling biasa, menurut pakar. Dianggarkan bahawa di Eropah (dan Amerika Utara) kematian jantung mengejut menyumbang 50 hingga 100 kes daripada setiap 1000 kematian.

Dalam majoriti mutlak kes, serangan jantung mengejut ini boleh dikaitkan dengan penyakit jantung yang teruk. Dalam banyak kes, penyakit jantung ini sudah ketara lebih awal. Oleh itu, kematian jantung mengejut boleh dicegah dalam banyak kes dengan penjelasan dan diagnosis tepat pada masanya.

Dari segi perubatan, ia adalah kegagalan kardiovaskular yang tidak dijangka yang, jika tidak dirawat, membawa kepada kematian semula jadi dalam masa beberapa saat hingga 24 jam selewat-lewatnya selepas simptom pertama.

Walau bagaimanapun, kematian jantung mengejut sangat jarang menjejaskan walaupun orang yang sihat sempurna dan orang muda tanpa gejala yang ketara. Kadangkala penyakit genetik ditemui selepas itu, yang memihak kepada aritmia jantung yang teruk. Walau bagaimanapun, punca yang jelas tidak dapat ditemui dalam setiap kes.

Apakah simptom atau tanda?

Kematian jantung secara tiba-tiba pada mulanya ditunjukkan oleh kehilangan kesedaran secara tiba-tiba orang yang terjejas. Dalam masa yang singkat, pernafasan spontan juga terhenti. Tidak sedarkan diri disebabkan oleh terhentinya peredaran darah (henti jantung mengejut): Jantung tidak lagi mengepam darah yang mencukupi ke otak dan organ lain.

Akibat kekurangan oksigen (hipoksia) menyebabkan fungsi otak gagal. Tanpa oksigen, sel-sel otak mati selepas beberapa minit sahaja. Nadi orang yang terjejas tidak lagi dapat dirasai dan anak matanya mengembang. Jika keadaan ini tidak diperbetulkan dalam masa beberapa minit, kematian (kematian jantung mengejut) berlaku selepas masa yang singkat.

Selalunya kematian jantung mengejut berlaku tanpa sebarang amaran. Walau bagaimanapun, menurut Oregon Sudden Unexpected Death Study, kematian sekunder didahului oleh tanda amaran dalam lebih separuh kes. Ini termasuk gejala yang mungkin menunjukkan kemungkinan kerosakan pada jantung.

 • Rasa tekanan atau sesak di dada kiri, terutamanya semasa melakukan senaman: Kemungkinan petunjuk gangguan peredaran darah kronik dalam penyakit jantung koronari atau serangan jantung
 • Pening atau pengsan: kadangkala dicetuskan oleh aritmia jantung menyebabkan sedikit kekurangan oksigen ke otak
 • Sesak nafas dan pengekalan air (edema): Biasanya kegagalan jantung (kekurangan jantung).
 • Aritmia jantung yang ketara: Nadi yang terlalu laju (takikardia) atau terlalu perlahan (bradikardia) adalah tanda kemungkinan aritmia jantung berbahaya yang sedang berkembang.

Gejala ini tidak semestinya menunjukkan kematian jantung mengejut yang akan berlaku. Khususnya gangguan irama jantung berlaku juga dengan manusia yang sihat sempurna dan dalam banyak kes tidak berbahaya.

Siapa yang menyedari simptom sedemikian dengan sendirinya, harus membiarkan aduan menjelaskan secara perubatan. Ini selalunya boleh mengelakkan kematian jantung mengejut dalam keadaan kecemasan.

Apakah punca kematian jantung mengejut?

Dalam fibrilasi ventrikel, pengujaan elektrik jantung benar-benar tidak selaras dan huru-hara. Disebabkan oleh aktiviti elektrik tak segerak, otot jantung tidak lagi mengecut mengikut norma, tetapi berkedut pada frekuensi tinggi, tetapi tanpa sebarang tindakan mengepam yang ketara.

Tanpa fungsi pengepaman jantung yang mencukupi, organ tidak lagi dibekalkan dengan darah dan dengan itu dengan oksigen penting. Di otak, kekurangan oksigen (hipoksia) menyebabkan kehilangan fungsi selepas hanya beberapa saat, menyebabkan orang yang terjejas tidak sedarkan diri. Tanpa fungsi otak, pernafasan spontan berhenti selepas kira-kira satu minit, yang memburukkan lagi kekurangan oksigen.

Dalam majoriti mutlak kes, kematian jantung mengejut boleh dikaitkan dengan penyakit jantung yang serius.

 • Sangat biasa (kira-kira 80 peratus daripada kes): Penyakit jantung koronari (CHD).
 • Biasa (10 hingga 15 peratus kes): Penyakit otot jantung (kardiomiopati, miokarditis) atau kecacatan struktur (kerosakan injap jantung).

Penyelidik mengesyaki bahawa sebagai tambahan kepada keadaan predisposisi ini, pencetus khusus diperlukan untuk kematian jantung mengejut berlaku. Sebagai contoh, saintis mengira situasi dan bahan berikut sebagai potensi pencetus kematian jantung mengejut apabila terdapat penyakit asas jantung:

 • Gangguan peredaran darah akut pada arteri koronari ("infarksi miokardium"), biasanya dengan penyakit arteri koronari yang sedia ada
 • Senaman fizikal yang ketara seperti sukan intensif
 • Situasi tekanan emosi
 • Ubat-ubatan yang mempengaruhi pengaliran impuls dalam jantung (seperti yang dipanggil ubat pemanjangan masa QT)
 • Dadah seperti alkohol, kokain dan amfetamin
 • Peralihan dalam garam darah (ketidakseimbangan elektrolit)

Pada dasarnya, kematian jantung secara tiba-tiba adalah mungkin dalam semua keadaan, yang berlaku, sebagai contoh, semasa tidur, telah berlaku pada pemain bola sepak di padang, atau memukul orang "secara tiba-tiba" di tengah-tengah mereka berjalan melalui zon pejalan kaki, sebagai contoh.

Penyiasatan dan diagnosis

Dalam situasi kecemasan akut, kematian jantung mengejut hanya boleh dicegah dengan diagnosis segera dan betul bagi aritmia jantung yang mendasari.

Orang awam yang terlatih dalam pertolongan cemas atau resusitasi kardiopulmonari boleh mengenali situasi kecemasan dengan ketiadaan pernafasan dan nadi. Sebagai contoh, jika orang yang tidak sedarkan diri tidak bertindak balas terhadap rangsangan sakit (seperti menggosok sternum dengan penumbuk), resusitasi kardiopulmonari harus dimulakan (lihat di bawah). AED, defibrilator luaran automatik, yang boleh didapati di banyak tempat awam untuk orang awam, juga mendiagnosis fibrilasi ventrikel.

Walau bagaimanapun, keadaan yang menggalakkan kematian jantung mengejut selalunya boleh didiagnosis sebelum kejadian yang mengancam nyawa itu berlaku.

Khususnya, jika seseorang sudah mempunyai simptom yang menunjukkan penyakit jantung dan dengan itu berpotensi berisiko kematian jantung secara mengejut, penjelasan perubatan harus dicari dengan segera. Ini boleh membantu mendiagnosis dan merawat penyakit jantung yang serius sebelum ia menjadi serius.

Perundingan doktor-pesakit

Titik hubungan pertama untuk simptom yang mungkin menunjukkan penyakit jantung ialah pengamal am atau pakar dalam perubatan dalaman dan kardiologi (ahli kardiologi).

 • Adakah anda perasan rasa tertekan atau sesak di dada anda apabila anda melakukan aktiviti fizikal?
 • Adakah perasaan ini memancar ke bahagian lain badan anda, contohnya, leher, rahang atau lengan kiri anda?
 • Adakah terdapat sebarang situasi baru-baru ini di mana anda berasa pening tanpa sebab tertentu?
 • Adakah anda pengsan baru-baru ini?
 • Pernahkah anda melihat pengekalan air pada anda, contohnya pada buku lali anda?
 • Adakah anda mengalami sesak nafas apabila anda melakukan aktiviti fizikal, contohnya semasa menaiki tangga?
 • Pernahkah anda perasan "jantung berdebar-debar"?

Pemeriksaan fizikal

Semasa pemeriksaan fizikal, doktor akan mendapat kesan pertama tentang fungsi jantung anda dengan merasakan nadi anda dan mendengar jantung anda dengan stetoskopnya (auskultasi). Dengan cara ini, dia menentukan sama ada jantung berdegup dengan kerap dan pada kadar yang betul (denyut jantung), serta sama ada sebarang murmur jantung yang tidak normal yang disebabkan oleh masalah jantung struktur (seperti injap jantung berpenyakit) dapat dilihat.

Selain itu, pengekalan air (edema) boleh dikesan semasa pemeriksaan fizikal. Edema pada kaki dan kaki khususnya adalah tanda-tanda kegagalan jantung yang mungkin.

Pemeriksaan lanjut

Bergantung pada keputusan sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal, doktor yang hadir akan memerintahkan pemeriksaan lain untuk penjelasan lanjut. Doktor hampir selalu melakukan elektrokardiogram (ECG). Ini boleh mengesan pelbagai perubahan patologi dalam jantung yang menggalakkan kematian jantung secara mengejut.

Memandangkan ECG biasa hanya merekodkan beberapa degupan jantung, dalam sesetengah kes, rakaman melebihi 24 jam diperlukan (ECG jangka panjang). Ini amat berguna apabila terdapat persoalan tentang aritmia jantung yang berlaku sekali-sekala.

Selalunya, doktor juga memerintahkan pemeriksaan ultrasound jantung (UKG, echocardiography). Ini amat berguna untuk mengesan penyakit jantung berstruktur seperti dinding jantung yang menebal, jantung yang membesar atau kerosakan pada injap jantung. Pemeriksaan X-ray dada (X-ray dada) juga berguna untuk menilai sebarang perubahan patologi dalam jantung dan paru-paru.

Jika terdapat tanda-tanda penyakit jantung koronari, pemeriksaan lanjut mungkin ditunjukkan, contohnya kateterisasi jantung (= angiografi koronari), ekokardiografi tekanan atau pengimejan lanjut seperti scintigraphy miokardium (pemeriksaan perubatan nuklear otot jantung). Kematian jantung mengejut adalah yang paling biasa disebabkan oleh penyakit arteri koronari (CAD).

Rawatan

Walaupun terdapat banyak sebab yang mungkin, akhirnya aritmia jantung yang serius sentiasa menjadi pencetus serta-merta kematian jantung mengejut. Dalam kebanyakan kes, ini adalah apa yang dipanggil fibrilasi ventrikel, lebih jarang aritmia jantung perlahan (bradikard) atau serangan jantung secara tiba-tiba (asystole).

Kematian jantung mengejut yang akan datang adalah kecemasan mutlak yang memerlukan diagnosis yang betul serta-merta dan tindakan balas segera. Jika tidak, orang yang terjejas akan mati dalam masa beberapa minit. Pertolongan cemas dengan ketara meningkatkan peluang untuk hidup.

Prosedur berikut disyorkan untuk responden pertama apabila seseorang tiba-tiba rebah tidak sedarkan diri dan kematian jantung secara tiba-tiba akan berlaku:

 • Buat panggilan kecemasan dan minta bantuan orang ramai.
 • Jika tiada nadi dan tiada pernafasan, mulakan resusitasi kardiopulmonari dengan segera: Gantikan 30 mampatan dada ke atas sternum dan dua pernafasan mulut ke mulut atau mulut ke hidung. Jika dua atau lebih responden pertama berada di tempat kejadian, mereka harus bergilir-gilir selepas setiap kitaran 30:2 untuk mengelakkan keletihan.
 • Jika tersedia, responden pertama harus menggunakan defibrilator luaran automatik (AED). Ini kini diletakkan di banyak tempat awam (bank, dewan bandar dan sebagainya) atau di pengangkutan awam (stesen kereta api bawah tanah, kereta api dan sebagainya). Peranti ini sangat mudah untuk dilampirkan dan membimbing pembantu langkah demi langkah melalui langkah-langkah yang diperlukan dengan pengumuman. Selepas elektrod dipasang, AED secara bebas menganalisis irama jantung dan hanya mencetuskan kejutan elektrik jika aritmia jantung boleh defibrilasi hadir (fibrilasi ventrikel, takikardia ventrikel tanpa nadi). Penggunaan pantas defibrilator selalunya menyelamatkan nyawa!

Apa yang dilakukan oleh doktor kecemasan

Pertama, ECG dilakukan di tempat kejadian untuk menganalisis irama jantung semasa resusitasi kardiopulmonari berterusan. Jika defibrilasi tidak mencukupi atau jika terdapat aritmia jantung yang tidak boleh didefibrilasi (asistole, aktiviti elektrik tanpa nadi), doktor kecemasan biasanya juga cuba memulihkan irama jantung normal dengan ubat seperti adrenalin.

Kematian jantung mengejut selalunya boleh dicegah dengan campur tangan segera penyelamat terlatih.

Kursus penyakit dan prognosis

Dalam kes kematian jantung mengejut yang akan berlaku, perjalanan penyakit dan prognosis secara tegas dipengaruhi oleh seberapa cepat tindakan balas yang sesuai diambil selepas bermulanya serangan kardiovaskular. Penangkapan peredaran darah menyebabkan kematian dalam beberapa minit tanpa rawatan akibat kerosakan yang tidak dapat dipulihkan pada otak. Jika terlalu banyak masa berlalu antara penahanan peredaran darah dan pemulihan yang berjaya, kerosakan otak yang teruk biasanya kekal, yang mungkin menjadikan orang yang terjejas menjadi kes kejururawatan.

pencegahan

Pertama, gejala yang menunjukkan potensi penyakit jantung tidak boleh diabaikan. Melalui pemeriksaan mudah, penyakit jantung yang mengancam, yang sering menyebabkan kematian jantung mengejut, boleh didiagnosis dan dirawat pada peringkat awal.

Dalam kes akut, peluang untuk terselamat daripada kematian jantung secara mengejut meningkat jika defibrilator berada dengan cepat dan digunakan secepat mungkin, bersama-sama dengan resusitasi kardiopulmonari yang betul. Kedua-duanya dipelajari dalam kursus pertolongan cemas, yang mesti diulang secara berkala (sekurang-kurangnya setiap dua hingga tiga tahun, menurut pakar). Hanya selepas itu adalah mungkin untuk membantu seseorang yang diancam dengan kematian jantung mengejut dalam keadaan kecemasan dengan berkesan.

Bagi rakan-rakan dan saudara-mara orang yang meninggal dunia akibat kematian jantung mengejut, peristiwa itu biasanya mengejutkan – tetapi memandangkan terdapat kemungkinan punca keluarga (penyakit genetik), selepas kematian jantung mengejut saudara daripada punca yang tidak diketahui, seseorang harus mempertimbangkan untuk menyaring semua keluarga ahli untuk penyakit sedemikian sebagai langkah berjaga-jaga.